Last news in Fakti

8 Август, 2022 12:30 867 2

Нивото на река Рейн драстично спадна, опасно е за корабите

  • германия-
  • река-
  • рейн-
  • ниво-
  • спада-
  • опасно-
  • кораби

Нивото в Германия на река Рейн отново спадна и наложи корабите да плават само частично натоварени

Нивото на река Рейн драстично спадна, опасно е за корабите - 1
Снимка: Shutterstock

Равнището на водите на река Рейн в Германия спадна отново заради сухото време през уикенда и възпрепятства движението на товарните плавателни съдовете, съобщиха брокери и търговци на стоки, цитирани от Ройтерс.

Плитките води създават проблеми за корабоплаването по целия германски участък на реката. Рейн е една от основните артерии за превоз на стоки от промишлените райони на Германия към пристанищата на Северно море, откъдето после те се изнасят за целия свят.

Товарното корабоплаване по реката не е преустановено, но на моменти съдовете са принудени да отплават почти празни. Прогнозите са сухото и горещо време да се задържи и през тази седмица и не се очертава скоро ситуацията да се подобри.

Ниските нива на Рейн ще се отразят и на производителността през следващия месец на две от най-големите въглищни електроцентрали в Германия. Химическият гигант БАСФ (BASF) заяви в петък, че не изключва намаляване на производството, ако ниските речни нива застрашат логистиката.

Високите цени на товарните превози в последно време останаха непроменени и през днешния ден, съобщиха брокери от сферата на корабоплаването. Цената на спотовия пазар за наемане на шлеп за превоз на течни товари от Ротердам до Карлсруе е непроменена на равнище от около 94 евро на тон, но е значително по-висока в сравнение с времето отпреди да падне нивото на Рейн, когато беше едва около 20 евро, посочват брокерите.

Когато равнището на водите на Рейн е ниско, властите не затварят реката за корабоплаване, а оставят на компаниите оператори на съдовете сами да преценят кога да ги спрат. Реката е важен воден път за превоз на стоки, като зърнени култури, химикали, минерали, въглища и петролни продукти, включително мазут за отопление.

През 2018 г. германските компании изпитаха логистични и производствени проблеми, след като сушата и горещата вълна тогава доведоха до необичаен спад на нивото на Рейн.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    3 1 Отговор
    Е то е ясно, че пак Путин им е виновен да обратните! Източва водата с помпа.
  • 2 Пешо

    0 0 Отговор
    .Минават на въглища ,но с каруци.Отвря се работа за братя роми.След каруцата с чае шукарие ще припка младо от женски пол ромче.
Новини по държави: