23 Юни, 2022 15:23 784 16

Литва увеличава разходите си за отбрана

  • литва-
  • президент-
  • отбрана-
  • разходи-
  • нато

За да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО

Литва увеличава разходите си за отбрана - 1
Снимка: БГНЕС

Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от БВП, за да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО, каза нейният президент Гитанас Науседа преди срещата на върха на НАТО, която трябва да обсъди начини за противопоставяне на нарастващите заплахи за сигурността, породени от руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Съюзниците в НАТО остават разделени по отношение на разполагането на войски и допълнителното въоръжение и за това къде трябва да бъдат базирани, като източните държави, които се намират по-близо до Русия, настояват за по-големи постоянни подкрепления на тяхна земя, въпреки че някои не разполагат с необходимата инфраструктура, за да ги настанят, предаде news.bg.

Сега Германия командва подразделение на НАТО от около 1700 войници в Литва, което беше подсилено непосредствено след февруарската инвазия на Русия.

Преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да отдели боеспособна бригада с около 3000 войници, които могат да бъдат разгърнати бързо за защита на Литва, ако е необходимо.

С времето тя може да бъде разположена в балтийската република, в която живеят около 2,8 милиона души, заявиха на 7 юни литовският президент Гитанас Науседа и германският канцлер Олаф Шолц.

Науседа каза пред Ройтерс в интервю тази седмица, че се надява Литва да бъде в състояние да приеме бригадата до 2027 г., но за целта трябва да бъдат отделени стотици милиони за разработване на военни съоръжения за нейното настаняване.

"По отношение на инфраструктурата не сме готови да разположим единица с размер на бригада в Литва, защото тук няма инфраструктура за нейното настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови", каза той в сряда.

"За тази цел са необходими стотици милиони евро за тази цел. И това също е сериозна сума, която ми позволява да говоря за необходимостта от постигане на 3% от разходите за отбрана през следващите години."

Литва е заделила 1,5 милиарда евро - 2,52% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана през следващата година.

От 18 юни литовските власти спряха транзита на санкционирани стоки за Калининград, както се изисква от четвъртия пакет санкции на Европейския съюз.

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин предупреди Литва, че Русия ще отговори на забранения транзит на санкционирани от ЕС стоки до аклава Калининград по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи

Литва заяви, че не очаква инвазия в отговор на ограниченията за транзита към Калининград, но е вероятно Русия да я изключи от регионалната електропреносна мрежа.

Друга балтийска република Естония очаква срещата на върха на НАТО да определи допълнителни единици за нейната отбрана, но те няма да се базират на нейна територия, каза премиерът Кая Калас пред Ройтерс.

"Имаме малко жилища (за войски), но, разбира се, трябва да инвестираме повече. И затова, като се има предвид нашия размер, мисля, че решението е, че някои войски ще бъдат разположени другаде."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен _Язовец

    19 2 Отговор
    Литва е държава от селски тип.

    Коментиран от #10

  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    18 1 Отговор
    ЛИТВА ЗАПОЧНА ДА ПЪЛНИ ПАМПЕРА МОЩНО ЗАЩОТО ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ СЛЕД УКРАЙНА

    СЕГА МЕЧКАТА САМО ГИ ГЛЕДА ЛОШО , ТЕ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА

    АМЕРИКА НЯМА ДА ИМ ПОМОГНЕ И ТОВА ВЕЧЕ ЗНАЯТ КАТОГ ЛЕДАТ КАКВО СТАВА ВЪВ УКРАЙНА
  • 3 ТО-220

    16 2 Отговор
    "Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от БВП..." С толкова могат даже и телевизор да си купят.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    МОЛБА ДО БАЙ ИЗДЪН , ИЗПРАТЕТЕ ПОВЕЧКО ПАМПЕРСИ ЧЕ ТИЯ ЩЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПАМПЕРС

    МЕЧКАТА ЩЕ ГИ ПРЕГАЗИ МНОГО БЪРЗО НАТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА РЕАГИРА ИЗОБЩО

    САМО МАЛКО ПОЧАКАЙТЕ ДА НАСТРОЯТ САМРАТИТЕ И ЩЕ СЕДИТЕ И ЩЕ ГЛЕДАТЕ БЕЗ РЕАКЦИЯ КАК МЕЧКАТА ГИ ЯДЕ ТИЯ
  • 6 Теле

    17 2 Отговор
    Време е да разберете, че охолния живот беше осигурен от руските ресурси. А сега е време за пестене
  • 7 Бесен _Язовец

    18 0 Отговор
    Това е най глупавото нещо да се въоръжаваш конвенционално срещу ядрена държава.
  • 8 Сократ

    17 0 Отговор
    Не схванаха ли играта на сащ? От кога реват америнаците, че % за въоръжение трябва да е повече. Кой има изгода от това? Сащ, разбире се. Нали от тях ще трябва да се купуват оръжията. Затова се предизвика и случващото се в украйна. Да почнат всички евро г ейци да развръзват кесията за американско въоръжение.
  • 9 А бе

    5 0 Отговор
    кмето у наше село задели двойно пари да брани офците по къро - веке парите станаа 200 гроша.
  • 10 Аааа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен _Язовец":

    наше село е по-големо.
  • 11 Актуално

    4 0 Отговор
    Абе главочи нали сега Хамериканци ще печелят от продажбата на оръжие. Да си харчете парите на всеки 10 години за нови оръжия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Браво. Супер

    1 0 Отговор
    Да купува, да купува , да не спира да купува оръжие от батковците.
  • 16 дядото

    0 0 Отговор
    голяма държава,голям брутен продукт.с тези 3 процента ще създаде и велика армия.пфу.защо ли малките хора и малките народи все се натискат да изглаждат големи и велики.те са само послушни и покорни на господарите си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания