20 Юни, 2013 10:55 2 019 0

Първите 100 дни на папа Франциск

  • рим-
  • папа франциск-
  • римокатолическата църква
Първите 100 дни на папа Франциск - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Днешния ден бележи първите 100 дни от избирането на кардинал Хорхе Марио Берголио за глава на Римокатолическата църква, пише „USA Today”.

Папа Франциск I стана 266-ият папа след като предшественикът му папа Бенедикт XVI се оттегли от поста по здравословни причини. Аржентинецът е първият папа от осем века насам, който не е роден в Европа.

Допитванията показват, че популярността на папа Франциск е скочила значително от избирането му насам.

Той спечели сърцата на хората със своето смирение и сърдечност, посочват анализаторите.Той показа на народа бащинска загриженост и решимост да възстанови доверието на Църквата.

Общото впечатление след първите сто дни е, че Франциск се опитва да наложи реформиран и по-скромен облик на Римокатолическата църква.

"Християнството е повече от всичко стил, и Франциск донесе свой собствен стил като пастор и лидер", каза Алберто Мелони, преподавател по християнска история в Университета на Модена. - "Това, че не е повърхностен, а се вглежда в детайлите е от съществено значение."

"Това, което виждате, когато видите папа Франциск е един скромен човек като Христос. Той е вдъхновяващ", каза Фелипа Сандрони, администратор в католическо училище, която бе във Ватикана за папската меса в неделя.

Светият отец удължи обичайните обиколки с папамобила из площад "Свети Петър", като така прекарва повече време сред вярващите. Въпреки лошото време през последните седмици, тълпи се стичаха на площад Свети Петър по време на папските служби.

"Чудесно е, че най-накрая във Ватикана има някой, който изглежда прилага на практика уроците на църквата", заяви друг мирянин пред USA Today.

Римски болници съобщиха, че името Франциск е станало изключително популярно през последните 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: