23 Юли, 2022 09:23 868 0

"Червен код” за риск от пожари обявен в Кипър заради жегите

  • червен код-
  • риск-
  • пожари-
  • кипър

Повишена готовност обяви противопожарната служба. Тя призова хората да избягват действия, които могат да предизвикат искри, като работа със земеделски и строителни машини и инструменти

"Червен код” за риск от пожари обявен в Кипър заради жегите - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Властите в Кипър предприемат мерки заради продължаващите високи температури и покачването им в следващите дни до 41 градуса. За днес и утре е обявен „червен код” за висок риск от горски пожари. Очаква се пиково потребление на електроенергия, съобщават от БНР.

Дните до края на юли ще са най-горещите досега за това лято в Кипър, е прогнозата на метеоролозите. През целия следващ период се очаква жега от 41 градуса във вътрешността на страната.

Поредица от предупреждения с „жълт код” за опасно високи температури не само през деня, но и през нощта, бяха издадени през изминалата седмица.

„Червен код” за висок риск от възникване и разпространение на горски пожари е в сила през двата почивни дни, съобщи Отделът по горите. Оттам напомниха, че санкцията за палене на огън в планината извън определените места е лишаване от свобода до 10 години или глоба до 50 000 евро, или и двете заедно.

Повишена готовност обяви противопожарната служба. Тя призова хората да избягват действия, които могат да предизвикат искри, като работа със земеделски и строителни машини и инструменти.

Електропреносната система е в режим на готовност за пиково потребление на електроенергия, увериха от компанията оператор. Капацитетът на мрежата се очаква да бъде увеличен следващата седмица с допълнителни генератори, които сега се ремонтират.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА