Last news in Fakti

6 Юни, 2022 17:23 757 2

Шест случая на маймунска шарка са потвърдени в Словения

  • маймунска шарка-
  • словения-
  • испания-
  • симптоми

В Словения досега са потвърдени шест случая на хора, заразени с маймунска шарка, като всички заболели имат леки симптоми

Шест случая на маймунска шарка са потвърдени в Словения  - 1
Снимка: Shutterstock

В Словения досега са потвърдени шест случая на хора, заразени с маймунска шарка, като всички заболели имат леки симптоми, съобщава сайтът 24ур.

Националният здравен институт е изготвил ръководство за заразените, които са на домашно лечение. Те трябва да останат вкъщи, да ограничат контактите си и да следват препоръките, за да не се разпространява болестта, за период, определен от лекар, уточнява агенция СТА.

Първият случай в Словения беше потвърден на 24 май при мъж, пристигнал от Канарските острови. Той проявил симптомите, след като се завърнал у дома. Ден по-късно бе потвърден друг случай, отново при човек, който е пристигнал от Испания.



Досега Световната здравна организация потвърди 780 случая на маймунска шарка в 27 страни в света.

Маймунската шарка се смята за по-леко заболяване от едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 г. Патогенът се предава от човек на човек чрез близък физически контакт.

Източник : БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 0 Отговор
    В Щатско още миналата година прокараха бил, че по съображения на кмета и доктора могат да слагат под карантина Ганчо първо за период от 91 дни и после по неограничен брой периода по 91 дни.
  • 2 Да не е

    3 0 Отговор
    имало фестивал като в Родопите тези дни?
Новини по държави: