Last news in Fakti

9 Юли, 2022 05:16 2 175 16

Изясняват мотивите на убиеца на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

  • убийство-
  • япония-
  • шиндзо абе-
  • мотиви-
  • причини

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", евентуално религиозна група, която според него била свързана с Абе

Изясняват мотивите на убиеца на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската полиция продължава днес да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо, цитирана от БТА.

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", евентуално религиозна група, която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е убил бившия японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

41-годишният Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара вчера - два дни преди предстоящите утре избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът е безработен. Той работел за промишлена компания от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на 67-годишния Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    В ЯПОНИЯ ВСИЧКИ СА КРЕПОСТНИ НА ТАЙНОТО ОБЩЕСТВО ОКОЛО ИМПЕРАТОРА
    ...
  • 2 уайтнойз

    5 2 Отговор
    един дръпнат с топки... и са ше го аНализират :)
    смех. 2 атомни понесоха.. ще преживеят и това. не е кат да се кълца стамбулов
  • 3 Солдат

    4 11 Отговор
    Вижда се дългата ръка на Кремъл.

    Коментиран от #10

  • 4 Дабе

    10 2 Отговор
    Мотивите са ясни запада срещу нормалните хора по цялата планета.Японския народ помни,но японските политици се увличат по търговията и се правят на забравили
  • 5 уайтнойз

    7 2 Отговор
    момчци требе да правя постове.... иначе глад....
    е така на тоя са му спрели кинтите лошите руснаци и даже лично путинката и ко да прави самурая?
    За сепуко нема инструмент.. освободителите ги отнесоа. За 4к лева го е гръмнал да знаете! :)
  • 6 Раданч Татлъту

    4 3 Отговор
    Гейска драма?🙉💋🙉
  • 7 Макробиолог

    2 5 Отговор
    И мен да ме кръстят с такова име и яше изперкам.

    Коментиран от #8

  • 8 уайтнойз

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Макробиолог":

    ти си моя герой :)
  • 9 уайтнойз

    0 0 Отговор
    още един пост... да събера копейки, че иначе требе киро да отече. а я сам хуманист

    Коментиран от #11

  • 10 123

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Солдат":

    Много ви се ще да е Кремъл, нали? Ама не е. Абе искаше разведряване на взаимоотношенията с Русия. Той беше доста умен човек и напълно разбираше какво ще се случи с Япония при една световна война в която ги нападне Китай и Севирна Корея, а в същото това време японския народ го зъдължат да стои рамо до рамо с американците, дето им пуснаха атома. За това искаше разведряване.
  • 11 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "уайтнойз":

    Еми изберете си го пак на едни избори, като ти е толкова важен тоя Киро. Не е ли по-важна идеологията в една партия? Вие не излязохте ли на площадите да крещите в името на това никоя идеология да не става нечия собственост? Защо тогава се оказа че ПП без Киро вече не е ПП? Нали сте радетели на заканноста, защо тогава поставяте нарушителя на Конституцията над законноста? Не ви разбирам вас от ПП! Честно. Даде ви се шанс да докажете, че всичко това което гонорите е истина, беше необходимо само да махнете един нагъл лъжлив човек и неговата свита, да защитите Конституцията и да продължите на пред. Но не го направихте. Че и сега се държите така, всякаш е махнат председателя на партия управлявала 20 год начело с тоя човек. А не сте дори регистрирана партия. Тогава какво сте? Личната секта на Киро и за това без гуруто си не можете?
  • 12 шизофрения дясна

    3 1 Отговор
    Либерално-демократическата партия (на японски: 自由民主党) е дясноцентристка консервативна политическа партия в Япония. Тя е основана през 1955 година със сливането на Либералната и ДИдеология Консерватизъм
    Полит. позиция Лявоцентризъмемократическата партия и оттогава до днес е управляваща партия в страната с две прекъсвания през 1993-1994 и 2009-2012 година. Идеология Консерватизъм
    Полит. позиция Лявоцентризъм, Либерално-демократическата партия (на японски: 自由民主党) е дясноцентристка консервативна политическа партия в Япония.
  • 13 СЕРИОЗНО

    4 0 Отговор
    Либерално-демократическата партия е дясноцентристка консервативна политическа партия в Япония. Тя е основана през 1955 година със сливането на Либералната и Демократическата партия и оттогава до днес е управляваща партия в страната с две прекъсвания през 1993-1994 и 2009-2012 година. Идеология Консерватизъм
    Полит. позиция Лявоцентризъм.
  • 14 ХАРОН

    0 0 Отговор
    В империалистическия свят, социал демокрацията е била винаги на прицел и в изтребление от политическия гивот. Крайно десни, реакционни лумпени са лесна плячка за тази доктрина в изпълнение.
  • 15 то се вижда с просто око

    3 0 Отговор
    какво има да се изясняват причините са финансови … просто е пречел на американските интереси
  • 16 Беше шовинист

    0 0 Отговор
    Абе беше крайнодесен японски шовинист. Дядо му е съден като военен престъпник,а баща му се е обучавал за камикадзе. Абе постоянно въртеше и сучеше да се промени пацифистката конституция на Япония,тоест милитаризирането на Япония на някого не е изнасяло - всеки може да е и САЩ,и Китай,и Русия,и Северна Корея а може и да са японци ненавиждащи милитаризма.
Новини по държави: