Last news in Fakti

16 Август, 2022 16:55 1 016 4

Северна Македония въвежда мерки за икономия на електричество

  • мерки-
  • рсм-
  • северна македония-
  • електричество-
  • икономия

Мерките влизат в сила от 1 септември тази година и ще важат до 31 март 2023 година

Северна Македония въвежда мерки за икономия на електричество - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Република Северна Македония прие мерки за пестене на електричество до 15 процента, като за домакинствата и компаниите са предвидени препоръки, а за държавните институции се въвеждат конкретни задължения, които трябва да се спазват, защото в противен случай ще последват санкции, предаде МИА. Както съобщи днес министърът на икономиката Крешник Бектеши, мерките влизат в сила от 1 септември тази година и ще важат до 31 март 2023 година, предаде БТА.

Пред нас е една от най-тежките зими в енергиен план, не само за нас, но и за всички страни в региона, както и в Европа. За да се справим по-лесно с това, което ни очаква, за безпрепятствено снабдяване с електрическа енергия, рационално потребление и по-ниски сметки, подготвихме план и препоръки за икономия на електричество. Мерките са поделени в различни категории, в зависимост дали става дума за домакинства, компании или обекти и предприятия, които са държавна собственост. Целта е намаляване на потреблението с 15 процента в сравнение със същия месец на миналата година. Ако не се постигне тази цел, са предвидени санкции за всички ръководители на институции, каза Бектеши.

Част от препоръките към държавните институции включват изключване на декоративното осветление на фасадите на обществените обекти и културните паметници, гасенето на лампи, когато има достатъчно дневна светлина, климатиците да не охлаждат по-ниско от 27 градуса, а в отоплителния сезон да не топлят повече от 20 градуса, да се изключват компютрите след работа, редовно да се сменят филтрите на отоплителните тела и климатиците, да се принтират само необходимите материали, да се заменят прозорците с енергийно ефективни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    6 3 Отговор
    Скоро и у нас

    Коментиран от #4

  • 2 Аве

    4 2 Отговор
    с АЕЦ Белене ще захраним с ток и С. Македония и Косово даже!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сделано в СССР

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Може, макар че имаме 3 пъти повече мощност от колкото имаме нужда , при управление на съветски марионетки всичко е възможно. При правешкия "гений" как беше - 2 има, 2 няма. Вода сутрин и вечер за по два часа.
Новини по държави: