Last news in Fakti

11 Юли, 2022 04:40 721 2

Управляващите в Япония запазиха мнозинството си в горната камара на парламента

  • япония-
  • избори-
  • управляващи-
  • мнозинство-
  • фумио кишида

И трите партии, които така достигат до абсолютно мнозинство (2/3 места) в горната камара, са "за" промяна на конституцията на Япония

Управляващите в Япония запазиха мнозинството си в горната камара на парламента - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Либерално-демократическа партия в Япония на настоящия министър-председател Фумио Кишида и нейният коалиционен партньор "Комейто" (Komeito) си осигуриха мнозинство в горната камара на парламента след изборите вчера, предаде БНР.

Информационните агенции коментират, че това вероятно е благодарение на гласовете на съчувствие след убийството в петък на бившия премиер Шиндзо Абе, който също беше част от дясноцентристката Либерално-демократична партия.

Изборите се проведоха два дни след като Абе - най-дълго управлявалият лидер в съвременната история на Япония, беше застрелян по време на реч в подкрепа на местен кандидат в град Нара.

Според обобщените данни на префектурните избирателни комисии депутатите от управляващата Либерално-демократическа партия и партията "Комейто", както и партията Japan Renewal Society получават общо 166 от 246 места в горната камара на парламента.

И трите партии, които така достигат до абсолютно мнозинство (2/3 места) в горната камара, са "за" промяна на конституцията на Япония, отбелязват информационните агенции..

Съгласно японските закони е необходим общонационален референдум за изменение на конституцията, припомня БГНЕС. В същото време провеждането на такъв референдум е възможно, само ако бъде иницииран от 2/3 от депутатите от всяка от камарите на парламента.

Трите партии, които вече имат 2/3 от местата, открито се застъпи за преразглеждането на деветия или така наречения мирен член от конституцията, който провъзгласява отказа на държавата да създаде своя собствена армия и да участва във военни действия.

Промяната на разпоредбите на основния закон на държавата през последните години беше една от ключовите линии на вътрешната политика, следвана от управляващата Либерално-демократическа партия. Убитият в събота бивш премиер Шиндзо Абе, а след това и неговите наследници Йошихиде Суга и сегашният премиер Фумио Кишида, многократно настояваха, че конституцията, написана преди повече от 70 години, не отговаря на настоящите геополитически условия и Япония трябва да има свои собствени въоръжени сили заради нестабилната ситуация в региона.

През последните години привържениците на идеята за промяна на конституцията вече имаха необходимия брой мандати в двете камари на парламента, но не инициираха референдум, а огромното мнозинство от японското общество беше негативно настроено към промяна на така нареченият мирен член от конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 коментар

    2 0 Отговор
    "Либерално-демократическа партия" - > това е най-лошото в една държава - такава партия дае на власт, защото такава партия е за затвора! Такава партия руши традиционните ценности и ги заменя със сащническа обратна наклонност, аморалност и многополовост, типично сащническа пропаганда!
Новини по държави: