Last news in Fakti

16 Август, 2022 10:47 6 066 15

Как реагираха в РСМ след като историческата комисия призна Самуил за български цар?

  • северна македония-
  • брифинг-
  • цар самуил-
  • комисия-
  • български

Македонският екип по исторически и образователни въпроси с България проведе брифинг в сградата на Министерството на външните работи в Скопие

Как реагираха в РСМ след като историческата комисия призна Самуил за български цар? - 1
Източник: БГНЕС

Македонският екип в Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България проведе брифинг в сградата на Министерството на външните работи в Скопие, на който обяви приетите решения на Комисията за съвместни чествания и препоръките за подобряване на учебниците по история за шести клас в Северна Македония и за пети клас в България, съобщава NOVA.

Обявени са и препоръките за съвместно честване на общи личности от Средновековието – Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Свети Наум и цар Самуил.

“Тези решения се приемат със смесени чувства в Северна Македония. По-голямата част от историците смятат цар Самуил за български”, каза журналистът от Северна Македония Владимир Перев.

По думите му обаче ще продължат дебатите за ролята на Свети Павел и неговото преминаваме през македонски земи.

“За македонците е проблем, когато се прекъсват връзките на Македония с гръцката история”, обясни още Перев.

Решенията на историческата комисия не са формални, потвърди Перев, те със сигурност ще бъдат приети.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    17 1 Отговор
    Дрън,................................дрън!?!?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРОГУ

    33 5 Отговор
    Ами тия в парламента ни продадоха на краварите .....какво да се интересуваме повече от РСМ . Утре от Козяк могат да обявят , че сме с македонски корени и ПП , ДБ и ГЕРБ веднага ще го гласуват в парламента с мнозинство. Аз обаче на изборите ще ги игнорирам и ГЕРБ и ПП и ДБ , така както те игнорираха интересите на България и вдигнаха Ветото .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Галина Колева,

    27 0 Отговор
    Писаното в архивите е вярното, а преди това на византийските и европейски хронисти. Какво има да се обсъжда.
  • 6 Маке

    14 1 Отговор
    Ама разберете ни и нас! Първо ни учеха, че сме наследници на Александър Македонски! После гърците ни набиха канчето и стана ясно, че той бил грък и ние нямаме нищо общо с него! След това се почна с цар Самоил, ако сега и него ни вземете, хора на нас какво ни остана! В Македония вече не знаем какви сме, вчера едни, днес други а утре изобщо никакви!!!

    Коментиран от #14

  • 7 Ал Бунди

    16 0 Отговор
    Пхахахаха, тия смешници ..имат един псевдоисторичар, Дръндрън Венетски. Та според него, Олимпийските богове сите биле македонци...Като гледам,сега пък на Сент Пол са се наточили..абе луд умора нема..нито спирка.
  • 8 Мак историк

    8 0 Отговор
    Най известния президент с македонски произход е Доналде Тръмпевски а най известния космонафт Луизи Армстроновски.Това пише в учебничите по история.Точка.
  • 9 Иларион

    14 1 Отговор
    Ще приемат всички условия. Ще ги приемат в ЕС. А после ще правят, каквото си знаят. Механизъм за излизане от ЕС има, но механизъм за изгонване от ЕС няма. Рийш ли? Пак ще ни надхитрят. Но важно е, виното да се лее на нашите общи софри и хората да се уважаваме. Историческите комисии и политиците ще смучат пари откъдето могат - така е било и така ще бъде - до деня на Страшния Съд. У-у-у-у-у!
  • 10 Диамантената ръка

    9 0 Отговор
    Ролята на свети Павел...? Ама и това ли обсъжда тая комисия? А нещо за Цицерон, Клеопатра, Тутанкамон, кога?
  • 11 МАНЧО КАНАРЪ ПЛОВДИВЪ

    1 0 Отговор
    ДОБЪР ДЕН!
  • 12 Дин дон

    0 0 Отговор
    За кои Самуил говорим?Приятеля на Васил ?
  • 13 Татко Карло

    0 0 Отговор
    Тези "историчари" много взеха да се вземат на сериозно. Препоръчвам им да се държат по смирено, да не се имат за толкова големи капацитети. Ами той цар Самуил е бил цар на българи, сърби, черногорци, албанци, косовари, днешните "северни македонци ",власи. Вместо да се занимават с научна работа ,те си чешат езиците.
  • 14 Умен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Маке":

    Ами българи сте бе, хора! БЪЛ-ГА-РИ!
    И нищо страшно няма в това!
    Нека отворят и тайните архиви на сръбските служби, и истината ще лъсне!
    И още как!
    Човек трябва да се научи да приема истината, един народ също!
    Четете истинската история! - защото при вас тя е извратена! И почива единствено на омразата към нас! Така сръбските и гръцките мекерета промиваха мозъци вече 100 години!
    Не обръщайте костите на дедите си - които умираха за България!
    Грехота е!

    Коментиран от #15

  • 15 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Исто и ти - пушииии, пуши брате.
Новини по държави: