Last news in Fakti

27 Юни, 2022 23:00 2 799 6

Френското предложение отново не влезе за обсъждане в парламента на РСМ

  • македония-
  • северна македония-
  • талат джафери-
  • вмро-дпмне-
  • никола мицески

Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески

Френското предложение отново не влезе за обсъждане в парламента на РСМ  - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески, който поиска на днешното заседание на парламента да бъде разгледан въпросът за преговорите със София и преговорната рамка с ЕС, предложена от френското председателство.

"Република Северна Македония е точка първа в парламента на България, в нашия парламент не се обсъждат прeговорите. Срамно е, че за страната се говори в други парламенти, а не в нашия”, посочи Мицески.

Джафери обясни, че не може да подложи на гласуване предложението, защото, за да се разгледа този въпрос в парламента, трябва да бъдат внесени съответните документи.

Според Мицески обаче документите са внесени още в петък в комисията по европейски въпроси, а председателят на опозиционната партия "Левица” заяви, че от две години в парламента са внесени документи "за най-горещия въпрос, но понеже не става дума за Косово или Албания, Джафери не смята за необходимо да го поставите на обсъждане."

От правителството на страната днес няма информация за развитие по темата. За сметка на това говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски попита: Има ли екип от министерството на външните работи, който е изпратен днес в Република България, за да договаря френското предложение? Вярно ли е, че този екип днес води преговори предложението да бъде включено в протокола за Европейския съюз? С това мълчание екипът на МВнР не оформя ли тъжната съдба на страната, далеч от очите на обществото?”

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич обявиха, че когато получат окончателното френско предложение, то ще бъде внесено в парламента, за да могат депутатите да се изкажат по него.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ицето

    19 2 Отговор
    ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ.БЕЗИНТЕРЕСНО.
  • 2 Бавни глави слаботокови

    24 2 Отговор
    Бавно загряват! Сега с нетърпение чакам момента когато трябва да предадат на гърците паметника на Александър! Да им се чудиш на гърци и северни, избиха се за един който е малко в друга посока! Освен това 9тият македонски император (Василий Втори) ослепява българските войници затова че Гавраил-Радомир(сина на Самуил) убил любовника му! Изпокараха се две млади държави за работи които станали 900 години преди те да бъдат създадени!
  • 3 Иван

    9 0 Отговор
    Влез Излез... и да си им е вътре. Навън не.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Публикувайте го

    13 1 Отговор
    това предложение,че да може целия народ да го прочете и да се запознае! Само се коментира, а реално не знаем точките какви са! Добро било... Лошо било... ,а дайте го цялото предложение да си го четем най-накрая!
  • 6 Нар.събр.

    0 0 Отговор
    Не разбирам как един текст в договор който е представен и одобрен и подписан от едната страна може да бъде още веднъж променен от другата страна в конфликта.Това е договор с ясни точки който се подписват от двете страни или не се подписват .
Новини по държави: