30 Юли, 2022 08:19 1 060 16

По данни на ООН: Близо 6 млн. са украинските бежанци в Европа

  • оон-
  • украински бежанци-
  • европа

Достъпът до храна е намалял значително в цяла Украйна, а достъпът на жените до здравни услуги, включително сексуално и репродуктивно здраве, бързо се влошава, сочат данните от ООН 

По данни на ООН: Близо 6 млн. са украинските бежанци в Европа - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло заяви, че руско-украинската война "не показва признаци на прекратяване, въпреки че са изминали 5 месеца" от началото ѝ. По време на сесията на Съвета за сигурност на ООН, посветена на ситуацията в Украйна, в централата на ООН в Ню Йорк, Дикарло заяви: "Пред лицето на такава плашеща перспектива споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли, е знак, надежда за човечеството, както каза генералният секретар (Антонио Гутериш), за улесняване на безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища".

Като посочва, че войната е нанесла "неприемливо" големи щети на украинското цивилно население, Дикарло отбелязва, че към 27 юли в страната са загинали 5237 цивилни граждани, а 735 души са били ранени.

"След последното ми информиране на Съвета на 28 юни броят на убитите, ранените или осакатените цивилни граждани в конфликта продължава да расте. Много украински градове са превърнати в руини от ракетните, въздушните и артилерийските удари на смъртоносните руски въоръжени сили", допълват от БГНЕС.

Дикарло заяви, че към 25 юли са извършени 414 нападения срещу здравни заведения в Украйна, а приблизително 2 129 учебни заведения са пострадали от бомбардировките.

Розмари Дикарло сподели информацията, че ЮНЕСКО е потвърдила, че 168 културни сгради, включително 73 религиозни сгради и 13 музея, са пострадали от войната в Украйна.

Като посочи, че към 19 юли броят на украинските бежанци в Европа е надхвърлил 5 милиона 984 хиляди души, Дикарло отбелязва, че достъпът до храна е намалял значително в цяла Украйна, а достъпът на жените до здравни услуги, включително сексуално и репродуктивно здраве, бързо се влошава.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пако

    20 1 Отговор
    ЕВРОПА БЪРЗО ЩЕ СЕ НАИГРАЕ И ВЗЕМЕ МЕРАКА ОТ УКРАИНЦИТЕ.
  • 4 Наглите

    23 1 Отговор
    напълниха Европа...!
  • 5 Ами война е.

    1 20 Отговор
    Толкова руснаци избягаха от Русия от февруари.Без война.

    Коментиран от #6

  • 6 Хихи

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ами война е.":

    И почти толкова бедстват у нас без война, над 30 години.
  • 7 На Запад - туристи

    21 2 Отговор
    6 милиона от които повечето туристи от Централна и Западна Украйна. Репресираните 2-3 милиона избягаха в Донецк,Луганск и Русия.
  • 8 Сандо

    9 1 Отговор
    Явно няма много мераклии да се бият за "незалежната".
  • 9 Всеки може да се убеди

    4 11 Отговор
    Четейки тази статия че руснаците не са успели да оцелеят нито един военен обект
    Само училища болници културни заведения родилни домове търговски центрове и други подобни
    Как ще спечелят войната такъв случай нямат никакъв шанс
  • 10 Урюрвкос

    13 0 Отговор
    Бюрокрацията в Европа лесно дава на украинците статус бежанец а от сирийците иска 100 справки и чакат с години.

    Коментиран от #11

  • 11 Лесно обяснимо е

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Украинците бягат от руснаци
    Сирийците бягат от американци
  • 12 ани ефремова

    14 1 Отговор
    И от теб журналистка не става,мила моя!Думи като безпристрастност,актуалност,обективност са си направо terra incognita за теб!Цяла Европа регистрира рекордни жеги.но на твоята ,актуална,снимка противните укрички са с дебели якета!Ани,потърси си друга работа,за твое добро го казвам
  • 13 Ох,на дядо

    6 1 Отговор
    Колкото повече продължи войната,толкова повече млади вдовички щв има из Европа!Да харчат парите на дъртите мераклий.
  • 14 Рошко

    6 0 Отговор
    Те не са бежанци а гости, що не почнат да ги пращат в обора с круиз та краварите които заплиха и тази война да си ги хранят
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Военната операция ще бъде прекратена при условия поставени от Русия. Първото условие ще бъде изтегляне на НАТО до останалите камъчета от Берлинската стена.