Last news in Fakti

7 Юли, 2022 18:36 1 617 12

Британски депутати консерватори поискаха Джонсън да бъде заменен незабавно

  • великобритания-
  • британски депутати-
  • консерватори -
  • борис джонсън

Седем депутати консерватори настояваха Джонсън да напусне поста си незабавно, тъй като е загубил авторитета си

Британски депутати консерватори поискаха Джонсън да бъде заменен незабавно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко британски депутати от Консервативната партия заявиха, че британският премиер Борис Джонсън трябва да бъде заменен незабавно, вместо да му бъде позволено да продължи да заема премиерската длъжност, докато стане ясно кой ще го наследи на поста, предаде Ройтерс.

Днес Джонсън обяви, че ще подаде оставка, след като мнозина депутати от неговата партия и министри от кабинета му оттеглиха подкрепата си и заявиха, че той вече не е годен да управлява. Пред своята канцелария на "Даунинг стрийт" Джонсън обяви, че е взел болезненото, както той каза, решение да подаде оставка, но не се поддаде на натиска да напусне поста си веднага и настоя, че ще продължи да изпълнява задълженията си на премиер, докато партията му избере негов приемник.

Но седем депутати консерватори поискаха Джонсън да напусне поста си незабавно, тъй като е загубил авторитета си и казаха, че временен премиер трябва да поеме поста, докато бъде избран нов лидер, което би могло да отнеме седмици. Двама висши депутати от Консервативната партия казаха, че вицепремиерът Доминик Рааб би могъл да бъде подходящ кандидат за това. "Трябва да се отървем от Борис колкото се може по-скоро. Той е прекалено токсичен. Рааб би бил приемлив в ролята на временен премиер", каза един депутат.

Саймън Хоър, друг депутат консерватор, каза, че поведението на Джонсън го е лишило от правото да остане на поста като временен премиер. "Министри подадоха оставки заради премиера. Партията загуби доверие заради премиера. Отвъд границите на правдоподобното е Джонсън да остане на поста си", каза той.

Министърът на бизнеса Куази Куартенг каза, че Консервативната партия се нуждае от нов лидер възможно най-скоро и настоя, че правителството трябва да продължи да работи. "Сега ни трябва нов лидер, веднага щом това е практично. Някой, който може да възстанови доверието, да изцели страната и да предложи нов, разумен и последователен икономически подход за оказване на помощ на семействата", каза той.

Бившият британски премиер Джон Мейджър каза, че Борис Джонсън не бива да остава на "Даунин стрийт", докато се взима решението кой ще го наследи на поста в името на цялостното благосъстояние на страната. Мейджър, който беше премиер от 1990 г. до 1997 г. и е от Консервативната партия като Джонсън, каза, че вицепремиерът Доминик Рааб би могъл да поеме поста, докато бъде избран нов лидер, или пък партията би могла да промени правилата за избор на лидер, за да ускори процеса. "Предложението премиерът да остане на поста си в продължение на още до три месеца, след като загуби подкрепата на кабинета си, правителството си и партията си, е неразумно и вероятно е неизпълнимо в дългосрочен план", написа Мейджър в отворено писмо.

Междувременно журналист от британския вестник "Дейли мейл" съобщи, че Доминик Рааб и бившият министър Майкъл Гоув няма да се кандидатират за участие в надпреварата за избор на следващия британски лидер.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    15 0 Отговор
    Още вчера вече бях сигурен ,че БОжо е ...аут
  • 2 📌🇧🇬

    25 1 Отговор
    След Кирил Петков, Асен Василев и Борис Джонсън да се готвят, Шолц, Макрон и так далее.
  • 3 да де

    21 1 Отговор
    Така се прави лудите трябва да бъдат в осмирителна ризница.

    Коментиран от #10

  • 4 Вале-каро

    14 0 Отговор
    Дали ще сме живи да видим в България освен БСП друга партия да иска смяна на лидера си?
  • 5 Хихихи..

    17 0 Отговор
    С който и да я смените тая лукова глава,все тая,безполезно,империйката ви приключи,hasta la vista...
  • 6 Боре

    19 0 Отговор
    А сега какво ще прави Зеленски без стимуланта си Джонсън?май заедно с Лиз ще правят групова конна езда голки до кръста в Аляска…..

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аршлох

    7 1 Отговор
    Боджо се оттича директно в канализацията,където му е и мястото.Путин е виновен.
  • 9 Аршлох

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боре":

    Гейленски ще прави на Лиз тръс.
  • 10 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    А пък в България депутатите и ръководството самоотвержено бранеха лидера си Боко, независимо от това, че 12 годишното му управление беше белязано от не по - малки скандали. И продължават да си го харесват.
  • 11 Да се надяваме, че

    4 0 Отговор
    Liz Truss няма да бъде премиер министър, тя е точно толкова арогантна и нагла, колкото Джонсън, в момента се обсъждат 3 потенциални "кандидати" като временни заместници на Джонсън, като един от тях е Лиз Тръс..
  • 12 нормален

    3 0 Отговор
    Ликувай народе дано този да го махнат че беше тръгнал да вкарва Европа в трета световна война
Новини по държави: