Last news in Fakti

26 Август, 2022 17:20 1 707 11

Белгийците опряха до заложните къщи

  • балгия-
  • заложна къща-
  • криза-
  • ламбард

Тази година броят на белгийците, които залагат вещи, се е увеличил с 16%, като са отпуснати общо 25 милиона евро

Белгийците опряха до заложните къщи  - 1
Снимка: Белга

Все повече и повече белгийци тропат на вратите на заложните къщи, предаде белгийската агенция Белга, позовавайки се на водещия фламандски новинарски сайт HLN. Тази година броят на белгийците, които залагат вещи, се е увеличил с 16%, като са отпуснати общо 25 милиона евро.

В Белгия законоустановен монопол върху предлагането на заеми срещу обезпечение има компанията „Маунт ъв Мърси“ (Mount of Mercy, на фламандски - Berg van Barmhartigheid, в превод – „Планината на милостта“). Като обезпечение в замяна на заем се приемат бижута, електроника или произведения на изкуството. При връщане на заетата сума плюс лихвата в договорения срок, клентът получава обратно заложената вещ.

Пандемията, а сега и инфлацията бяха последната капка за много хора. „Маунт ъв Мърси“ има с 28 на сто повече нови клиенти в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на високите цени на енергията и нарастващите разходи за живот. „Нашите клиенти използват парите, за да платят сметките си за енергия или защото имат нужда от учебни материали за децата си“, казва Кати Весен от „Маунт ъв Мърси“.

Вещите, които се залагат, също са по-скъпи: от около 600-700 евро до 1000 евро. „Това може да означава, че нашата клиентела се променя: също така по-заможните хора вече се възползват от нашите услуги“, казва директорът Ян Деклерк.

Наскоро беше открита първата търговска заложна къща в Белгия. Заложната къща „Риъл Диъл“ (Real Deal, в превод – „Истинска сделка“) от Вевелгем отбеляза ръст от 800 процента миналата година в сравнение със същия период на 2021 г. „Съществуваме едва от 2020 г., така че, разбира се, това е част от обяснението, но не очаквахме такъв успех “, казва мениджърът Сами Деклерк. „При нас вече не идват само най-ниските слоеве от населението. Виждаме и самонаети хора, нуждаещи се от пари, да залагат машините си, развеждащи се родители с парични проблеми или хора, които се борят с високите цени на енергията“.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влади въргала

    19 2 Отговор
    Какви времена дойдоха!Наложи се да си заложа заложните къщи.
  • 2 !!!

    19 4 Отговор
    Скоро и тук това ще стане пак печаливш бизнес. Заложна къща да имаш следващите години!

    Коментиран от #7

  • 3 Л.Ф. Селин

    26 2 Отговор
    Когато през 90-те ни приложиха ,,шоковата" терапия, ни убеждаваха, че това за ,,хубаво" и трябва да се ,,прочистим" от социалистическите практики. Сега европейците ще минат по нашият път.
  • 4 Няма нафта, няма газ

    20 2 Отговор
    Някои страни членки на ЕС започнаха да влияят много лошо на целия съюз, щом и в Западна Европа настанаха мутренски времена. Очаква се и хиперинфлация в еврозоната.
  • 5 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    4 2 Отговор
    И ЦЕЛИЯТ СКОВАН ОТ ЗЛОБА СИ-------------
  • 6 на100%

    13 2 Отговор
    Глада ще мори още повече добитъка !!
  • 7 Йо Несбьо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "!!!":

    По-добре готови пари и много контакти. Оттук ти предложат нещо, оттам изскочи друго, плащаш на 30% от реалното и си ти. Само бих внимавал с предмети, експертите за които, са само един-двама за цялата страна. Много е лесно да го купят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъпо товарищи

    1 3 Отговор
    Те щото руските фашисти вече си купуват трето Порше в семействата. Ако го намерят, де! И Поршето , и семейството. И не се събудят преждевременно!
  • 10 От страни

    3 1 Отговор
    Де беше тоя дето казва че "нямало съществено да променят стандарта на живота си"....??? Ще залагат яко само да има нещо за ядене.
  • 11 yaйтнойз

    1 0 Отговор
    Заложна къща Щедрите ... Каква ирония
Новини по държави: