Last news in Fakti

27 Май, 2022 15:45 1 129 5

Талибаните: Безпокойството за правата на жените в Афганистан е неоснователно

  • съветът за сигурност-
  • оон-
  • талибани-
  • афганистан-
  • жени-
  • момичета-
  • бурки-
  • фередже

Съветът за сигурност на ООН във вторник призова талибаните да отменят бързо политиките, ограничаващи човешките права и фундаментални свободи на жените и момичетата в Афганистан

Талибаните: Безпокойството за правата на жените в Афганистан е неоснователно - 1
Снимка: Shutterstock

Афганистанските талибани отхвърлиха призива на Съвета за сигурност на ООН да отменят ограниченията, наложени от тях на жените и определиха като неоснователна изразената от международната общност тревога по този въпрос, съобщи Франс прес.

Съветът за сигурност на ООН във вторник призова талибаните да отменят бързо политиките, ограничаващи човешките права и фундаментални свободи на жените и момичетата в Афганистан. Декларацията беше приета с единодушие от 15-те членове на Съвета, като в нея се посочват "налагането на ограничения, ограничаващи достъпа до образование, работни места, свободата на придвижване и пълното, равнопоставено и значително участие на жените в обществения живот".

Съветът за сигурност поиска от талибаните да отворят отново училищата за всички момичета и изрази "дълбока загриженост" от въведеното изискване жените да покриват лицата си на обществени места, включително в новинарските емисии.

В публикувано днес изявление афганистанското външно министерство определи като "неоснователни" и "нереалистични" безпокойствата на ООН, но потвърди ангажимента си да гарантира правата на жените в Афганистан. "Имайки предвид, че афганистанският народ е предимно мюсюлмански, афганистанското правителство смята, че спазването на изискване за носене на хиджаб отговаря на религиозните и културни ценности на обществото и на стремежите на повечето афганистански жени", заяви още дипломатическото ведомство на талибаните.

Вчера специалният докладчик на ООН за ситуацията с човешките права в Афганистан Ричард Бенет заяви на пресконференция в Кабул, че наложените на афганистанките ограничения "очертава модел на пълна сегрегация на половете и целят жените да бъдат невидими в обществото".

Международната общност постави спазването на човешките права, особено на жените, като предварително условие за преговорите за помощи и признаване на режима на ислямисткото движение, дошло на власт през август миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А още

    2 4 Отговор
    По-лоши са путилибаните !
  • 2 БъззЗззз 🐝

    3 0 Отговор
    ООН защо се бърка там къде не им е работата лидерите им са такива по скоро те са обсебени и изпитват наслада от физическо или психическо измъчване над жените им и те самите са съгласни нищо не правят и са свикнали така са родени заложено им е и няма светлина в тунела .Самите им им жени трябва да си извоюват правата никой не може да им помогне нямат и интернет хал хабер от протести ,недоволство затворен цикъл на живот
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БъззЗззз 🐝

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мето":

    А за тебе лично скиорски костюм и зимна шапка с ушанки лятото на 45 ° същото важи и на морето така облечен ще ми бъде много яко да те гледам,голям дизайнер велики мисли в главата ти.Чудя как ви угаждат на абсурда жените от такава религия че не са ви подготвили по една суровачка за беизбол или да ви вържат с белезници докато спите с гореща ютия те изглади за съдизма малко е .Тези жени предизвикват съжаление и не са борбени да си търсят правата но са хора не заслужават това
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: