Last news in Fakti

30 Май, 2022 15:15 1 208 2

Първият пътнически кораб, който свързва Измир с гръцки остров, пристигна на Лесбос

  • гърция-
  • лесбос-
  • измир-
  • кораб

В пристанището Митилини на гръцкия остров Лесбос днес пристигна първият кораб, който свързва пряко турския град Измир с гръцки остров

Първият пътнически кораб, който свързва Измир с гръцки остров, пристигна на Лесбос - 1
Снимка: Shutterstock

Отношенията между Гърция и Турция може и да се намират в трудна точка, но гражданското общество, местното самоуправление от двете държави и работещите в туризма работят за приятелството и сътрудничеството от двете страни на Егейско море, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

В този контекст в пристанището Митилини на гръцкия остров Лесбос днес пристигна първият кораб, който свързва пряко турския град Измир с гръцки остров.

Това е катамаран, собственост на корабната компания на градската община в Измир, който тази сутрин направи пробно плаване.

След като премине през инспекция от компетентните служби, той ще започне редовни курсове между Измир и Митилини от 17 юни.

На първото пътуване беше и президентът на корабната компания Осман Хакан Ерсен, който подчерта, че между двете държави трябва да съществува добросъседство и че институциите и от двете страни работят за мира в Егейско море.

Туристическият агент, който ще обслужва маршрута, Фотис Алдан, заяви, че в Измир има голям интерес към посещения на остров Лесбос. Корабът ще пътува всеки петък, в началото само с турски туристи, а от юли, когато бъде свързана системата за издаване на билети, ще има възможност да пътуват пътници и в обратната посока – от Митилини към турския бряг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    3 6 Отговор
    Измир също е гръцки, поне така казват в самата Турция, че там не живеят турци, само неверници, бежанци от Гърция, гърци.

    Коментиран от #2

  • 2 БеЖани

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    В цяка България е пълно с бежанци турци от Турция
Новини по държави: