Last news in Fakti

14 Юни, 2022 12:45 651 1

Камбоджа съди адвокат за държавна измяна

  • камбоджа-
  • тиари сенг -
  • съд-
  • присъда

Камбоджански съд призна адвокат с американско гражданство и още десетки обвиняеми за виновни за държавна измяна

Камбоджа съди адвокат за държавна измяна  - 1
Снимка: Shutterstock

Камбоджански адвокат с американско гражданство и десетки членове на разпусната опозиционна партия бяха признати днес от съд в Камбоджа за виновни за държавна измяна, предаде Асошиейтед прес.

Делото е възприемано като поредния пример за саморазправа с опозицията от страна на дългогодишния камбоджански премиер Хун Сен.

Адвокатът Тиари Сенг и повечето обвиняеми по делото бяха признати за виновни за това, че са се опитали да помогнат на лидера на разпуснатата Камбоджанска партия за национално спасение Сам Ренси да се завърне от изгнание през 2019 г. Камбоджанските власти възпрепятстваха завръщането на партийния лидер и заявиха, че 60-те обвиняеми са отговорни за организирането на пътуването му. Тиари Сенг и останали обвиняеми отхвърлят повдигнатите им обвинения. Тиари Сен бе осъден на шест години затвор, а останалите получиха присъди от пет до осем години затвор. Голяма част от обвиняемите по делото са в изгнание или се укриват и не е ясно какъв е броят на тези, които са присъствали в съдебната зала при произнасянето на присъдата.

Смята се, че камбоджанските съдилища са под влиянието на премиера Хун Сен, чийто авторитарен стил на управление го държи на власт вече 37 години. Камбоджанската партия за национално спасение беше основната опозиционна сила, преди да бъде разпусната по решение на съд точно преди парламентарните избори през 2018 г. Това гарантира победата на Камбоджанската народна партия на Хун Сен.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааааам

    1 0 Отговор
    Щом "цивилизованият" риве на умряло, ясно каква е работата. Пак са били много милостиви с амерските НПОта.