3 Юли, 2013 13:05 985 0

Земетресението в Индонезия уби 22-ма и рани над 200 души

  • индонезия-
  • жертви-
  • земетресение-
  • разрушения
Земетресението в Индонезия уби 22-ма и рани над 200 души - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


22-ма души загинаха и повече от 200 са ранени вследствие на земетресението с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, ударило Индонезия във вторник, съобщи Би Би Си. Смята се, че страната се намира в един от най-активните сеизмично райони в света.

Трусът е засегнал най-сериозно западната част на остров Суматра.

Според  някои информации 6 деца са загинали, а още 14 са останали затиснати в развалините на срутена от бедствието джамия, намираща се в Ценртален Ачех.

Индонезийските полиция и армия вече са мобилизирани и извършват серия от спасителни акции. Те обаче са затруднени в достигането на някои бедстващи райони, пътищата до които са блокирани от свлачища.

Местните военновъздушни сили вече са пуснали в действие хеликоптер и самолет като част от спасителните операции.

Според Геоложкия институт на САЩ, епицентърът на земетресението се намира на 35 км от провинцията Бенер Мериах. Близо 300 души от местното население там спаха на открито във вторник вечер, разтревожени от силните вторични трусове, заради които не посмяха да се върнат по домовете си. Над 100 къщи в околността са понесли сериозни поражения, а властите продължават да издирват затрупани в тях хора.

През 2004 г. трус с магнитуд 9,1 по скалата на Рихтер предизвика цунами по индонезийското  крайбрежие, убивайки 230 000 души в региони, съседни с Индийския океан.

Индонезия е силно сеизмична зона поради разположението си в Тихоокеанския огнен пръстен. Той представлява арка от действащи вулкани и сеизмични пояси, опасваща Тихоокеанския басейн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА