Last news in Fakti

27 Юни, 2022 17:30 798 1

Катар ще е домакин на непреките преговори между Иран и САЩ за ядрената сделка

  • катар-
  • преговори-
  • иран-
  • сащ-
  • ядрена политика-
  • виена-
  • техеран-
  • вашингтон.

В Иран избрахме Катар за домакин на преговорите, защото е наш приятел, заяви Мохамад Маранди

Катар ще е домакин на непреките преговори между Иран и САЩ за ядрената сделка - 1
Снимка: Shutterstock

Катар ще бъде домакин на непреки преговори между Иран и Съединените щати през следващите дни, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на натиск от страна на Европейския съюз да се излезе от продължаваща с месеци безизходица в преговорите за възстановяване на т.нар. иранска ядрена сделка от 2015 г.

В Иран избрахме Катар за домакин на преговорите, защото е наш приятел, заяви Мохамад Маранди, медиен съветник на главния ирански преговарящ по ядрените въпроси.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който миналата седмица беше на посещение в Техеран, обяви, че се очаква непреките преговори да се възобновят през следващите дни в страна от Персийския залив.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    1 1 Отговор
    Колко държави разполагат с атом,що пък персите да нямат....Израел го е шубе,ама и той има атом....та те така.....