Last news in Fakti

17 Август, 2022 15:09 884 2

Израел и Турция възстановяват пълните си дипломатически отношения

  • израел-
  • турция-
  • дипломатически-
  • отношения-
  • възстановяване

Това обяви израелският премиер, Яир Лапид

Израел и Турция възстановяват пълните си дипломатически отношения - 1
Източник: БГНЕС

Израел и Турция възстановяват пълните си дипломатически отношения. Това обяви израелският премиер, Яир Лапид, цитиран от "Ройтерс".

Двете страни отново ще разменят посланици, цитира dariknews.bg.

Решението идва след посещението на Лапид в Анкара и срещите му с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и разговора му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"В светлината на положителното развитие на отношенията между Израел и Турция през последната година, двете страни решиха да се върнат към пълно дипломатическо представителство", се посочва в изявлението.

"Подновяването на отношенията с Турция е важен актив за регионалната стабилност и много важен икономически актив за гражданите на Израел. Ще продължим да укрепваме международния статут на Израел в света", изтъква Лапид.

Уточнява се, че служител на израелското външно министерство е разговарял с турския заместник външен министър Садат Унал вчера и "двамата приключиха въпроса".

Решено е да бъде повишено нивото на отношенията между двете страни до пълно дипломатическо представителство, както и да бъдат върнати посланиците и генералните консули.

Развитието идва четири месеца, след като президентът на Израел Исак Херцог се срещна с Ердоган в Анкара. Това бе първото посещение на израелски държавен глава в Турция от 2008 г. насам.

Дипломатическите връзки между Турция и Израел бяха прекъснати през 2018 г., след като двете страни изгониха посланиците си.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, особено с Израел и Обединените арабски емирства.

Неотдавнашното сближаване между двете страни е в резултат на усилията на бедната на енергия Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за осигуряване на източносредиземноморски коридор за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също показа признаци на "размразяване" в отношенията с други предимно мюсюлмански държави в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    Мдаааа... От кой имат повече файда. От Шаломистан или Израел. Вде пак и двете държави се водят от евреи.
  • 2 Българските турци

    2 1 Отговор
    Големият културно-религиозен сблъсък - Стълкновението на цивилизациите(Армагеддон в Израел или Равнината Амик в Сирия) предсказан от Самуел Хантингтон и библейските писания се води вече 11 години на територията на Сирия.Там са всички очаквани представители : еврейската култура-Израел, западната и източната християнска култура - САЩ и Русия и ислямската култура - Турция.Сблъсъкът премина апогея си и вече е към своя край. В новия световен проект Арабските страни (Мекка Медина) и Израел (Йерусалем ,река Йордан) ще са религиозно културна дестинация на трите цивилизации.Има вероятност Йерусалим да се оформи като новият център на ООН !