Last news in Fakti

26 Май, 2022 13:05 841 2

Израел в повишена готовност преди националистическо шествие

  • израел-
  • шествие-
  • ерусалим-
  • йерусалим-
  • сигурност-
  • източен ерусалим-
  • западния бряг-
  • хамас

Израелските сили за сигурност са поставени в състояние на най-високо ниво на готовност поради опасения от насилие преди спорно шествие в Ерусалим

Израел в повишена готовност преди националистическо шествие  - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските сили за сигурност бяха поставени в състояние на най-високо ниво на готовност поради опасения от насилие преди спорно шествие в Ерусалим, след седмици на напрежение в региона, предаде ДПА.

Полицията арестува десетки хора за подстрекаване към насилие и заради планове за саботиране на предвидения за неделя националистически "Поход на знамената", провеждан всяка година по случай Деня на Ерусалим. Очаква се около 3000 служители от силите за сигурност да се грижат за реда по време на шествието, което трябва да премине през Стария град, заявиха днес представители на властите. Противно на слуховете, походът няма да стигне до святото място, известно сред евреите като Храмовия хълм, а сред мюсюлманите – като Благородното светилище. Предвижда се обаче шествието да премине през мюсюлманския квартал в Стария град, което се разглежда като особена провокация от палестинците.

Всяка година израелски националисти провеждат похода, за да отбележат завладяването на Източен Ерусалим от Израел при Шестдневната война през 1967 г. По време на този конфликт Израел завладя и Западния бряг. Палестинците искат двете територии да бъдат част от тяхна държава със столица Източен Ерусалим.

Ислямисткото движение Хамас предупреди за предполагаеми планове на израелски екстремисти за повреждане на мюсюлманското светилище, известно като Купола на скалата. Хамас заяви, че ако бъде направено подобно нещо, Израел ще носи отговорност за последиците.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандал

    5 0 Отговор
    Лорито и оня с трабанта ща ходят ли да веят и там знамената на ОТАН?
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Зъб за зъб, око за око.