Last news in Fakti

26 Юли, 2022 13:10 2 139 8

Зоран Миланович: накрая аз ще заведа Вучич за ръка в Ясеновац

  • хърватският президент-
  • зоран миланович-
  • хърватия-
  • сърбия-
  • ясеновац -
  • александър вучич

Хърватският президент Зоран Миланович коментира недоволството на сръбския президент Александър Вучич, на когото беше забранено да посети Ясеновац. Посещението не бе организирано по протокол

Зоран Миланович: накрая аз ще заведа Вучич за ръка в Ясеновац  - 1
Снимка: Фейсбук

Хърватският президент Зоран Миланович говори за последните коментари на сръбския президент Александър Вучич, на когото беше забранено да посети Ясеновац. Посещението не бе организирано така, както трябваше. Действаше се тайно чрез посредници. През цялото време бях информиран подробно, но не съм говорил за това, каза Миланович, цитиран от регионалната телевизия Ен 1.

Миланович каза, че Вучич е трябвало официално да обяви визитата.

"Така се прави нормално. Той е първият сръбски президент, който поиска (да посети Ясеновац). Виждам, че в последно време Вучич балансира изявленията си, включително за този мит, че в Ясеновац са загинали 700 000 души, което дори не е близо (до фактите). Какво, 90 000 души не стигат ли? Ако искаш конкретни добросъседски отношения, дай своя принос за това. Що се отнася до отиването в Ясеновац, накрая аз ще го заведа там за ръка, ако не стане по друг начин", каза Миланович, цитиран от вестник "Данас".

Президентът коментира и обвиненията от сръбска страна, че хърватското правителство е усташко.

"Внимавайте, не казвайте, че хърватското правителство е усташко". Не е. В Хърватия има много малко усташи, но четници в Сърбия колкото искате", добави Миланович.

Сръбският президент възнамеряваше да направи частно посещение в Ясеновац и да почете паметта на сърби, загинали в лагера по време на Втората световна война. По този повод хърватското външно министерство изпрати нота до посолството на Сърбия в Загреб, в която се посочва, че "при планирането на всички посещения на чуждестранни официални лица, времето, естеството и програмата на посещенията трябва да бъдат предмет на официална комуникация и съгласуване между двете страни. Като се има предвид, че хърватската страна не е информирана за намеренията за евентуални посещения в Република Хърватия, това е неприемливо“.

Министерството на външните работи на Хърватия посочва, че посещението на висш представител на чужда държава в мемориалната зона на Ясеновац не може да бъде от частен характер, каквото беше желанието на сръбската страна.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааааа

    16 10 Отговор
    Не просто да почете паметта на сърби, а на дядо си - и това е именно частно посещение, той освен президент е и гражданин с паспорт и ЕГН. Длъжността му е президент. Тия хървати все се правят на много велики...
  • 2 Мешков

    7 14 Отговор
    Международния протокол изисква Винаги политически фигури да обявяват предварително посещението си и къде ще ходят и какво ще правят там. Все едно Ердоганя да дойде на посещение в Гърция или в България без да предупреди.. Това не е бащиния. Явно селските порядки си казват думата в случая на гусин Вучич

    Коментиран от #4

  • 3 крокодил

    13 10 Отговор
    Хърватия е западен квартал на Белград, но много, ама много им се иска да са нещо повече. И са толкова мързеливи, че африканците и арабите изглеждат като трудоваци-рекорьори спрямо тях.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САЙГОН

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "крокодил":

    Аповете Уили
  • 7 Саша Вучич

    5 0 Отговор
    По принцип името Зоран Миланович е чисто сръбско. Да не кажем - српско.
  • 8 Това се казва ДОСТОЕН ПОЛИТИК!

    2 6 Отговор
    Много точен и премерен отговор на Вучич!Така трябва да се държат и нашите политици.Всяка жаба да си знае гьола!
Новини по държави: