Last news in Fakti

27 Юли, 2022 14:30 2 613 12

Почивка в Крим - недалеч от бойните полета

  • русия-
  • полуостров крим-
  • крим-
  • сезон-
  • почивка-
  • отдих-
  • море

Рисковете, свързани с конфликта, трудният достъп, а и първите последици по джоба на руснаците от западните санкции очаквано намалиха притока на туристи в Крим. Сезонът се очертава слаб

Почивка в Крим - недалеч от бойните полета  - 1
Снимка: Shutterstock

Летовничката Александра Румянцева се пече на плаж в покрайнините на Севастопол, опитвайки се да прогони от ума си новините около агресията на Русия срещу Украйна. Внезапно обаче руски изтребител преминава в небето.

"Не мога да кажа, че сме съвсем спокойни", признава 31-годишната служителка в благотворителна фондация, пристигнала от Санкт Петербург с мъжа си и двете им момчета: "Ако усетим, че нещата се влошават, връщаме се", казва тя.

Хиляди руснаци прекарват също като нея своя отпуск на украинския полуостров Крим, анексиран през 2014 г. от Москва - тилова база на руската армия, нападнала Украйна.

С тийнейджърите, скачащи от скалите в морето, и летовници, пийващи бира край барбекюта, курортът наистина изглежда нормален за сезона, но всъщност фронтът не е толкова далеч.

Сражения на 300-400 км разстояние

На 300-400 км северно от Севастопол боевете са част от живота. А в пристанищния град е разположен руският Черноморски флот, чиито кораби, изведени в морето, стрелят едва ли не всеки ден по територията на Украйна.

Гражданските въздушни полети до Крим са спрени от края на февруари заради сраженията недалеч оттам. И съответно се пътува с кола или влак.

Александра Румянцева разказва, че за да стигне до морето, е пропътувала със семейството си 2500 км с кола от Санкт Петербург, минавайки по моста, свързващ руската територия с полуострова. Тя и мъжът ѝ не са обърнали внимание на слуховете, че Украйна се опитва да атакува този виадукт: "Това естествено тревожи хората", казва тя. И допълва, че още по пътя към курорта е срещнала колона руски военни коли.

При отбиване в Севастопол в средата на юли журналисти от АФП видяха на хоризонта движещи се руски военни кораби, а бойни самолети летяха и денем, и нощем над региона.

В самия град отекват патриотични песни, а туристите могат да си купят сувенири, маркирани с буквата Z - символ на руските въоръжени сили в Украйна.

"Хората ги е страх"

Но главното е, че Крим граничи с украинската Херсонска област, частично окупирана от руски войски. А украинските сили започнаха там успешно засега контранастъпление с цел да си върнат тези земи до края на лятото.

През последните осем години между впрочем украинските власти винаги заявяваха, че някой ден ще си върнат и полуострова.

Значи не е изключено да бъдат нанесени удари по Крим, още повече че Киев притежава дронове и далекобойни оръдия, доставени от съюзниците му. Още през юни украинците успяха да поразят сондажни платформи за добив на горива в морето наблизо.

Рисковете, свързани с конфликта, трудният достъп, а и първите последици по джоба на руснаците от западните санкции очаквано намалиха притока на туристи в Крим. Сезонът се очертава слаб.

"Тази година тук почиват сякаш само местни хора", констатира Анна Залужня, 28-годишна жителка на Севастопол, с която АФП разговаря на плаж северно от града.

Шейсет и девет годишният Алберт Агагулян държи наблизо малко заведение за скара. Там е почти празно. Полковник в оставка от съветските военновъздушни сили, той може само да гледа как доходите му се стопяват. "За мой голям срам не можах да пратя детето на летен лагер", обяснява той. "Хората не идват, защото ги е страх", допълва военният в оставка.

А Виктор Бородулин - инженер, все още работещ, макар и на 77 години, казва, че е "много разтревожен" заради конфликта. И разказва за усетената "болка", след като Украйна потопи флагманския кораб на Русия в Черно море "Москва" и това бе възприето като плесница за руските власти.

Но като жител на село Кача в Крим, инженерът е все пак доволен, че може да си набавя плодове и зеленчуци от украинските земи, окупирани наскоро от Русия. "Днес успях да си купя храни, доставени от Херсон, и това много ме радва", заявява кримчанинът.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧУЙ ЧУЙ

    10 6 Отговор
    Тия ....да ПОЧВАТ да РАЗВИВАТ екстремен военен туризъм като тия ОТ припят аец чернобил......
  • 2 Българка

    13 35 Отговор
    За да има мир и последния руски варварин трябва да бъде отблъснат да си ходи в Русия или натори украинската земя
  • 3 ха ха хааа

    8 11 Отговор
    Даже видех две рускинчета, които са се изтегнали на палубата на крайцера Москва ...🤭
  • 4 Пъци

    10 18 Отговор
    Ама как така?Тревожели се били?Ама нали руснаците не са нападнали никого,и там на 300-400км. какъв фронт има,нали няма война?И нали освободените украинци тичат да им целуват краката на руските "военни туристи"(това руснаците го най-обичат)
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 14 Отговор
    това не го знаете:В момента русия се опитва да подпише мирен договор.Иска Крим и луганск и оставя донецк до където бяха преди 24г.Тоест границата да е от едната страна на днепър.......Ако съм на украйна ще откажа рязко.Ще искам и луганск иначе продължава.За крим русия плаши с Атом,не аз ,а русия ви плаши с атомна война....
  • 6 Оля Ал-Ахмед

    11 3 Отговор
    да прогони от ума си новините около агресията на Русия срещу Украйна.

    да, ама ахмедке руснаците не мислят това нахлуване за агресия и затова си ходят на море наблизо

    Коментиран от #12

  • 7 Запознат

    5 7 Отговор
    Фронта ще отиде близко, няма да се плашат ватенките.
  • 8 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    Шабла е по близо до Крим отколкото до София, една водна връзка ще ни оправи туристическия сезон

    Коментиран от #10

  • 9 Че кой ходи в крим

    2 2 Отговор
    На чакълест и каменист бряг
  • 10 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    пляс-пляс пидалите.. Визите къде ще ги дават. На фара ли

    Коментиран от #11

  • 11 Урюрвкос

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "един от стадото":

    те си имат визи "С" и "D" но няма как да дойдат
  • 12 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оля Ал-Ахмед":

    Оля си е Олга и не знам защо се срамува от истинското си име. Ако смениш ударението на последната буква, излиза, че се е оляла.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания