Last news in Fakti

19 Август, 2022 22:15 1 979 4

Федералното правителство на Нигерия запечатва 4 фалшиви завода за торове

  • нигерия-
  • щата кано-
  • торове

Федералното министерство на земеделието и развитието на селските райони запечата четири фалшиви завода за смесване на торове, работещи без лиценз в щата Кано

 Федералното правителство на Нигерия запечатва 4 фалшиви завода за торове  - 1
Снимка: НАН

Федералното министерство на земеделието и развитието на селските райони в Нигерия запечата четири фалшиви завода за смесване на торове, работещи без лиценз в щата Кано, предаде нигерийската агенция НАН, като цитира изявление в петък на директора на Службата за контрол на торовете към отдела за подпомагане на земеделските вложения на министерството.

Сани каза, че работната група на федералното правителство е открила, че заводите са работели без надлежно разрешение и са смесвали нестандартни компоненти, за да произвеждат подправен тор, който се продава на фермери.

Сани каза, че проверката на заводите е необходима, за да се предпазят нигерийските фермери от фалшифицирани торове и да се гарантира, че никоя фирма не произвежда торове без одобрението на правителството.

Според него Националният закон за контрол на качеството на торовете от 2019 г. и Наредбите от 2020 г. гарантират, че всяко физическо лице, извършващо дейност, трябва да се регистрира в отдела за подпомагане на земеделските ресурси и трябва да притежава необходимите съоръжения, за да работи в сектора.

„Това е пазарна операция, ние не се стремим да арестуваме никого, нашата цел е да накараме хората да спазват разпоредбите на този закон.

Директорът каза, че „торът е много критичен продукт в селскостопанското производство“ и федералното правителство няма да толерира действия, които може да саботират продоволствената сигурност в страната.

Той каза, че камион с подправени торове е бил конфискуван като доказателство, докато неизправните магазини са били запечатани.

„Също така открихме огромно количество суровини за смесване на торове, които не трябва да се продават на пазара“, каза той,

Той каза, че неизправните търговци, арестувани за притежание на незаконни суровини за смесване, ще бъдат изправени пред съда след приключване на разследването.

Запечатаните заводи са „Албарка Агро-Елайд“ (Albarka Agro-Allied) и „Кемикъл Фъртилайзър“ (Chemical Fertiliser), „Нагарта Агро Фъртилайзър“ (Nagarta Agro Fertiliser), и двете в общността Зара под администрацията на Кумбоцо.

Завод „Сами Алери“ (Samu Alheri) в общността Джидо под администрацията на Давакин Кудо и още един магазин за търговия на дребно на пазара Гецо на района Гуарцо.

Секретарят на Асоциацията на производителите и доставчиците на торове в Нигерия (FEPSAN), Гидеон Негеду, похвали работната група, като каза, че процесът ще помогне за изкореняването на нестандартните и фалшифицираните торове от нигерийския сектор на „Агро Елайд“.

„Суровините за смесване на торове, чиято цена беше много намалена от администрацията на президента Мухамаду Бухари в подкрепа на оторизираните производители и в полза на нигерийските фермери, не трябва да се отклоняват от непатриотични елементи“, добави той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олиго Ал Френ

    9 1 Отговор
    И кой точно в България се интересува от заводите за торове в Нигерия?

    Коментиран от #2

  • 2 Искат да ти кажат

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Олиго Ал Френ":

    колко са напред нигерийците.
    Имат 4 фалшиви а кой знае колко истински.
    Ние и истински нямаме вече.

    Коментиран от #3

  • 3 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Искат да ти кажат":

    Имаме имаме, ама я да ни кажат кои са собствениците. Ако могат да ги открият из офшфорките там е проблема
  • 4 Сттттт

    4 0 Отговор
    Забелязват ли как се създава проблем с торовете в световен мащаб?.......следва 2+2=?:)