Last news in Fakti

3 Юли, 2013 15:42 858 1

Свети Йоан Павел II. Скоро

  • йоан павел ii-
  • папа-
  • светец-
  • ватикана
Свети Йоан Павел II. Скоро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Католическата църква е на път да обяви покойния папа Йоан Павел II за светец, съобщава Си Ен Ен.

Според анонимен източник, комитетът определящ кандидатите за канонизиране е гласувал даването на одобрение за доказано второ чудо извършено от покойния папа.

Все още не е ясно кои точно са чудесата, които ще бъдат одобрени като извършени от Йоан Павел II. Преди решението да стане официално, то трябва да бъде одобрено и подписано от сегашния папа Франциск.

Йоан Павел II заемаше папския престол в периода между 1978г. до смъртта си през 2005г.

Процедурата по неговата беатификация беше максимално ускорена след смъртта му, като само шест година след неговата кончина той беше обявен за блажен. Това е най-бързото подобно обявяване през последните векове.

Беатификация (на латински: beatificatio от на латински: beatus — «щастлив, благословен») е причисляване на умрелия към лика на блажените в католическата църква. Отличава се от канонизацията, в хода на която става причисляване на праведника към лика на светите. Беатификацията се приема като етап, предхождащ канонизацията.

За да се извърши беатификация трябва да бъде дадено доказателство за извършено чудо.

Вече оттеглилият се папа Бенедикт XVI обяви, че покойния папа по чудо е изцерил френска монахиня от болестта на Паркинсон.

За да обяви Йоан Павел II за светец, Католическата църква ще трябва да докаже второ извършено от него чудо. Изглежда, че този процес е на път да бъде завършен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    0 0 Отговор
    Mafimq
Новини по държави: