Last news in Fakti

29 Юни, 2022 16:45 844 3

Световната банка отпуска 630 млн. долара на северноафрикански страни

  • египет-
  • световна банка-
  • средства-
  • криза-
  • глад

За предотвратяване на глада

Световната банка отпуска 630 млн. долара на северноафрикански страни - 1
Снимка: Shutterstock

Световната банка одобри заем от 500 милиона долара за Египет, за да подпомогне финансирането на покупките на пшеница, затруднени от резките скокове в цената на зърнената култура. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на банката, предаде БТА.

Средствата, одобрени снощи от Съвета на изпълнителните директори на Световната банка, имат за цел да подкрепят усилията на Египет да осигури субсидирани цени на хляба за най-бедните и уязвими домакинства.

От цялото население на страната, възлизащо на 102,3 милиона души към 2020 г. (по данни на Световната банка) около 70 милиона египтяни разчитат на субсидиран от правителството хляб, приготвен предимно от вносна пшеница. Около една трета от населението на страната живее в бедност, сочат статистическите данни.

Предприетият от Световната банка ход, "идва в много критичен момент, когато продоволствената сигурност на много страни е застрашена от войната в Украйна", каза Марина Уес, директор на банката за Египет, Йемен и Джибути.

По-рано днес Световната банка обяви, че е одобрила заем от 130 милиона долара за Тунис, предаде Ройтерс. Чрез него страната ще финансира жизненоважния внос на мека пшеница, както и ще предостави спешна подкрепа за покриване на вноса на ечемик, необходим в животновъдството.

Тунис страда от тежка финансова криза, поради която кораби с пшеница остават закотвени в пристанищата в продължение на седмици, тъй като страната не разполага с налични средства, за да се разплати с доставчиците.

Централната банка на Тунис обяви, че отпуснатият заем има за цел да намали негативното въздействие от войната в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСЕР

    9 1 Отговор
    ЗАПАДА СИ КУПУВА ВЛИЯНИЕ НО ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ АФРИКА НЕ ОБИЧА ГОВЕДА
  • 2 Гост

    7 0 Отговор
    Демек поробва ги.
  • 3 Соломон

    3 0 Отговор
    Всеки трябва да изгледа този филм

    "Говорейки свободно (2007)" - в ютуб