Last news in Fakti

13 Юли, 2022 11:35 915 5

Германия: Инфлацията се е понижила благодарение на правителството

  • германия-
  • инфлация-
  • правителство-
  • мерки-
  • понижила

Германската инфлация леко се е понижила през юни до 7,6 на сто на годишна основа благодарение на правителствените мерки

Германия: Инфлацията се е понижила благодарение на правителството - 1
Източник: Shutterstock

Германската инфлация леко се е понижила през юни до 7,6 на сто на годишна основа благодарение на правителствените мерки в подкрепа на покупателната способност в областта на транспорта. Това потвърди днес статистическият институт "Дестатис" (Destatis), цитиран от Франс прес.

Без тези мерки инфлацията в Германия е щяла да се ускори допълнително през миналия месец, достигайки 8,6 на сто на годишна основа, според статистиката, предаде БТА.

Съвкупният показател за инфлацията продължава да е задвижван от цените на електроенергията вследствие на войната в Украйна, но се е понижил с 0,3 пункта спрямо рекордната майска стойност от 7,9 на сто, уточнява "Дестатис".

На месечна основа цените са останали почти без промяна (+0,1 на сто).

Германското правителство реши да предпримее временни мерки от юни, за да намали сметките за електроенергия на домакинствата.

Те включват "отстъпка за гориво" и месечен "билет от 9 евро" за обществения транспорт, без високоскоростните линии, припомня президентът на "Дестатис" Георг Тил.

Цените на енергийните продукти обаче са нараснали с 38 на сто, което е значително повече, отколкото през май, като мазутът за отопление е поскъпнал над двойно (+108,5 на сто), а природният газ - с 60,7 на сто на годишна основа.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който служи за сравнение на европейско равнище, също леко е отстъпил - до 8,2 на сто, но продължава да е твърде далеч от краткосрочната цел за 2 на сто на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ е твърдо решена да върне инфлацията до целевия праг от 2 на сто и за тази цел обяви, че повишава водещата лихва с 25 базисни пункта през юли, за първи път от май 2011 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финанс ремарк

    10 0 Отговор
    Обменният курс на Еврото спрямо всички валути на международните пазари за една седмица се срина и продължава да пада и в момента. На печелившите - честито, ще се ядат евроатлантически ценности и ще се топлим с тях, и в резервоарите ще ги наливаме същите тия ценности, че както сме във валутен борд с Еврото, скоро монетите ще струват повече, като метал отколкото като пари!
  • 2 Хихихи..

    7 0 Отговор
    От времето на добрия стар Хелмут нямате Правителство,да ви ....... ........... ...... неумна немска..
  • 3 Пич

    4 0 Отговор
    Германците са изоставаща нация !!! Я ние , как се развиваме възходящо !!! Особено инфлацията !!! Ама - като нямат Харвардски специалисти , да ги управляват , ще изостават германците !!!
  • 4 брех

    9 0 Отговор
    глупости - точно обратно е, но за вас е задължени да казвате на черното бяло. Немското правителство е следващото което си заминава.
  • 5 От страни

    3 0 Отговор
    Ей стига писа смешки че ма боли гръб и като се смея не е комфортно. Инфлацията в Германия казват 7-8 е потребителската, която е очевадна а кво ще кажат за структурната, промишлената? Дали е около 40% или го е надхвърлила вече? И как се отразява тя на цените? Тия са като американците - броят така както им изнася....
Новини по държави: