Last news in Fakti

24 Август, 2022 04:47 3 144 9

24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция

  • хугеноти-
  • франция-
  • клане

През 1576 г. на територията на Южна Франция се образува Хугенотска конфедерация, а на север се образува Католическата лига

24 август 1572 г. Клане на хугеноти във Франция - 1
Снимка: Архив

В нощта на 24 август 1572 г. - празника на св. Вартоломей, във Франция е извършено масово клане на хугеноти (френските протестанти). Клането е организирано от Катерина Медичи и херцозите Гизи. Това е най-кървавият момент от Религиозните войни, водени във Франция в периода 1562-1594 г.

Тогава са убити хиляди хугеноти, в това число и адмирал Колини. Религиозните войни във Франция са войни между католици и протестанти (калвинисти, хугеноти). Те избухват в резултат на разпространението на калвинизма и стремежите на френския крал и католическия клир да се противопоставят на новото, утвърждаващо се във Франция, религиозно течение.

Калвинистите са ръководени от Бурбонските принцове (наварския крал Антоан, Анри III Наварски, принц Луи I Конде). Начело на католиците стоят херцозите Гизи. Първите три войни (1562–1563 г., 1567–1568 г., 1568–1570 г.) завършват с успех за хугенотите, като те извличат определени привилегии от това впоследствие. След масовото избиване на хугеноти във Вартоломеева нощ (24 август 1572 г.), религиозните войни се разгарят с нова сила.

През 1576 г. на територията на Южна Франция се образува Хугенотска конфедерация, а на север се образува Католическата лига, в която ръководна роля играе аристокрацията. През Третия период на войните (1585-1594 г.) народните маси, увлечени от перспективата да се освободят от фискалната експлоатация поддържат Католическата лига, така в края на 80-те години политическа анархия достига своя връх. На 1 август 1589 г. кралят (Анри III) е убит от наемници на лигата. Наследява го Анри Наварски (Анри IV), но той не е допуснат в Северна Франция от войските на лигата и на испанския крал Филип II.

През 1593 г. Анри IV приема католицизма и през март 1594 г. влиза в Париж. С това се слага край на Хугенотските войни. Последните отгласи от това движение (1595-1598 г.) са потушени отчасти със сила, отчасти с някои отстъпки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава Бриджит Макрон

    17 3 Отговор
    е била още бебе и н епомни тези ужасни събития.
  • 2 Рошко

    6 6 Отговор
    А аз досега мислех че само османлиите и руснаците са по кланетата тцтцтц
  • 3 Онзи

    25 1 Отговор
    Католическата църква е избила милиони хора.
  • 4 въпросче

    3 1 Отговор
    Макароните участвали ли са в тия войни?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Човек

    5 0 Отговор
    Понякога се чудя защо хората са толкова сбъркани и масово се избиват за пълни глупости. После ме осанява елементарния отговор на тази питанкна - контрол на популацията. Без войните досега щяхме да сме унищожили планетата, защото щяхме да сме много повече и да сме източили всички ресурси. Тъй като хората нямат естествен враг за контрол на популацията им може да служи единствено самоизтребването. Войната е лоша за участниците, но е добра за цялото. Затова от нашата камбанария не можем да осъзнаем смисъла на всички тези неща, които наричаме трагедии. Смисъл има, но той е за цялото, което е недостижимо за нашите дребни, ограничени умове.

    Коментиран от #7

  • 7 Не съм сигурен

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Това важи за животинския свят със сигурност, но най-вече, защото едни видове се хранят с други, а при човешкото същество канибализма е дори противопоказен и неестествен, така че, разсъждения от този вид, са меко казано психотични
  • 8 Роза

    4 0 Отговор
    Във Варталомеевата нощ религиозните причини са били само предтекст.Всичко е извършено с цел пари,имоти и власт.Там,където политиката не успее да убеди противника ,излиза на преден план насилието.Винаги е било така от хилядолетия.Само че тогава войните са се водили със саби и лъкове, а сега-с огнестрелни оръжия,ракети и бомби.Но природата на човека си е същата!
  • 9 Брандера

    0 1 Отговор
    довечера ще покръствам русофили
Новини по държави: