Last news in Fakti

11 Юли, 2022 23:50 2 023 16

Защо толкова много жени не кърмят децата си

  • кърмене-
  • деца-
  • бебе-
  • бебета-
  • майки-
  • жени-
  • кърма-
  • здраве-
  • сухо мляко-
  • новородено-
  • майчинство-
  • сзо

Няма доказателства, че адаптираното мляко вреди на децата

Защо толкова много жени не кърмят децата си - 1
Снимка: Shutterstock

След като родят, повечето жени започват да кърмят, но едва 44% от тях продължават до шестия месец. Това става ясно от данни на СЗО.

В първата половин година след раждането си бебетата не могат да се хранят с друга храна - те са напълно зависими от кърмата и нейните заместители. Неотдавна от САЩ, където едва едно на четири деца бива кърмено до шестия месец, дойдоха съобщения за недостиг на адаптирано мляко заради административни и логистични проблеми на един от производителите. Проблемът беше сериозен.

Според учените кърменето е здравословно, подсилва връзката между майките и техните деца, а освен това е и далеч по-изгодно от изхранването с адаптирано мляко. Тогава защо толкова много майки се отказват от него?

Първите 24 часа след раждането са ключови

Според много експерти престоят на жената в болница след раждането е ключово за решението дали и докога да кърми.

От десетилетия СЗО призовава болниците да създадат по-благоприятни условия за кърмене. Първите 24 часа са ключови и по време на тях детето трябва да се научи да се храни от майка си. Повечето болници в САЩ и Европа осигуряват подобни условия, но не навсякъде е така.

Проучване в бедните квартали на Найроби, столицата на Кения, например показва, че едва 2 процента от новите майки са кърмили децата си. Тъй като повечето жени там не могат да си позволят адаптирано мляко, те използват краве мляко или овесена каша, за да изхранват децата си. Според авторите на проучването, една от причините жените в тези райони на Найроби да не кърмят е, че не са получили достатъчно информация в болниците след раждането.

Понякога на жените се казва, че нямат достатъчно мляко. Но според експерти възможността на една жена да произвежда кърма зависи от нуждите на децата. Малко след раждането поставянето на детето върху гърдите на майката помага за стимулирането на отделянето на кърма. Сред основните проблеми е този, че когато са претоварени, много лекари и сестри предпочитат да нахранят детето с изкуствено мляко, вместо да отделят време, за да обучат родилките как да кърмят.

Става дума и за финансови интереси

Бизнесът, разбира се, също оказва влияние. През 1981 година СЗО приема Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата. Той забранява рекламата на адаптираното мляко, за да не демотивира жените да кърмят. Но според последните доклади на организацията, компаниите продължават да рекламират продуктите си чрез методи, които не са съществували, когато кодексът е приет - например с помощта на онлайн алгоритми, с които достигат до нови майки. Според доклада на СЗО, през последните четири десетилетия продажбите на заместващите кърмата продукти са се удвоили.

Според Рафаел Перес Ескамия, един от авторите на доклада, дори в болници с родилни отделения жените не винаги получават достатъчно помощ, за да разберат как да кърмят.

Причините за това са две, казва Ексамия. Едната е, че в повечето учебни заведения курсовете за медицинските сестри, които трябва да се научат как да оказват помощ при кърменето, са твърде кратки - само по няколко часа. Дори в неговия университет - Йейл - в обучението на медицинските сестри е включен само един двучасов курс по кърмене.

Затова работата на много места се предава на консултанти по кърмене, разходите за които обаче в повечето държави не се покриват от общественото здравеопазване. Втората причина е, че дори и да са наясно с положителните ефекти от кърмата, някои експерти може нарочно да не ги споделят, защото са повлияни от индустрията, която произвежда заместители. "Много от тях биват канени на вечери, плащат им се конференции, получават книги, а някои дори могат да спечелят пари, ако предпишат някакъв определен брой продукти", казва Рафаел Перес Ескамия.

Майките и платеното майчинство: и това е проблем

Ако една жена кърми, гърдите ѝ се пълнят с мляко на всеки няколко часа. Това мляко трябва да бъде извлечено от тялото ѝ по някакъв начин - или чрез кърмене на бебето или чрез измпомване, защото в противен случай жената ще изпита болка. В Германия и много европейски държави жените имат право на една година платено майчинство, което до голяма степен решава този проблем.

В САЩ, Корея и други държави ситуацията е различна. Там жените нямат право на платено отсъствие от работа след раждане. Това означава, че те ще трябва да изпомпват кърмата на работното си място. В САЩ това право е защитено със закон и работодателите са длъжни да осигурят подходящо за целта помещение. За жените, които имат собствен офис, това не е проблем, но много от работещите майки нямат достъп до такъв, казва Кейли Снайдър от университета Крейтън в Небраска. "Съвсем различно е, ако поискате от млада жена, която работи в заведение за бързо хранене, да помоли мениджъра си да ѝ осигури място за изпомпване на гърдите, когато вероятно единственото възможно място е неговият офис", казва Снайдър. "Това е невъзможно и не се случва често, дори ако тя е защитена от закона".

В подобни ситуации адаптираното мляко може да се представи като единствената възможна опция, дори ако теоретично жената би искала да кърми.

Причините може да са и здравословни

Някои жени обаче не могат да кърмят по здравословни причини. Една от тях е Лала Щрайтхорст от Колумбия. Семейството ѝ я притиска да кърми, но тя е забременяла малко след операция за поставяне на стомашен байпас. Това затруднява пиенето на много течности, което от своя страна се отразява на способността ѝ да произвежда достатъчно мляко за бебето. Тя се срамува заради това, че не може да кърми и затова започва да храни детето с комбинация от 20% кърма и 80% заместител. След пет месеца на болки и стрес тя започва да храни детето само с адаптирано мляко. Днес Щрайтхорст има здраво петгодишно момче.

Доминик Хилер от Берлин също има здравословни проблеми. След раждането тя започва да кърми първото си бебе, но ѝ било много трудно да произвежда достатъчно кърма. Лекарите и акушерката ѝ казали да продължи да го прави. Те обаче не я попитали за здравословното ѝ състояние - Хилер имала проблеми с щитовидната жлеза, които според проучвания са една от основните причини някои жени да не могат да произвеждат достатъчно кърма.

Няма доказателства, че адаптираното мляко вреди на децата

Отказът от кърмене може да навреди на здравето на бебетата в ситуации като тази в Найроби. Не е безопасно бебетата да приемат твърда храна или краве мляко, преди да навършат шест месеца. Изкуствената кърма винаги трябва да се комбинира с чиста вода и не трябва да се разрежда, за да издържи по-дълго. Това може да доведе до недохранване на кърмачетата.

Проучванията показват, че в страни, в които жените имат постоянен достъп до чиста вода и финансови средства за редовно закупуване на бебешки храни, храненето на бебето с адаптирано мляко не оказва голямо влияние върху здравето му в дългосрочен план.

Автор: Клеър-Ана Рот


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сзо

    7 2 Отговор
    Трябвало е тях да не ги кърмят.
  • 3 как да кърмят,бе?

    6 11 Отговор
    Българските девойки на 70% до 13 г имат аборт!/това са статистически дани/!! Как да кърмят!?

    Коментиран от #14

  • 4 Абе,

    3 11 Отговор
    време е мъжете да започнат да кърмят. Да видим гот ли ще им е.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Исторически парк

    18 3 Отговор
    щото циците им са по-важни от децата им..

    Коментиран от #9

  • 6 Ивелин Михайлов

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Абе,":

    и как като нямат мляко?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 затова пък

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "как да кърмят,бе?":

    По същата статистика ти имаш няколко!
  • 15 смятай

    1 0 Отговор
    Какво е общественото мнение, щом по тази важна тема за продължението на рода почти всички коментари са цензурирани.
  • 16 ние разбираме

    2 0 Отговор
    Факти, неолиберализъм, клиентилизъм всичко, ама нещо, май, му иде края... Иде, ли?