Last news in Fakti

21 Юни, 2013 14:21 1 786 0

1 милион протестират в Бразилия, 1 загинал

  • бразилия-
  • протест-
  • безредици
1 милион протестират в Бразилия, 1 загинал - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Протестите в Бразилия достигнаха невиждани мащаби от десетилетия насам след като повече от един милион души излязоха по улиците в над 100 града в страната.

Мащабните протести взеха и първата си жертва снощи, след като автомобил се вряза в тълпа протестиращи в град Рибейран Прету в бразилския щат Сао Пауло, съобщават световните агенции.  На място е загинал 18-годишен младеж. Шофьорът е избягал от местопроизшествието, но очевидци са запомнили регистрационния номер на автомобила.

Протестите започнаха преди повече от две седмици заради високите цени на транспорт, но се превърнаха в израз на хорското недоволство срещу важни политически и икономически теми като корупцията в страната, лошите обществени услуги и разходите за Световното футболно първенство, което ще се проведе догодина. Хората са ядосани, че вместо да инвестира в  образованието и здравеопазването, правителството харчи пари за футболното първенство.

Все пак цените на транспорта бяха свалени, но протестите продължиха тъй като остават още въпроси, които демонстрантите искат да бъдат разгледани от правителството.

"Това означава, че нашите политици са започнали да чуват гласа ни. Това е нещо, което никога не се е случвало преди", заяви един от протестиращите пред Би Би Си. "Това е началото. Какво ще се случи сега, никой не знае все още, но това ни дава надежда", добави той.

"Това, което става вече не за цената (на транспорта) - каза друга демонстрантка - Хората са толкова отвратен от системата. До гуша им е дошло и искат промяна."

Вестникът „Фола де Сао Пауло“, позовавайки се на официални данни, написа, че повече от един милион души са взели участие в демонстрациите в четвъртък.

Бразилските медии обявиха, че има протести в повече от 100 града.

Президентът Дилма Русеф отмени пътуването си до Япония, за да се справи с кризата. Тя свика извънредна среща на кабинета, за да обсъди безредиците.

В Рио де Жанейро полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми по групи от маскирани млади мъже, които се опитвали да се доближава до кметството в града късно в четвъртък. Най-малко 29 души са били ранени.

Местните власти засилиха охраната около ключови административни сгради, съдилищата, двореца Гуанабара и кметството. Телевизионни кадри показаха банди, които ограбват магазини в центъра на града.

В столицата, Бразилия десетки хиляди протестиращи обиколиха знакови сгради, седалището на Конгреса, Върховния съд и президентството. Демонстрантите запалиха и малък огън на входа на министерството на външните работи и бяха отблъснати от полицията с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Други правителствени сгради в града също са били нападнати и полицията е била принудена също да прибегне до сила, за да разпръсне тълпата. Около 26 души са били ранени.

Сблъсъци е имало и извън футболния стадион в Салвадор в навечерието на маза за купата на Конфедерациите между Нигерия и Уругвай.

Сегашните вълнения са най-големите в страната от 1992 г. насам, когато хората излязоха по улиците, за да поиска импийчмънт на тогавашния президент Фернандо Колор де Мело.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: