Last news in Fakti

23 Май, 2022 10:55 682 3

Новият австралийски премиер се закле и излетя за Япония

  • австралия-
  • премиер-
  • лидер-
  • лейбъристката партия-
  • антъни албанезе-
  • япония

Лидерът на Лейбъристката партия на Австралия Антъни Албанезе положи клетва като 31-ви министър-председател на страната в понеделник, обещавайки да обедини страната след напрегната предизборна кампания

Новият австралийски премиер се закле и излетя за Япония - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Лейбъристката партия на Австралия Антъни Албанезе положи клетва като 31-ви министър-председател на страната в понеделник, обещавайки да обедини страната след напрегната предизборна кампания, акцентирайки върху изменението на климата и неравенството и се насочи към Токио за първия си международен ангажимент, при това от голяма важност за страната му и региона - среща на лидерите на САЩ, Япония, Индия и Австралия, предава Ройтерс.

Лейбъристите се върнаха на власт след девет години в опозиция след вълна от безпрецедентна подкрепа за Зелените и независимите, фокусирани върху климата, предимно жени, помогнаха за свалянето на консервативната коалиция на общите избори в събота.

"Очаквам с нетърпение да ръководя правителство, което кара австралийците да се гордеят, правителство, което не се стреми да разделя, което не се стреми да вбива клинове, а се стреми да обедини хората", каза Албанезе по време на първия си брифинг за медиите, след като пое управлението на страната.

Въпреки че гласовете все още се броят и съставът на правителството все още не е финализиран, Албанезе положи клетва пред генерал-губернатора Дейвид Хърли на церемония в националната столица Канбера, за да може да присъства на срещата на неформалната група "Четворката" в Токио във вторник.

Индия, Съединените щати, Япония и Австралия са членове на "Четворката", неформална група, която Вашингтон насърчава да работи като потенциален отпор срещу нарастващата политическа, търговска и военна активност на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Албанезе каза, че отношенията на страната с Китай ще останат "трудни" преди срещата на върха с президента на САЩ Джо Байдън и премиерите на Япония и Индия.

Заместник-лидерът на лейбъристите Ричард Марлес и трима ключови министри - Пени Уонг (родена в Малйзия)- на външните работи, Джим Чалмърс - главен ковчежник на страната и Кейти Галахър - министър на финансите - също положиха клетва, а Уонг ще се присъедини към Албанезе в пътуването му до Токио.

Кампанията на лейбъристите изтъкна силно работническия произход на Албанезе - момче, отгледано в държавни жилища от самотна майка с пенсия за инвалидност - и неговия имидж на прагматичен обединител.

Левоцентристките лейбъристи получават 76 места в долната камара от 151 места, а Зелената партия се очаква да спечели над десет места

Албанезе каза, че се надява лейбъристите да получат достатъчно места, за да управляват самостоятелно, но добави, че е сключил споразумения с някои независими депутати.

Новият премиер обеща, че След завръщането си от Япония ще действа бързо, за да изпълни своите предизборни обещания, включително създаване на национална комисия за борба с корупцията и производствен фонд от 15 милиарда австралийски долара (10,6 милиарда американски долара), за да диверсифицира австралийската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обърках се

    6 1 Отговор
    Албанезе от Австралия бърза за Япония да изпълни заръката на Великобритания относно Украйна. Само за Нубия не разбрах, участва ли и тя някъде...
  • 2 Култура миянко

    5 1 Отговор
    Дон Албанезе се закле и отлетя към Япония да получи потупване по рамото от мумиятя.Егати и фарса наречен демокрация.Нещо от типа на целувките на Брежнев.
  • 3 така така

    2 0 Отговор
    Австралия се раздели със фашизма.. Ние още сме мачкани от национал-социалистки диктатори!
Новини по държави: