Last news in Fakti

20 Май, 2022 18:03 1 112 21

Ердоган: Водим "телефонна дипломация" с Финландия и Швеция

  • ердоган-
  • дипломация-
  • телефонна-
  • нато-
  • финландия-
  • швеция

Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че е готов да обсъди турските искания, като същевременно осъди тероризма във всичките му форми

Ердоган: Водим "телефонна дипломация" с Финландия и Швеция - 1
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган, който от една седмица заплашва да блокира разширяване на НАТО с присъединяване на Швеция и Финландия, предстои да разговаря утре по телефона с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде АФП, като се позовава на изказване на турския президент, предаде БТА.

"Разговарях днес с нидерландския премиер (Марк Рюте). Ръководителите на Великобритания и Финландия също поискаха разговор утре. И след това ще разговаряме с генералния секретар на НАТО Столтенберг", заяви Ердоган днес.

"Водим телефонна дипломация", посочи още турският президент, като същевременно повтори съпротивата си срещу присъединяване към НАТО на страни, които подслоняват "терористи". "Не можем да кажем "Да" на Швеция и Финландия, повтори Ердоган пред журналисти днес след петъчната молитва.

Турция няма положително отношение към процеса за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви Ердоган след петъчната молитва миналата седмица. Той обвинява двете скандинавски страни в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ, както и на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Силите за защита на народа, които са подкрепяни от САЩ като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", се разглеждат от Анкара като терористична организация - клон на ПКК.

Столтенберг увери вчера, че НАТО ще отговори на "безпокойствата" на Турция, за да се постигне "съгласие, за да се върви напред".

Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че е готов да обсъди турските искания, като същевременно осъди тероризма във всичките му форми.

"Западните страни разглеждат ПКК като терористична организация, но защо не е така и със СЗН? Те също представляват терористична организация", подчерта днес турският президент.

Той обвинява двете скандинавски страни, че се приели много членове на ПКК, включително около трийсет души, за чиято екстрадиция Анкара настоява безуспешно пред Стокхолм.

"Ние имаме всички документи и информации за тези терористични организации. Жертвите, това сме ние. Ако НАТО, която е една организация за сигурност, се безпокои за тероризма, тя не би трябвало да им позволи да се присъединят към нея", каза Ердоган.

Освен това Турция критикува Швеция и Финландия, че са прекратили продажбите на оръжие за Турция от 2019 г. насам, в знак на протест срещу турската операция в Северна Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    5 7 Отговор
    Айде, рублата продължава да поскъпва!
  • 2 Сатана Z

    3 8 Отговор
    Бай султан Реджи има предвид ,кой колко ще плати на Турция за влизането на тези две мюрета в НАТО или както там се казва това ОПГ

    Z
  • 3 Байдън

    5 6 Отговор
    Мислете осми и девети пакет санкции че рублата не се удържа!
  • 4 Инфо

    5 7 Отговор
    Външното министерство на Гърция остро осъжда безпрецедентното нарушаване на националния суверенитет от две турски изтребители, които незаконно влязоха в националното въздушно пространство и се приближиха до Александруполис на разстояние само 2,5 морски мили. В същото време съобщи, че по заповед на министър Никос Дендиас генералният секретар на Министерството на външните работи Темистоклис Демирис е извършил незабавна и интензивна протестна акция към турския посланик.
  • 5 Инфо

    4 10 Отговор
    Бяха дадени и инструкции за информиране на съюзниците и партньорите, както и на ЕС, НАТО и ООН. Според гръцкото Министерство на външните работи това действие е много ясна ескалация на турската провокация и отбелязва, че е част от усилията на Турция да насърчи своята неоосманска ревизия, нарушавайки всички основни правила на международното право.
  • 6 Инфо

    3 7 Отговор
    Освен това посочва, че това действие подкопава сближаването и непосредствените приоритети на НАТО, като представлява ясна заплаха за Европейския съюз в критичен момент, тъй като пристанището Александруполис е ключов транспортен център за укрепване на съюзниците.

    Коментиран от #13

  • 7 £€¥√

    2 9 Отговор
    Ако Турция не ги пусне в НАТО, няма да получи Ф16 от США 😁

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Дългият

    4 4 Отговор
    Дали..... такъв акъл....не му е даден от колегата,тоталитарист...Путин....
  • 9 Така, значи

    5 17 Отговор
    Време е Турция да напусне НАТО. Иначе нека всички останали правят НАТО 2 без нея. Тази държава не може да сътрудничи. И няма да има добър край, това правителство на Ердоган. Ще предизвика гражданска война, ще предизвика разчленяване, кой знае, но предстои нещо много лошо за Турция, това е очевидно.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 7.62

    1 9 Отговор
    Да не се окаже че си излишен ???
  • 11 Колко му е

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така, значи":

    Като не искат Турция в ЕС, ще се съюзят с Русия и Китай. Погледни им географското разположение и армията и ще разбереш кой ще загуби.

    Коментиран от #20

  • 12 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така, значи":

    Алиансът има кодекс ...т.5 е от този кодекс ...но има и други точки и според които всички в пакта са еднакво ангажирани т. е. никъде не пише "Стани член ,недей да храниш войска ...има балами които ще мрат заради теб "!
  • 13 Българските турци

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    Стръвта е стара и много банална...в капан с такава стръв турски вълци не влизат !...
  • 14 Цепката

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "£€¥√":

    Къде го удриш къде се цепи не знам защо но може да си я върнат в проекта на Ф 35.

    Коментиран от #18

  • 15 Теле

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "£€¥√":

    Турция си правят ф 16 искат ф35. Стигс пидахте глупости за ф 16
  • 16 Българските турци

    6 3 Отговор
    Възможно е да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради распуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили !
  • 17 Щом не е

    0 2 Отговор
    телефонна любов, па добре.
  • 18 Цепката

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Цепката":

    Днес Англия обяви че прекрстява ембаргото наложено върху военни технологии спрямо Турция.
  • 19 Бай Амет чобана

    2 0 Отговор
    Султан Реджеп, за кво са занимаваш с тия аджамии? Те от пазарлък не разбират. Направо им кажи да дават по 5 000 000 000 000 еврака на калпак и ги пускаш в НАТОто. А тия Швеция и самолети и камиони прават, да дават и камиони и самолети.
  • 20 ХаХаХа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Колко му е":

    Всяка година търговията на Турция с Китай е минус 20 милиарда долара, а с Русия минус 15 милиарда долара. За да постигне баланс, тя трябва да продаде на запад. Западът е кислородът на Турция. Ако иска да се самоубие, нека го отреже. Ако иска да бъде играчка в ръцете на китайско-руските гиганти, нека го направи. При тях няма безплатно хранене.

    Коментиран от #21

  • 21 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "ХаХаХа":

    Западът и Америка не са Римската империя ....А ние и Китай и Русия сме от по дълго време на територията на тази планета и знаем как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отнало...щото сме го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
Новини по държави: