Last news in Fakti

26 Май, 2022 06:55 661 5

Макрон ще разговаря днес с Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • еманюел макрон -
  • реджеп тайип ердоган-
  • франция-
  • турция-
  • финландия-
  • швеция-
  • нато

Разговорът ще се състои в 11,30 часа френско време

Макрон ще разговаря днес с Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Френският президент Еманюел Макрон ще разговаря днес по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който в разгара на украинската криза заплашва да наложи вето на приемането на Финландия и Швеция в НАТО, предаде Франс прес. Разговорът ще се състои в 11,30 часа френско време (9,30 ч. по Гринуич), каза френското президентство. Макрон се намира в резиденцията си в Брегансон, на Лазурния бряг, където ще остане няколко дни, тъй като днешният ден е официален празник във Франция. Очаква се, че основната тема ще е позицията на Турция към членството на двете страни в НАТО.

Анкара предупреди вчера, че няма да даде съгласието си за приемане на Финландия и Швеция в Северноатлантическия алианс, ако те не предприемат "конкретни стъпки", за да отговорят на безпокойствата ѝ във връзка с нейната сигурност. Това изявление бе направено след състоялите се вчера в турската столица разговори с делегации на двете скандинавски страни. Турция ги обвинява, че подкрепят организации, които тя смята за терористични, и по-специално Кюрдската работническа партия. Анкара осъжда и присъствието в Швеция и Финландия на привърженици на Фетхуллах Гюлен, когото обвинява в организиране на опита за преврат през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шалом

    0 1 Отговор
    „Посещението на турския външен министър показва, че Турция е готова да ускори помирението, но Израел е по-предпазлив“, Лазар Берман, Times of Israel. Надписът гласи: "Турският министър на енергетиката също би искал да участва в посещението в Израел, но Йерусалим изглежда не търси енергийно партньорство." Тъй като Турция не е наясно с действията си за ограничаване на дейността на Хамас на своя територия, така и Израел от своя страна все още не е готов да възстанови напълно дипломатическите отношения и със сигурност не иска да говори по енергийни въпроси. "Израел не се интересува от енергийно сътрудничество на този етап", Габриел Мичъл, директор на външните отношения в израелския институт Митвим, каза пред Times of Israel. „Отношенията ни не са там, където можем да говорим за енергийно сътрудничество и за изграждане на газопровод„. Откакто реши да сложи край на дипломатическата криза с Израел, турският президент "продава" своя избор на вътрешна публика като начин да помогне на палестинците. Ердоган е в процес на приближаване към западните страни, включително Съединените щати и Франция, в момент, когато има други, открити фронтове: напрежението между Турция и Гърция отново нараства – като Гърция е близък съюзник на Израел.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: