Last news in Fakti

7 Юли, 2022 19:15 4 482 42

Напрежение между македонци и албанци в Скопие

  • напрежение -
  • македонци-
  • албанци-
  • скопие-
  • македония-
  • стрелба

Стрелбата между македонци и албанци в Скопие на протест срещу ЕС е опит за междуетническо напрежение

Напрежение между македонци и албанци в Скопие - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множество изстрели, сбиване с хвърляни камъни и бутилки, както и вербално и физическо насилие имаше по време на протеста в столицата Скопие срещу европейското предложение за начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, пише "Мета.мк".

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски обвини, че е имало полицейска настройка и опит за убийството му, докато управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) посочи, че Мицкоски и неговите коалиционни партньори са режисьорите на инцидента.

От МВР отхвърлиха обвиненията, че не са действали навреме и публикуваха видео, документиращо намесата на полицията за предотвратяване на ескалация.

"Това беше постановка на полицията с цел убийството на невинен гражданин, майка с дете, пенсионер, млад мъж или моето убийство". Така Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, на извънредна пресконференция вчера вечерта коментира инцидента на площад Скендербег, на входа на Старата скопска чаршия, в центъра на Скопие. Малко след инцидента той публикува във Фейсбук снимка на няколко души, единият от които с пистолет в ръка и каза, че това е човекът, на когото е поръчано да го убие.

В отговор на журналистически въпрос Мицкоски каза, че е нормално всеки родител и съпруг да се страхува за семейството си или поне да се тревожи. "Не ме е страх, но се притеснявам. Страхувам се само от един и това е Господ! Няма друго такова същество на Земята", каза лидерът на опозицията.

Той призова за хладнокръвие и спокойствие, като добави, че инцидентът е трябвало да изглежда като междуетнически конфликт, а всъщност не е нищо повече от борба за власт, постове и функции на партиите, които са част от правителството.

"Това няма нищо общо с междуетническата нетърпимост, това е просто борба за гола власт. Освен всичко друго, от дълго време получавам неофициална информация за елиминирането ми, призовано от властите", обясни Мицкоски, като добави, че вчера вечерта най-малко двама души с огнестрелно оръжие са били готови да го убият.

Както добави, полицията не е била на правилното място. Мицкоски обвини, че такъв сценарий е обявен от правителството, т.е. министърът на външните работи Буяр Османи, министър-председателят Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски.

Попитан дали мъжът, когото посочи като човек, избран от властите да предизвика инциденти или да го убие, всъщност е част от опозицията, т.е. активист на политическата партия Алианс за албанците, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ в местната правителство, Мицкоски каза, че не обръща внимание на това и апелира срещу политизирането на въпроса.

"Казах, че не трябва да политизираме въпроса. Това е последното нещо, което трябва да направим днес. Днес не говоря с политически речник, а с човешки език. Изпратих послание за обединение, издигайки се над политиката, издигайки се над онези политици, които призоваха за междуетническо напрежение в Македония по диктат, ако това, което са планирали, не се осъществи. Дали е член или не, не ме интересува", отговори Мицкоски.

Веднага след пресконференцията на опозиционера МВР излезе с изявление, в което отрече твърденията му.

"Министерството на вътрешните работи напълно отрича твърденията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че полицията не е присъствала и не е реагирала при инцидента на паметника на Скендербег", казаха от МВР.

От там допълват, че полицията е била на място и е реагирала и е предотвратила насилието, като в същото време незабавно е задържан един заподозрян за стрелба с огнестрелно оръжие.

"По време на протестите полицията е напълно на нивото на задачата и призоваваме страните да спрат да разпространяват дезинформация", подчертават от МВР.

Пресконференция даде и говорителят на СДСМ Дарко Каевски, който смята, че в случая Мицкоски не е жертва, а организатор на инцидента, заедно с коалиционните си партньори, с цел предизвикване на междуетническо напрежение.

"Мицкоски не е жертва, а е режисьор на кървав сценарий, заедно с коалиционните си партньори Левица и Алианса за албанците. Кървав сценарий, който не проработи. Мицкоски не беше мишена, още повече, че тази вечер изигра най-лошата роля за държавата и гражданите. Поведението на опозицията, която се опитва да предизвика междуетническо напрежение е срамно, ужасно и опасно", каза Каевски.

След това той добави, че арестуваният стрелец всъщност е брат на директора на PE Communal Hygiene Зуди Енузи Кока, президент на клона на Алианса за албанците, партия, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ за местно самоуправление в Скопие.

След пресконференцията на СДСМ кметът на Скопие Данела Арсовска обяви, че въпреки отличното му и професионално управление, тя освобождава изпълняващия длъжността директор на PE Communal Hygiene Зуди Енузи, за когото се твърди, че е брат на лицето, което е стреляло във въздуха на площад Скендербег.

"Скопие, като град на съжителство и солидарност, не трябва да бъде център на насилие и сблъсъци с огнестрелни оръжия и създаване на междуетнически напрежения между нашите съграждани. Политиката набра скорост и в никакъв случай не трябва да влияе върху професионализма на ръководството на институциите", каза кметът Арсовска.

Както добави тя, въпреки отличното и професионално управление на Зуди Енузи, все пак нейният етичен кодекс не ѝ позволява да го остави да продължи да управлява предприятието. "Затова той е освободен от поста временно изпълняващ длъжността директор", каза Арсовска.

След инцидента вчера вечерта организаторите на протестите срещу началото на преговорите за членство на Македония в ЕС обявиха нов маршрут за днешния протест.

По имейл, в анонимно съобщение от "Ултиматум - Не, благодаря" обявиха, че протестът ще започне днес в 19 часа пред сградата на правителството, след което ще се насочи към Министерството на правосъдието и ще завърши пред парламента.

Според съобщението протестиращите няма да се движат към Стария базар в Скопие и площад "Скендербег", където вчера стана инцидентът.

Президентът Стево Пендаровски публикува изявление тази сутрин, в което се казва, че е неприемливо да се използва насилие и да се подбужда към насилие за политически цели. "Събитието, което се случи вчера в Скопие, не трябва да се повтаря, защото няма нищо по-важно от мира и сигурността за всички граждани", се казва в изявление на кабинета на президента.

Президентът Пендаровски призова организаторите на протестите, които се провеждат тези дни в страната, да поемат отговорност и да продължат да упражняват демократичното си право да протестират достойно и без насилие.

"В същото време категорично осъждам използването на огнестрелни оръжия от цивилни и граждани на тази страна, които не са членове на силите за сигурност. Вчера полицията реагира бързо и предотврати нови сблъсъци. Очаквам всички лица, участвали в инцидента вчера, да бъдат задържани и съответно санкционирани в най-кратки срокове", каза президентът Пендаровски.

Фондация "Отворено общество-Македония" също реагира, като заяви, че следи ситуацията, която ескалира с безредици пред правителството, парламента и министерството на външните работи на Република Северна Македония и изразява сериозна загриженост от ескалацията на омразата на етническа основа.

"Насилието и омразата, които се наблюдават през последните дни на протестите, чрез призиви за "чиста Македония", вдъхновени от изказванията на протестиращите, е в основата на влошаването на крехките междуетнически отношения в страната. Вярваме, че мултиетническото многообразие в страната е нашата сила и възможност за просперитет и затова очакваме организаторите на протеста и техните поддръжници да покажат в действие, че приемат ценностите на признаване на многообразието и мултикултурализма и поради тази причина различните култури, езиците и обичаите ни правят по-богати и по-добри", казаха от Фондацията.

Вчера е задържан хвърлилият коктейл Молотов на 5 юли към сградата на парламента, съобщават от МВР. Както допълват, виновникът е 18-годишният Й.С. от Скопие, който е разпознат от записа и който призна за престъплението.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Албанците

    55 4 Отговор
    Ще ги оправят ганьовците

    Коментиран от #7, #17, #38

  • 2 Преминаващ оттук

    77 3 Отговор
    Макета скоро ще станат провинция на Албания.

    Коментиран от #9

  • 3 Гост

    46 2 Отговор
    Хайде...разпали се конфликта....
  • 4 Съвест

    55 3 Отговор
    Колко още време ще мине преди Албания да анексира макетата, м? 1,2 години...
  • 5 пламен

    90 1 Отговор
    Нека Европа да види какви и.иоти се канят да приемат.
    Това са примати от сърбо комунистическия режим.
  • 6 За всички

    52 1 Отговор
    ...просто е въпрос на време Албания да гушне Македония и тогава пак ще се чудят....Ко тана?!?!?!

    Коментиран от #8, #22

  • 7 Българин

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Албанците":

    Ние вече сме ги оправили, но още никой не го осъзнава! Ще мине малко време преди да се осетят🧐
  • 8 Гост

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "За всички":

    .....и ще станат набързо "българи".......боклуци-НЕ!
  • 9 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "Преминаващ оттук":

    Това не трябва да се случва, не говорете глупости!
  • 10 Гостен4е

    31 7 Отговор
    Бей американо търси военен конфликт на Балканите.

    Коментиран от #30

  • 11 Албанците знаят те го написаха

    61 0 Отговор
    Господ ви създаде българи а Тито ви направи мъкедонци!
  • 12 САРМАТ

    5 1 Отговор
    ВИДНО Е ,ЧЕ НЯМА ИНТЕРЕС КЪМ НАПИСАНОТО!
  • 13 Хихи

    14 15 Отговор
    Нека направим добро и да напуснем ЕС. Така скъпите ни макета ще могат да се присъединят без да се пролива кръв.
  • 14 Не зкачайте

    37 1 Отговор
    МИЦКОСКИ, той работи за каузата на България!!! Европа, че и целия свят видяха истинското лице на македонизма!°
  • 15 Русия и Сърбия са против

    18 19 Отговор
    влизането на РСМ в ЕС. И албанските и македонските партии са под това влияние, особено ВМРО, там са руско-сръбски подлоги. Макрон нали беше голям приятел на Вучич и путин, да им се обади и им каже да не саботират процеса. Москва на Балканите нищо не гради, тя само руши и подкупва върховете на държавите и партиите за целите на своята мръсна политика!

    Коментиран от #20

  • 16 Пак тЕнковИ не

    39 0 Отговор
    Тия дето протестират в Скопие са куци власи запиШУВани като македонци,както и сърбомани с каквито в Скопие е пълно. Кат ги нагъзят пак албанците... пак им давайте тЕнковИ!
  • 17 Никой във Факти не знае,

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Албанците":

    че тримата албанци с пистолети са от Алианса на албанците в РСМ. А последните са вечният коалиционен партньор на ВМРО. Мичковски трябва да съден заради този театър !
  • 18 Мдаааа

    30 0 Отговор
    Тоа Мицкоски кат наш Бойку,Прасчу и Доганя,все ша ги убиват...?!

    Коментиран от #19

  • 19 Мдааа

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мдаааа":

    Верно,че са си за трепанье,ама нейсе....
  • 20 Аиде бе

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русия и Сърбия са против":

    Па баш ВМРО го призна Косово нели се срби а ?
  • 21 Щерев

    37 0 Отговор
    На снимката, отпред се вижда паметник. Това е Гоце Делчев на кон.
    От съвременници е известно че Делчев никога не се е качвал на кон.
    Всичко им е фалш.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Смешници

    17 4 Отговор
    Още когато работих в службите видях документ изпратен може би от "приятелите ни" от въд океана където Македония трябва да бъде разделена между България и Албания .Съмнявам се и винаги съм се съмнявал ,че Македония ще влезне в ЕС,а и ЕС скоро няма да има,още тази зима ще започне разпада и ще се изгради нещо подобно между богатите държави само дори не виждам Испания и Италия там.

    Коментиран от #29

  • 24 Виждам подобрение

    16 0 Отговор
    В двустранните отношения 😂
    Сега поне, вместо наши културни центрове, палят собствените си сгради😂😂😂
  • 25 АлБано

    24 0 Отговор
    АЙДЕ, ХАИРЛИЯ ДА ИМ Е НА ТАРИКАТИТЕ. ГОЛЕМИ КОМИТИ СЕ ПИШАТ, АМА СЕГА, КАТО ХАПНАТ АЛБАНСКОТО ДЪРВО, НЕМА ДА ИМА ТАНКОВЕ НА ПОМОЩ. ЩЕ ИМА РЕЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ МАЙ НА БЪЛГАРИТЕ, ТОЧЕЩИ СОПОЛИ ПРЕД НАШЕТО ПОСОЛСТВО В СКОПИЕ..
  • 26 чичо стамат щумов

    20 0 Отговор

    До коментар #21 от "Щерев":

    Оти да не е на кон.Па нали днешните макета са преки потомци на великиот АЛЕКСАНДЕР.Може и този кон на който е качен ГОЦЕ да е пряк потомък на БУЦЕФАЛ.Пък може и ние да твърдим ,че щом ГОЦЕ е качен на кон може би е пряк потомък на хан АСПАРУХ тъй като се знае ,че прабългарите са били конен народ.

    Коментиран от #32, #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кукуригууу

    10 10 Отговор
    Вижте какво ви готвят братушките ви кукувици русофилски.
  • 29 хаааа1

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Смешници":

    В пощенски служби сигурно си работил , там на обедната почивка такива си ги разправят
  • 30 стоян

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гостен4е":

    До 10 ком -другарю -твоя любимец путин е по войните -той спонсорира македоно сръбските кумунисти да работят против интереса на България и ЕС
  • 31 Перо

    13 0 Отговор
    Депутатите на Мицкоски да гласуват против френското предложение и ще отърват всички от тяхното бреме за още 30 г. После ще видим,дали не го е страх от албанците!
  • 32 Перо

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "чичо стамат щумов":

    Най-големия цирк в Джурасик парк и бутафорията в Скопие е,че Гоце Делчев никога в живота си не се е качвал на кон!

    Коментиран от #33

  • 33 Бай Нанай

    15 1 Отговор

    До коментар #32 от "Перо":

    Кон - може , но муле сигурно е яхвал из планините. А най голямата дивотия в Скопения им Дисниленд е корабът на Ристе Колумбовски с който е открита Хамеричката земля македонска.
  • 34 Желю

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "чичо стамат щумов":

    Могло е да го поставят на мотопед ."Балкан".
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 до Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    Македония живеят в техен свят от преди 30 г. и искат някаква мини Югославия но оная много етничка Югославия се разпадна още преди 20 г. Трябва да избират или ще имат нова държава без югославско минало или ще се разпаднат пак и като Северна Македония.
  • 38 Албански фен

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Албанците":

    Истината е следната. Македонски протестиращи замериха с твърди предмети паметника на албанския национален герой Скендербег в едноимения плошдад. В същият момент млади албанци реагираха срещу тълпата хулигани принудени да използват и огненстрелно оръжие стреляйки във въздуха

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 И преди...

    2 0 Отговор
    И сега , УДБА И. КДС СА. МАФИЯТА !!!!!!!
  • 41 Не си струва

    7 0 Отговор
    Да се коментира. Да се оправят
  • 42 Дървени кратуни македонски

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Албански фен":

    Няма да мине много време и квадратните кратуни на макетата ще осъзнаят, че всъщност Ал.Македонски е Искандер бег.
Новини по държави: