Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 05:23 1 344 16

Киев обвини Москва, че организира масови нелегални осиновявания на украински деца

  • украйна-
  • русия-
  • обвинения-
  • осиновавяне-
  • деца

Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното нелегално осиновяване от руски граждани, обяви в съобщение украинското министерство на външните работи

Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните територии в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното нелегално осиновяване от руски граждани", обяви в съобщение украинското министерство на външните работи.

"Повече от хиляда деца от Мариупол (пристанищен град в Югоизточна Украйна под контрола на руската армия) са били незаконно предадени на чужденци от Тюмен, Иркутск и Кемерово в руския Алтайски край", намиращата се в Сибир, твърдят от министерството, като цитират публикувана информация на властите в Краснодар - град, разположен в Югозападна Русия, недалеч от Украйна.

Повече от триста украински деца се държат в специални центрове в Краснодарския край, се посочва още от украинското външно министерство. Оттам заявяват, че тези действия на Русия представляват сериозно нарушение на Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война, както и на Конвенцията на ООН за правата на детето.

"Всички украински деца, които са били нелегално прехвърлени на руска територия, трябва да бъдат върнати при своите родители или законни настойници", се казва още в съобщението.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари Киев обвинява Москва, че принуждава украинци от окупираните територии, най-вече деца, да заминат за Русия вместо за други украински области, политика, която властите в Украйна сравняват с депортации.

Много семейства от Мариупол са разказвали пред АФП, че са били задължени да заминат за Русия против волята им, за да избягат от сраженията.

Пристанищният град Мариупол, който е стратегически за Азовско море и преди войната наброяваше 500 000 жители, беше атакуван от руските сили в първите часове на офанзивата. След седмици на обсада и бомбардировки от Русия, които доведоха до смъртта на най-малко 20 000 души сред населението по изчисления на Киев, градът премина изцяло под контрола на руската армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    26 13 Отговор
    Много тез руснаци, всичката лошотия са о в тях събрана тцтцтц. А укрите като ангелчетс
  • 2 среднощен

    24 8 Отговор
    Войната има много лица и всичките са грозни... Няма оправдание за безумието на войната! Виновниците за войната са много - това "удобно забравяме" днес...
  • 3 Йоско

    24 13 Отговор
    Е , убедиха ме ! Укрите са се качили на черешата и си дрънкат по отношение на руснаците всичко , което може да се прикачи към думата “престъпление“.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ццц

    25 11 Отговор
    Че не вярвам нито на статията, нито на украинците е едно на ръка. Но ми е интересно как при западните санкции, дори при добро желание, се товари самолет с емигранти и са праща във Вашингтон? Тогава коя посока остава за евакуация? Освен това Вашингтон е добър приятел на Киев, но само ако ги дели един континент и един океан. Но никой във Вашигтон не би се съгласил действително да помага на рояци украинци с безплатни хотелчета по плажа, безплатни частни жилища с 40 долара на ден на парче и т.н. Във Вашингтон помагат на Украйна с милиарди долари на данъкоплатците, вложени в оръжейните концерни, които контролират самият Вашингтон. Трябва да е под формата на помощ, защото данъкоплатците едва ли ще са щастливи ако тези милиарди се нарекат с истинското им име - дотации.
  • 6 Неразбрал

    10 7 Отговор
    Тоя шебек-Зеления, деца има ли ?
  • 7 Браво

    13 8 Отговор
    Колкото повече украински деца в Русия, толкова по-малко нацита ще се пръкнат на земята!
  • 8 немил-недраг

    4 9 Отговор
    Подготвят еничари.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Човек

    5 16 Отговор
    Русия извършва системен геноцид над украинците от няколко века, но от кармата няма как да се избяга. Федерацията ще фалира и ще се разпадне и от нея ще излезе една по-малка и смирена Русия. Друг лек за арогантността на тези примитиви няма и Дедо Господ ще се погрижи да им го приложи.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 падналия ангел

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    "Русия извършва системен геноцид над украинците от няколко века",окраинци е нямало преди 100 години ти наваляш за векове!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пъци

    2 0 Отговор
    Еничарите в Турция не бяха ли тези,които свалиха от власт последния турски султан?
Новини по държави: