22 Юни, 2022 13:15 740 4

Израелски войници тренират в градски условия в "Мини Газа"

  • израел-
  • мини газа-
  • тренировка-
  • войници-
  • газа-
  • западния бряг -
  • южен ливан-
  • хизбула-
  • оон

"Мини Газа" е известно място като Център за обучение за водене на война в градски условия

Израелски войници тренират в градски условия в "Мини Газа"  - 1
Снимка: Shutterstock

Мястото е официално известно като Център за обучение за водене на война в градски условия. Израелските войници, които провеждат военни учения тук, го наричат "Мини Газа", съобщи Асошиейтед прес.

Неговите 500 сгради, най-високата от които е на осем етажа, са безлюдни. Тесните му улички са украсени с войнствени надписи по стените и плакати в чест на убитите палестински бойци. Градът не може да бъде открит на нито една карта.

Израелската армия започва да строи съоръжението на стойност 45 млн. долара в армейската база "Зеелим" през 2005 г., към края на втората палестинска интифада. През предходните пет години израелските войски се сражават с палестинските бойци в градове и селища на окупирания Западен бряг и в Газа. Оттогава Израел води четири войни в Газа срещу ислямската войнствена групировка Хамас, като някои сражения избухват в гъсто населени градове и бежански лагери. По данни на ООН са убити над 4000 палестинци, повече от половината от които цивилни. Израелските власти твърдят, че от тяхна страна са загинали 106 души, включително цивилни, войници и чуждестранни жители.

При всяка от войните Израел е обвиняван, че използва непропорционална сила в многолюдни жилищни райони, което допринася за броя на цивилните жертви. Военните твърдят, че полагат всички усилия да не засягат цивилните, като същевременно обвиняват палестинските бойци, че ги използват като жив щит.

„Характерът на войната се е променил", казва полковник Ели Абелес, командир на съоръжението. "Днес основните ни боеве... се водят около и в застроени райони".

Тесните улички, мрачните бетонни сгради и откритите площи в обекта са предназначени да симулират градската среда, в която често действат израелските войници, независимо дали става дума за Газа, Западния бряг или Южен Ливан, където Израел предупреди, че вероятно ще се водят потенциални бъдещи боеве с бойци на Хизбула.

Единственият официален художник на графити в армията украсява улиците със стенописи с арабски лозунги и портрети на палестински и ливански бойци.

В тренировъчния център могат да се провеждат учения за цяла бригада от 2000 войници наведнъж, казва Абелес. Гостуващи американски войски и сили на европейски съюзници - напоследък кипърски войници - също са тренирали в „Мини Газа“.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    оставете израелците, важно ми е наркомана оня клоун днес не е ли ревал нещо?

    важно е като се надруса как пак ще побеждава руснаците и ще превзема разни територий а вечер ще хленче да му подарят нещо си

    Коментиран от #2

  • 2 село козльо дуий

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ти как ша ми ривеш довечера

    Коментиран от #3

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "село козльо дуий":

    пак ли ще ме порете господине? като риба ли ще ме порите ?

    целия ще ви се отдам да ме разпорите

    Коментиран от #4

  • 4 эрэц исраэль

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    в Танах пише какво да се прави с такива като теб