Last news in Fakti

10 Юни, 2013 16:47 12 198 0

Бразилия в състояние на тревога заради нефтен теч, причинен от Еквадор

  • бразилия-
  • еквадор-
  • амазонка-
  • перу
Бразилия в състояние на тревога заради нефтен теч, причинен от Еквадор - 1
Снимка:БГНЕС

Бразилия е в положение на тревога, създало се  от нефтения разлив, причинен от Еквадор, движещ се по коритото на река Амазонка, съобщава Би Би Си.

Бразилското външно министерство  даде изявление в което съобщи, че военноморският флот вече е осведомен за проблема, а на Еквадор и Перу е предложена официална помощ.

Близо 11 448 барела петрол изтекоха от повредения тръбопровод, минаващ през река Кока в Еквадор през изминалия месец.

Разливат  вече е достигнал перуанската част на Амазонка, като бразилският флот е в състояние на повишена готовност при положение, че нефтеното петно достигне страната.

Нефтеният теч беше причинен от свлачище, повредило транс - еквадорския тръбопровод и причинило разлива на близо 420 000 галона суров нефт. Те са заразили река Кока, която представлява приток към Амазонка, минаваща през Перу и Бразилия.

Нефтът замърсява  водите на река Кока, които представляват питейните запаси на близо 80 000 души.

Няколко дни по-късно, разливат достигна до перуанския район Лорето, като местните власти заявиха, че може да потърсят финансово обещетение от еквадорската  страна.

Президентът на Еквадор - Рафаел Кореа вече се извини на Перу, като добави, че перуанския флот е оказал сериозна помощ на неговата страна в разчистването на замърсяването причинено от разлива.

Еквадорската държавна петролна компания обяви, че е наела специализирана американска фирма, която да се ангажира с почистването на разлелия се нефт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА