Last news in Fakti

5 Август, 2022 09:09 1 108 1

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация

  • кипър-
  • инфлация-
  • двуцифрена-
  • цени-
  • електроенергия

Поскъпването на живота в страната се дължи главно на увеличенията на електроенергията

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация - 1
Източник: Shutterstock

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация – през юли тя достигна 10,9% спрямо юли миналата година, съобщи Статистическата служба в четвъртък. Това е най-високата ѝ стойност от 41 години – от август 1981 г., предаде БНР.

Поскъпването на живота в Кипър се дължи главно на увеличенията на електроенергията, чиято цена се е повишила с почти 62% спрямо миналия юли, и на горивата – с 44%, показват статистическите данни. Само за един месец – през юли спрямо предходния юни, електроенергията е поскъпнала с близо 17%, което е най-високият отчетен ръст.

Според наблюдението на пазара на Кипърската асоциация на потребителите за 7-те месеца на тази година цените на електроенергията са нараснали с близо 50%.

Значително намаление през юли спрямо юни статистиката регистрира само в групата "Облекло и обувки". Те са поевтинели с над 10%, което според експертите е заради сезонните разпродажби в този период.

Досега правителството прие три пакета на обща стойност над 350 млн. евро с мерки за защита на населението от въздействието на растящите инфлация и енергийни цени.

През септември домакинствата и бизнесът ще получат първата си сметка за потребление на ток в периода юли-август, част от която ще бъде субсидирана от държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дай Боже някога

    3 0 Отговор
    да го стигнем Кипър!!!??? Тук инфлацията, не мога, да я сметна? Гориво от 1,20 сега 3,50 олио от 1.20 сега 6–7 лв??? Вие смятайте!