Last news in Fakti

27 Май, 2022 19:20 1 867 46

АНА-МПА: Мицотакис в послание към Турция: Гърция винаги ще защитава правата си

  • гърция-
  • турция-
  • кириакос мицотакис-
  • байдън-
  • права-
  • нато

Премиерът Кириакос Мицотакис откри заседание на кабинета в петък с ново послание по повод нарастващото напрежение в отношенията между Гърция и Турция

АНА-МПА: Мицотакис в послание към Турция: Гърция винаги ще защитава правата си - 1
Снимка: АНА-МПА

Премиерът Кириакос Мицотакис откри заседание на кабинета в петък с ново послание по повод нарастващото напрежение в отношенията между Гърция и Турция, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА, като се позовава на думите на гръцкия министър-председател на първото заседание, на което целият кабинет се събира присъствено, а не онлайн от февруари 2020 г.

Това е и първото заседание след изключително важното пътуване на Мицотакис в Съединените щати и участието му на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, което по думите му е изпратило послание, че Гърция е силна на дипломатическо, отбранително и енергийно ниво.

„Именно това послание аплодираха президентът Байдън, вицепрезидентът и Американският конгрес, а скоро след това в Швейцария с него се съгласиха президентът на Европейската централна банка, директорът на Международния валутен фонд, а и световните бизнес гиганти, които виждат Гърция като динамична дестинация за инвестиции“, каза Мицотакис.

Премиерът обаче посочи, че не всички приветстват по-силна Гърция, така че сега тя е подложена на перчене от страна на съседите ѝ.

„Колкото повече ни заплашват, толкова повече се излагат и вярвам, че провокирайки ни, те се маргинализират. Много пъти сме казвали, че географията изисква да бъдем рамо до рамо, но те предпочитат да се противопоставят на нас, на международното право, на Европа и на НАТО“, добави той.

„Затова няма причина да започваме диалог за това, което е абсурдно, исторически необосновано и в крайна сметка не води доникъде. Напротив, както винаги - оставаме отворени за всеки подход, който се основава на международното право и на добросъседските отношения. Това обаче не означава, че няма да защитим правата си или че няма да представим публично на международни форуми всички неприемливи неща, които се случват в нашия регион през последните месеци“, подчерта Мицотакис.

След това премиерът обърна внимание на вътрешни въпроси, като каза, че на заседанието ще бъдат обсъдени девет законодателни акта, засягащи много аспекти на обществения живот, и отбеляза, че мерките за намаляване на високите цени на енергията ще доведат до „по-балансирани сметки“ въпреки продължаващата енергийна криза.

Той обеща правителството да подкрепи всички граждани, които трудно се справят, като същевременно отбеляза, че предложението на Гърция за данък от 90 процента върху печалбата на енергийните компании беше похвалено в Давос.

Мицотакис спомена и инцидентите на насилие по време на студентския протест в четвъртък в Солун, като каза: „...някои хора искат да се върнат с чукове и да разбият всичко на парчета, но държавата няма да позволи това“.

Той специално подчерта важността на законопроекта за подпомагане на корабостроителниците „Елефсина“ да се реформират и да избегнат фалит, като отбеляза, че това е избор, който „служи на заетостта и растежа, като същевременно покрива нуждите на нашия флот“. Той също така изтъкна законопроект за вторично здравеопазване, обяснявайки, че той допълва предишното законодателство за първичната медицинска помощ; а също - мерките за нововъзникващия сектор на изкуствения интелект и киберсигурността.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    13 13 Отговор
    Ха ха и украйна така прави бой бай ердо по византийците
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    15 12 Отговор
    Ако трябеа да избирам между Турция и Гърция оти незнам що, Търкей ни е далеч по-близка от Гръцко, въпреки 500г "братска дружба" ))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аман от тия

    14 12 Отговор
    нахални гърци. Трябва да им затворим границата за цялото лято да им дойде акъла. Безочливи мързели.
  • 5 от друг ъгъл

    10 10 Отговор
    И зеления жужак голем го вадеше, тоя Мицотак не се учи от чуждите грешки ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Това добре

    16 12 Отговор
    Ама кога гърците ще престанат да внасят яйца и брашно от Турция и ще престанат да ходят да се лекуват в турски болници? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Инфо

    5 10 Отговор
    Пенсионираният генерал от турските военновъздушни сили и сега анализатор Ердоган Каракус се тревожи за противовъздушната отбрана на Истанбул и коментира пред турски канал: „Гърция в момента се готви за война с Турция. Нека знаем това. Центърът за стратегически изследвания, който изучаваше огневата мощ на двете страни, разкри следното: Войната между Гърция и Турция ще бъде тридневна, но през тези два-три дни за всяка страна може да има цена от 1 трилион долара. Днес Истанбул, който защитавахме с ракети от 1960 до 2000 г., е незащитен. Днес Истанбул е незащитен."

    Коментиран от #13

  • 11 От къде от къде се върна Мичотакис?

    10 7 Отговор
    Пак от молебен ли? На кой се е молил пак и е плакал като момченце?
  • 12 Докторът на глада

    13 11 Отговор

    До коментар #8 от "Това добре":

    Ако някой ви казваше през 2018 г., че след четири години Гърция щеше да си осигури каймака от американски и френски технологии за защита на Егейско море, че Турция ще проси САЩ за доставка на старо оборудване, че гръцката икономика ще расте и турците ще гладуват, че гръцкият премиер ще говори пред американския конгрес и ще получи възторжени отзиви, докато Ердоган ще моли евреи, араби, египтяни да му простят, какво бихте казали?! Помислете сега колко повече може да постигне Гърция през следващите четири години и ще имате нужда от психиатрична помощ! 🤣🤣🤣 🤣🤣🤣

    Коментиран от #14, #15, #23, #31

  • 13 Ами прав е генерала

    14 9 Отговор

    До коментар #10 от "Инфо":

    След три дни от гърците ще останат само гвардейските им полички

    Коментиран от #18

  • 14 Каймака?

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Докторът на глада":

    Хахахахаха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе

    9 8 Отговор
    Мицотакис нарочно извъртя постановката с перченето към Ердоган само и само да измете под килима беднотията в Гърция.Повечето гърци едвам свързват двата края, защото държавата ги дере със големи данъци.Нали трябва да се платят самальотите.Не се бойте ще ви пазим от турците.Купихме Рафал сега идват и другите самолети.
  • 17 Хубава работа

    11 13 Отговор
    Турците се занимават с гърците от сутрин до вечер. Всяка вечер всички канали имат 2 часа излъчване за количеството болка, която им причиняват гърците. Гърците помагат на турците да забравят глада и нещастието и да не се бунтуват. Мицотакис помага на Ердоган да бъде преизбран. Гърците искат той да управлява Турция! Защото при него мизерията за Турция и възходът за Гърция нямат край!!!! Болкааааа 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 18 по-нагли от сиганите

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ами прав е генерала":

    според лицемерните турци, окупираната част от остров кипър има право на 12 мили и изключителна икономическа зона, там турците приемат морското право, както и в черно море, само за гръцките острови не трябва да се прилага международното морско право и за тези острови турците заплашват с война... нека се опитат да видят дали гърците ще им изкоренят гърлата със зъби

    Коментиран от #20

  • 19 Всъщност е обратното

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хубава работа":

    В Гърция не изгрява слънцето ако няма новина за Турция 🤣🤣🤣

    Коментиран от #21

  • 20 Да бе

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "по-нагли от сиганите":

    И аз се чудя защо гърците не си разширят границите на 12 мили. Явно ги е страх.

    Коментиран от #22

  • 21 Не си прав

    10 16 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност е обратното":

    никой не се занимава с Турция, в Гърция, бъди спокоен. Не се правят телевизионни предавания, нито се говори за нея, както се прави в Турция за Гърция. Гърците също не се страхуват от Турция, но им е жал за гладните хора в Турция и страданията им от ислямо-фашистката хунта там.

    Коментиран от #39

  • 22 Не си прав

    7 9 Отговор

    До коментар #20 от "Да бе":

    ти също трябва да се страхуваш от война. Пенсионираният турски генерал е уплашен, както виждаш...
  • 23 Камата

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "Докторът на глада":

    който играе с Мицотакис печели който играе с Ердоган не печели
  • 24 Инфо

    6 4 Отговор
    Романо Проди: "Гърция трябва да се чувства абсолютно спокойна и в безопасност". Изявление на бившия италиански премиер. Бившият италиански премиер и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди, отговаряйки на въпрос на АНА-МПА за нарастващата турска агресия, подчерта, че Гърция трябва да се чувства абсолютно спокойна и в безопасност. „Ако някога е имало период, през който Гърция трябва да се чувства сигурна и тиха, това е този, през който преживяваме сега. Гърция не трябва да се притеснява, европейските държави са били и са защитени. Моето мнение е, че не може да има проблем със сигурността на Гърция или която и да е друга европейска страна“, каза Романо Проди пред АНА-МПА. В същото време по отношение на новите турски военни операции в Сирия той подчерта: „В Сирия, разбира се, ситуацията е различна. Случаят със Сирия доказва отсъствието на Европа в Средиземноморския регион. Преди 20 години такова нещо не можеше да се случи при никакви обстоятелства“, добави той.

    Коментиран от #25

  • 25 МореСтано

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Инфо":

    Западняците така стимулираха и Украйна но уви ......

    Коментиран от #29

  • 26 Инфо

    5 1 Отговор
    Скандал по турската телевизия: „Не е установен суверенитет на 152 острова – може би ще успеем да получим някои“. Президентът на партия "Родина" Муарем Индже не повярваше на ушите си, крещейки, че "нямаме стремежи към ничии острови". Без намеса, от водещия на Хюриет за невероятните неща, които се чуха в панела на шоуто, което координираше. Това, което се чу в предаване на турски CNN по време на дискусия за гръцко-турските отношения, изглежда невероятно. Журналистът Зафер Шахин стигна дотам, че каза, че има 152 острова в Егейско море, чийто суверенитет не е определен и че може би в бъдеще Турция да ги окупира. Лидерът на партия "Родина" Муарем Индже отговори, че Турция няма амбиции към ничии острови и попита журналиста дали това, което казва, е "хайде да ги вземем". Той отвърна цинично: „може би ще ги вземем, кой знае?“. Противоречието между двамата мъже продължи около Договора от Лозана, като журналистът подкрепи исканията на Ердоган за анулиране, а политикът отговори, че това не става и че островите са загубени още от времето на султана. Струва си да се отбележи, че директорът на Хюриет Ахмет Хакан, който водеше дискусията, не се намеси в чутото.

    Коментиран от #34

  • 27 Инфо

    2 1 Отговор
    Диалогът в подробности: Зафер Шахин (журналист): Причината, поради която Мицотакис бърза към САЩ, е, че се страхува от анулирането на Лозанския договор. Изявлението на президента Ердоган има много дълбоки последици. Муарем Индже (президент на Партията на Родината): Какво ще анулирате? Такива неща не се случват. Зафер Шахин: Но ние отидохме и дадохме островите които са пред носа ни. Муарем Индже: Но какво казвате, да отидем и да ги вземем? Зафер Шахин: Може би ще ги вземем, кой знае? Муарем Индже: Не ги дадохме на Лозана. Султанът ги загуби. Абдул Хамид беше дал Кипър, островите са загубени още от времето на султана. Не прави това! Имаше италианци и др там. Не бяха загубени с Лозана. Тоест какво ще направите, ще превземете островите? Зафер Шахин: Ще видим какво ще се случи в бъдеще. Дано ги превземем! Муарем Индже: Но какво говорите? Ако е възможно! Мечтаете ли? Нямаме стремежи към ничии острови! Договори са подписвани преди 100 до 150 години. Зафер Шахин: Има 152 острова, чийто суверенитет не е определен според международното право.
  • 28 Охо, знаем ви, ЛУКАВИ

    4 5 Отговор
    Византион, все за сметка на други
  • 29 Съдбата на Историята

    8 6 Отговор

    До коментар #25 от "МореСтано":

    Само че Турция не е Русия а Гърция не е Украйна... Късмет, ако атакуваш държава от Европейския съюз, която е членка на НАТО и е въоръжена до зъби, в момент, когато турската икономика е потопена в смъртоносна спирала.

    Коментиран от #33

  • 30 Турска мъка

    8 12 Отговор
    Браво на Мицотакис, велик лидер!

    Коментиран от #32

  • 31 Гърците какви заеми имат,

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Докторът на глада":

    Колко им опростиха, кой го позволява това
  • 32 Потънали в заеми

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "Турска мъка":

    Лукави хитреци, велики те, велики отврати
  • 33 по-нагли от сиганите

    7 6 Отговор

    До коментар #29 от "Съдбата на Историята":

    турците са свикнали да се карат с боси, държащи калашници. с редовна армия, която има военновъздушни сили и флот, не са опитвали късмета си. и по-добре да го избягват..
  • 34 Турско-кюрдска конфедерация 2023

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Инфо":

    Договорът от Лозана е учредителният договор на турската държава. Премахването му означава и разпадане на турската държава. Ердоган ще бъде ли фаталното лице на историята? Всичко е възможно. Отчаянието и замъгляването на ума водят до фатални грешки и национални катастрофи.
  • 35 Инфо

    5 3 Отговор
    Американският телевизионен канал FOX със статията "Законодателите са предпазливи, че Турция играе двойна игра в НАТО" предава, че американските законодатели са все по-предпазливи относно факта, че турският президент Тайип Ердоган играе двойна игра, тъй като се опитва да извлече политически печалби в замяна на европейската сигурност. Горното беше споменато от източници на Fox News в четвъртък. В доклада се казва: Някои в Конгреса не са склонни да започнат преговори с Анкара за F-16, след като Ердоган предприе стъпки за блокиране на разширяването на НАТО, в момент, когато Европа е изправена пред най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война. Високопоставен член на Камарата на представителите на САЩ, запознат с предложението за F-16, каза пред Fox News в четвъртък, че Турция се подиграва с правителството на Джо Байдън. „Те не са честни и не се държат както трябва за съюзник от НАТО“, каза той. "Те действат много агресивно и само за собствените си интереси." Говорител на сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни работи, каза пред Fox News, че висшият демократ е имал „сериозни опасения относно антидемократичния курс на Турция при Ердоган, включително необузданата агресия на Турция извън границата и разделението, което причинява в източно Средиземноморие, в Южен Кавказ и в НАТО“.

    Коментиран от #36

  • 36 ЧЕСаНАМара

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Инфо":

    Кой ли ма побара
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А бе не е Ал

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Не си прав":

    А бе не е баш така, щото гледам гръцки медии, Тея без да кажат нещо за Турция канал не отварят, я Константинопол, я Сирия я кюрдите ама все я обръщат така към тях, все те преебани

    Коментиран от #40

  • 40 Гръцки канал

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "А бе не е Ал":

    Виж и следното и си спомни къде и кога си го видял, защото в турските медии скоро няма да го видиш, докато относно гръцките канали, дори не знаеш как се казват. ... „Великият” лидер, „защитникът” на всички мюсюлмани, коленичи пред евреите и прие тяхното решение Израел да се присъедини към НАТО. Това беше целта на пътуването на Чавушоглу до Йерусалим, а злощастните турци ще научат неприятната за тях новина след изборите ....

    Коментиран от #41

  • 41 Бъди обективен

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гръцки канал":

    Това е идеята на коментарите тук, то е ясно че Гърция има страх от Турция и за това се въоражава, дали е в състояние да продължи така, трудна работа, относно Израел, ако ги следиш Израел поиска нормализиране на отношенията и първи те отидоха в Анкара,щото
    трябва да продават газта, а Турция заключи Средиземно море с флотата си. Да си го признаем има няма Ердо е играч, не само гърка мен ако питаш и ние трябва да сме по внимателни с него

    Коментиран от #42

  • 42 Идеята

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бъди обективен":

    Турци и обективност са несъвместими понятия. Дързост, лъжи, геноцид, да. Йок газ от Израел, само поклон и НАТО. ps. Гърците не се страхуват от вас и май ще го разберете по трудния начин. Тогава ще разбереш колко ви е унищожил ердоган, който вече ви е довел до гладна смърт.

    Коментиран от #43

  • 43 МореСтано

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Идеята":

    Турците предупреждават изчакват и после влизат като пример Кипър, Ирак, Сирия и др. Гърците да са спокоини още не са ги предупредили.

    Коментиран от #45

  • 44 Болкаааа

    3 2 Отговор
    Все още турците се занимават с гърците, като отново показват чувството за малоценност което изпитват към гърците! Когато изоставят фалшивата религия и станат отново гърци, те ще спрат да позират предците си и ще бъдат на прав път 🤣🤣🤣🤣
  • 45 нали

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "МореСтано":

    но гърците вече те предупредиха. първо ще те застрелят, удавят, изгорят и после ще те попитат какво си търсил на гръцка територия. та че ти си голямо дете, поемаш отговорност за действията си, опитваш се или се държиш като госпожица и мълчиш. лека
  • 46 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    2 0 Отговор
    Феодална Турция е винаги била прът в колелото на човешкият прогрес.Ориенталските пазарлъци и мюсюлманските им наглости нямат край?!Световният МИР е по безопасен от тяхното присъствие.Позорници и Мюсюлмански-Фанатични изчадия СТЕ-НАШЕСТВЕНИЦИ!
Новини по държави: