12 Юни, 2022 12:39 3 159 26

Масови протести в САЩ

  • сащ-
  • масови-
  • протести-
  • ню йорк-
  • вашингтон

Хиляди хора излязоха на протест срещу свободната употреба на огнестрелни оръжия и честите прояви на насилие с тях

Масови протести в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди хора излязоха в САЩ на протест срещу свободната употреба на огнестрелни оръжия и честите прояви на насилие с тях. Най-големите демонстрации бяха във Вашингтон и в Ню Йорк, предаде БНР.

Протестиращите във Вашингтон поставиха вази с цветя - по една за всеки човек, убит с огнестрелно оръжие в САЩ през 2020 г.

"Защитете хората, а не оръжията" и "Страхът няма място в училищата" - това бяха част от надписите, издигнати от протестиращите.

Поводът за демонстрациите бяха двете стрелби миналия месец - в начално училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, и в супермаркет в Ню Йорк, при която загинаха 10 души.

Голям брой протестиращи се събраха и в Ню Йорк, а демонстрации бяха организирани на редица места в страната.

Контролираната от демократите Камара на представителите прие тази седмица широк пакет от предложения, който включва повишаване на възрастта при закупуване на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години, но партията не разполага с необходимите 60 гласа, за да го прокара в Сената.

Противниците на по-строгите правила обаче често представят масовите стрелби като проблем на психичното здраве, а не на режима за продажба на оръжията, коментира АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Комон Сенс

    29 3 Отговор
    Никоя протестираща патица не може да отнема граждански и човешки права!
    Правата са неотменими и не завсият от никакви мнпзинства, протести и прочее.
    ...
    Интересно, кога тези същите кифли протестираха сршеу гангстерите?
    500 000 американци са загинали от гангстерско насилие, Че то това си е геноцид, надвишаващ американските жертви от всички войни на 20 век!
    Или щом убийците не са бели, плащащи данъци, притежатели на ЗАКОННО оръжие, няма проблем?

    Коментиран от #26

  • 3 346

    51 3 Отговор
    скоро ше учите руски и китайски

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зззз

    18 1 Отговор
    Че те стигнаха ли вазите,добър оборот са направили на магазините за сувенири.
  • 6 Пич

    26 3 Отговор
    Крайна цел - отнемането на конституционното право на американците , да притежават оръжие !!! В САЩ се работи по болшевишки !!! Първо ще се справят с вътрешният враг !!! Програмите за въздействие върху съзнанието , започват още от 60-те години ! Замисляли ли сте се , че е теоретически невероятно , предимно там , и предимно деца , да правят такива работи !!! Просто - това предизвиква най голямо възмущение в обществото , и то е склонно , доброволно и кротко , само да се лиши от правата си !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 854

    37 1 Отговор
    Басирам се че Вова ако се пусне на американските избори ще ги бие всички с рекорден резултат. Нищо чудно и да стане реалност де :)))
  • 9 123

    29 5 Отговор
    Това са платените помияpи на Сатанистите. Искат да вземат оръжието на американците и да ги заробят.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 гражданин

    31 1 Отговор
    Огледало за неолибералните,соросоидни,неофашизоидни ценности! Нали уж там всичко е "цветя и рози"! Нали вечно ни поучават и нашите предатели ни продават!!! Нека гнусните америкоси си стоят в отвратителното им задокеанско гето,нека там си насаждат извратените"ценности",които по всичко личи,че са единствено грабежи,колонизиране,изтребление под формата на "цветни революции"!Извратени изроди!
  • 11 Последния Софиянец

    23 6 Отговор
    От началото на годината 250 масови стрелби в САЩ.По две на ден.Това е ужас.

    Коментиран от #22

  • 12 Мефистофел

    27 1 Отговор
    Да протестират срещу системата си като цяло - политика, образование, култура, ценности, цензура и т.н. При тия кумири от ЛГБТ, съзнание формирано от Холивуд, повсеместен контрол по соц-мрежите ... и т.н. Хората или издухват, или живеят във виртуален свят. Оръжията сами не стрелят.
  • 13 ДАНС и МВР ни УБИВАТ

    12 2 Отговор
    Полицията в Бобов дол насъскват РОМИ да изт.езават Българи срещу пари!
  • 14 12"12

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 15 Мефистофел

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Тъй де, ама някои от тях дори не са и платени. Изпили са им мозъка със сламка. Ходят като зомбирани накъдето ги юрне Сатаната.

    ПП. "като" е само за благозвучие.
  • 16 Нищо ново под слънцето.

    20 1 Отговор
    Сриването на 2те кули "легитимираха" инвазията в Ирак. Двете стрелби сега са пък повод за забрана на оръжията. И преди все по тоя начин са постъпвали. Задкулисието го е страх от въоръжените американци, пък и конституцията им дава право с оръжие при нужда да се отстоява свободата именно от такива самозабравили се полЮтици като сегашните. Въоръженият народ са най - голямата пречка на глобалистите да осъществят сатанинския, нов, световен ред.
  • 17 Лост

    16 0 Отговор
    Протест. Нека да решат да им вземат оръжието и ще видят истински протест.
  • 18 Механик

    16 1 Отговор
    Соросняците си спретват майданче на собствена територия. Тактиката е без промяна.
    Първо плащаме на едни да направят 2-3 золума. После обявяваме, че тия заолуми застрашават демокрацията. Плащаме на няколко десетки активисти да пискат и насъскваме шилетата. После организраме "сонтанни" протести. И целта е постигната.
    Само че тоя номер в САЩ специално за оръжията няма да мине. Да вземеш оръжието на американеца е все едно да му кажеш, че не никакъв американец. Към това ще прибавим и оръжейното лоби, което е мноооого мощно и фиаското на майдана става ясно.
  • 19 Лицемери Мууу

    14 1 Отговор
    В същото време краварите и Бай Пън дават милиарди за въоръжаване на други държави да се самоизбиват помежду си! Токова за американските "хуманисти"!
  • 20 АРИЕЦ

    0 12 Отговор

    До коментар #3 от "346":

    Това скоро го повтаряше още не умният ти дядо русофилистачен,ама той си отиде при ссср-то,където ще иде и матушката ти,ама при вас тези неща са си нормални, все пак мисленето ви е доста трудно,не е като да повтаряш 2,3 тъпи опорки!!!!
  • 21 Пацифист

    3 3 Отговор
    Крайно време е САЩ да затегнат контрола върху оръжията и да въведат разрешителни за носене на лично оръжие, както при нас. Какво е нова чудо да продават бойни оръжия, автомати и купища боеприпаси, неограничено на едно лице, което е достатъчно да е навършило 18г.

    Коментиран от #25

  • 22 Тра-ла-ла

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Оръжията сами не стрелят.Около 80% от американците страдат от психични разтройства. Вярно, че с огнестрелни оръжия правят по-големи поразии от колкото биха направили с нож например, но все пак не в оръжията е основата на проблема. Друг е въпроса, че тези стрелби може да се предизвикват умишлено, за да се моделират обществените нагласи така че един ден да е възможно да се прокара закон с който да се разоръжи населението.

    Коментиран от #24

  • 23 От страни

    1 0 Отговор
    Тея ще го искарат най на края че хората са поискали премахването на оръжията. Колко са хитри.....ц..ц..ц..
    Сценария е измислен: много стрелби и хората поискали да се забранят оръжията.....
  • 24 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тра-ла-ла":

    Четох някъде как се прави това със стрелбата: ловят някой вагабонтин и го откарват в участъка, там го взимат ония от АНБ или ЦРУ или ФБР и го влачат при тех, докарват доктор който владее хипноза и го програмират на стрелба. После го карат да забрави кво му е направено, пускат го в къщи и когато имат нужда от стрелба му се обажда техен човек и казва кодовата дума, човека си хваща пушката и отива да гърми, и края на програмата да се застреля та ако не го гръмнат по време на операцията да се гръмне и тайната му си отива с него.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пацифист":

    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.
  • 26 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Комон Сенс":




    Защо няма снимки от тези "масови" протести?



    😉