Last news in Fakti

21 Май, 2022 22:00 1 515 30

Разговор Ердоган - Столтенберг по кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки за НАТО, Турция остава скептична

  • швеция-
  • финландия-
  • ердоган-
  • нато

Анкара твърди, че Швеция и Финландия приемат на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и последователи на Фетуллах Гюлен, който според властите стои зад опита за преврат от 2016 година

Разговор Ердоган - Столтенберг по кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки за НАТО, Турция остава скептична - 1

Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по въпроса с кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, на които заплашва да наложи вето заради подкрепа за кюрдски активисти.

Анкара няма да гледа положително на членство на Швеция и Финландия в НАТО, освен ако те не покажат ясно сътрудничество в борбата срещу тероризма и други въпроси - това е заявил турският президент в телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В изявление на президентството от днес се казва, че Ердоган подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, пише Ройтерс.

След разговора с Ердоган Столтенберг написа в "Туитър", че тревогите във връзка със сигурността на съюзниците трябва да бъдат взети предвид и преговорите трябва да продължат, за да се намери решение.

По-рано Ердоган разговаря с шведския премиер Магдалена Андерсон, от която е поискал конкретни стъпки за прекратяването на политическата, финансова и оръжейна подкрепа за приеманите от Турция за терористични организации, пише държавната информационна агенция Анадолу.

Анкара твърди, че Швеция и Финландия приемат на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и последователи на Фетуллах Гюлен, който според властите стои зад опита за преврат от 2016 година.

Държавният глава на югоизточната ни съседка освен това е поискал да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено на Турция след военното ѝ нахлуване в Сирия през 2019-а.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо също е провел, по думите му, открит и пряк диалог с Ердоган. В публикация в Туитър Нинистьо пише, че Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и прояви, че Финландия и Турция са ангажирани във взаимната си сигурност и връзките между тях се заздравяват, както и че тесният диалог продължава.

По-рано турският президент разговаря по телефона и с британския премиер Борис Джонсън, който е заявил, че Финландия и Швеция ще бъдат ценни попълнения в НАТО, като е призовал Ердоган да работи с Хелзинки, Стокхолм и Алианса, за да бъдат решени проблемите.

Междувременно основната опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, организирала протестен митинг в Истанбул в отговор на решение на съда да потвърди присъда на нейн висш представител.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ъъъ

    19 1 Отговор
    тоз ще си продаде гласа много скъпо...
    а не като нашите,за нищо
    само една усмивка по радиото о радушно почесване зад ушите
    (нашите са махали с опашка от него)

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Левски

    24 4 Отговор
    Ердоган Помни кой му направи въоръжен преврат и искаше да го убие и кой всъщност му помогна така че Не мислете че турците са толкова глупави и са забравили бързо както забравя Ганьо

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    16 3 Отговор
    Турция ме кефи. Не се асимилират турците. Германия търси талант. Германка от турски произход пее на немски....на английски... Не. Пее на турски защото кръвта вода не става. Поне при турците.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Левски":

    Съвременният "Левски"-путинофилчето се гордее със султана. Евалата :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    8 2 Отговор
    Лавров във Катар и Лавров в Турция. Забележете разликата.

  • 15 Инфо

    5 6 Отговор
    Демонстрация на опозицията за осъждането на Джанан Кафтанджиоглу в Истанбул. Хиляди хора се събраха днес в Истанбул, за да протестират срещу присъдата на опозиционния политик Джанан Кафтанджиоглу за обида на президента и държавата. Протестиращите в централния квартал Малтепе скандираха и държаха турски знамена и знамена на опозицията. Джанан Кафтанджиоглу е лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) в Истанбул и един от най-силните гласове на опозицията. През 2019 г. тя изигра централна роля в общинските избори в града, които бяха спечелени два пъти от кандидата на CHP Екрем Имамоглу, слагайки край на 25-годишното управление на партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в града. Миналата седмица Върховният съд на Турция потвърди присъдата на Кафтанджиоглу, но намали присъдата й на 4 години, 11 месеца и 20 дни. Според турското законодателство присъдите от по-малко от пет години лишаване от свобода са условни и двама източника казаха на Reuters, че Кафтанджиоглу няма да бъде изпратена в затвора.

    Коментиран от #29

  • 16 Брендилия

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "ДОСТ":

    Той наистина е султан, но в прераждане (хората не вярват, а трябва). Мехмет II Завоевателя. Заварил е Константинопол опожарен от римляните и го изгражда из основи... Ердоган не може да си позволи кюрдите да направят държава, защото над 8 000 000 от тях са пръснати в САЩ. Подкрепям политиката му
  • 17 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "ъъъ":

    Този може да си продава гласа защото е голям, и армия голяма има с много аскер, и на преврат издържа и на срив на лирата издържа, а нашите са слабии не правят ли каквото им се нареди получават шут отзад. Сега разбрахте ли какво е предимството да храниш армия? Имаш ли армия може да отстояваш интересите си, като нямаш си никой.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абе не може ли Ердоган

    12 2 Отговор
    Да ни вземе на ишлеме да ни управлява поне годинка две? Едва ли ще го затрудни въпреки след като така успешно управлява такава велика страна като Турция. Всъщност той я направи велика и независима за няма и 20 години, а ние от поне 30 се мъчим с прословутият преход....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хуманизъм

    5 10 Отговор
    Турският посланик в Стокхолм каза тази вечер, че иска шведското правителство да екстрадира член на шведския парламент в Турция. Това е Гюлан Авджъ, от кюрдски произход. Турция иска от Швеция да я предаде като условие за гласуване в подкрепа на присъединяването на страната към НАТО. Причината е, че Гюлан Авджъ е депутатката, която със собствения си вот, искането за признаване на арменския геноцид беше прието със 131 "за", срещу 130 "против". Турската хунта няма место в НАТО. Това е единствената недемократична държава, която потиска хората, нахлува в съседни страни, има връзки с глобалните ислямистки терористи, заплашва, проклина, изнудва. Западните страни трябва да спрат да имат тази варварска държава в своите заливи. Това е срам и петно ​​върху човешката култура.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Професор

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хуманизъм":

    Като няма място турската хунта в НАТО вземи Армения в НАТО и кюрдистан /нарочно с малка буква защото не съществува /.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цицерон

    2 0 Отговор
    И тука някои не е спал не е е... а от злоба пак е дераскал вместо с любов да пляска колежката.
  • 28 Професора

    0 2 Отговор
    Какво ли ще прави когато изгонят дребосъка от бункера?
  • 29 съмнителна.

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Инфо":

    абе "инфо" ти от пкк ли си или си гюленист.ма много знаеш за вътрешните работи на турция.и все плюеш ердо.кой ти плаща за тези публикации.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: