13 Юни, 2013 17:42 3 690 0

Фашистка Италия създала първата "свободна" гей общност

  • лгбт-
  • хомосексуален-
  • италия-
  • фашизъм-
  • бенито мусолини
Фашистка Италия създала първата "свободна" гей общност - 1
Остров Сан Домино

Първата по рода си гей общност била създадена от фашисткия диктатор Бенито Мусолини преди 75 години, пише Би Би Си.

В края на 1930 архипелага Тремити изиграл решаваща роля в усилията на италианския диктатор Мусолини за подтискане на хомосексуалността.

Гейовете подкопавали образа на италианската мъжественост който диктаторът искал да покаже на народа. Така че стратегията на Мусолини  била да прикрие проблема с различната сексуалност колкото се може по-добре.

"Фашизмът е мъжествен режим, така че било невъзможно хомосексуалността да съществува в един такъв режим", обяснява професорът по история в Университета на Бергамо, Лоренцо Бенадуси.

Не са били приемани дискриминационни закони в Италия, но въпреки това властите работели усилено за подтискането на хомосексуални прояви. Така един полицейски началник в сицилианския град  Катания се възползвал от официалните настроения на правителството.

"Забелязахме, че на танцови сбирки, на плажове и места в планините се събират много от тези болни хора, както и че младите хора от всички социални класи търсят тяхната компания", пише той и заявява, че е твърдо решен да спре тази "разпространяваща се дегенерация" в града тъй като подкопава морала и е пагубно за общественото здраве и подобряване на състезанието му. Той продължи: "Това зло трябва да бъдат атакувано и изкоренено в същността си."

Така през 1938 г. около 45 мъже смятани за хомосексуалисти в Катания били  изолирани и принудени да се укриват. Така се озовали на около 600 км на остров Сан Домино, в Тремити.

Цялата история изглежда била забравена и се смятало, че никой от „наказаните“ не е сред живите до 2008 година когато комикс озаглавен „В Италия те всички са мъже“ („In Italia Sono Tutti Maschi“), разказващ историята на гей общността в изгнание по време на фашизма.

В друга книга „Островът и градът“ са описани разказите на десетки мъже, които успели да преборят суровите условия на остров Сан Домино.

Те разказват как пристигнали с белезници на острова и били настанени в големи, спартански общежития без електричество или течаща вода.

"Бяхме любопитни, защото тези наричаха тези мъже „момичетата“ - femmenella (жаргонна италианската дума за гей) , разказва Кармела Санторо, една от островитянин, която била още дете, когато гей-изгнаниците започнали да пристигат.

Друг островитянин си спомня как камбаната биела точно в 20:00 всеки ден, и това било знак, че мъжете не бива да излизат навън. "Заключваха ги в спалните помещения, и полицията ги пазеше", казва той.

Затворниците знаели, че разкриването на тяхната сексуална ориентация ще предизвика срам и мъка за семействата им у дома, в дълбоко консервативните градове и села.

Част от това настроение е уловено в писмо от син на сицилиански селянин, който щял да стане свещеник преди да бъде заловен и изпратен на острова. "Представете си, Ваша чест, скръбта на любимия баща ми! Какъв позор за него!“, пише той в писмо до съда и добавя: "Да стана войник, а след това се върна в семинарията е единственият начин, по който мога да измия скандала и позора за семейството ми."

Но не всички изгнаници се чувствали толкова зле на Сан Домино. Разказите на някои от тях описват един не толкова лош живот.

Несъзнателно, фашистите създали един от ъглите на Италия, където хомосексуалните можели свободно да бъдат себе си. За първи път в живота си, мъжете били на място, където можели да бъдат себе си - свободни от стигмата, която обикновено ги заобикаляла в благочестивата католическа Италия от 1930-та година.

Един от „ветераните“ на острова разказва: "На острова ние празнувахме деня на нашия светец или пристигането на някой нов ... Направихме си театър, и можехме да се обличаме като жени без никой да ни каже каквото и да е." Разбира се имало и романтика и любов както и спорове и скандали между любовници.

Някои затворници дори плакали когато през 1939 година било съобщено, че Втората световна война е започнала и това е краят на общността на Сан Домино.

Това е дълбоко иронично, че по това време в Италия, хомосексуалните успели да намерят известна степен на свобода само на затворнически остров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: