1 Септември, 2022 07:55 2 386 18

Тайван заплаши Китай

  • китай-
  • тайван-
  • контраатака-
  • пекин-
  • самолети-
  • армия-
  • територия

Тайван обещава контраатака, ако китайските войски нахлуят на територията му

Тайван заплаши Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Тайван обяви, че си запазва правото на самоотбрана и контраатака, ако китайските въоръжени сили нахлуят на негова територия. Изказването бе направено на фона на засилена военна активност на Пекин край демократично управлявания остров, предаде Ройтерс.

Тайвански представители от сферата на отбраната заявиха, че така наречените засилени военни патрули на Китай край Тайван продължават, а намерението на Пекин да превърне Тайванския проток в свое "вътрешно море" ще се превърне в основния източник на нестабилност в региона.

"При всяко навлизане на самолети и кораби в зоната от 12 морски мили на нашата морска акватория и въздушно пространство националната армия ще упражни правото си на самоотбрана и контраатака, без изключения", заяви пред репортери ген. Лин Вънхуан, заместник-началник на тайванския генерален щаб по оперативното планиране.

Тайван недоволства, че китайски дронове са извършвали многократни прелитания близо до малките му островни групи край китайския бряг.

Армията ще упражни същото право на контраатака и по отношение на китайските безпилотни самолети, които не вземат под внимание предупрежденията да напуснат тайванската територия, след като са създали заплаха, добави Лин.

Вчера тайванската армия за пръв път произведе предупредителни изстрели по китайски дрон, малко след като президентът Цай Ингвен нареди да бъдат взети "енергични мерки" срещу, по думите, ѝ китайските провокации.

Днес тайванската армия съобщи, че отново е произвела предупредителни изстрели по дронове, в района на малките островчета от архипелага Цзинмин, намиращи се точно срещу китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Дроновете след това завили обратно към Сямън, добавиха военните в Тайпе.

По-рано този месец Китай, който смята Тайван за своя провинция - нещо на което правителството в Тайпе силно се противопоставя, предприе военни учения около острова в отговор на посещението в Тайван на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

На редовен брифинг днес говорител на китайското външно министерство повтори позицията на Пекин, че Тайван принадлежи на Китай.

"Първо, искам да ви кажа, че Тайван е провинция на Китай и като такава той няма никакво така наречено министерство на отбраната. Тайванските власти показват нервност, но това няма никакво значение", каза той.

Преди дни министерството отхвърли изразеното от Тайван недоволство, че е подложен на тормоз с дронове, с думите, че няма смисъл да си губи времето да коментира подобни изказвания.

На същия брифинг Ма Чънкун, директор в Университета по национална отбрана на Нардноосвободителната армия на Китай заяви, че Пекин може да започне да отказва преминаването без разрешението му на чужди военни кораби през Тайванския проток.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че Китай се опитва "трайно да измени" статуквото около Тайван, и добави, че САЩ няма да приемат това.

Тайванските въоръжени сили са добре въоръжени, но са като джудже в сравнение с китайските. При управлението на Цай Тайпе започна програма за модернизиране на армията и превърна увеличаването на разходите за отбрана в приоритет, отбелязва Ройтерс.

Китай не изключва възможността да употреби сила, за да си върне острова. Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет над него с тезата, че Китайската народна република никога не е владяла острова и че само тайванският народ може да решава бъдещето му.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям смях

    49 8 Отговор
    Вицът на деня. Новият световен ред се разпада и няма да издържи.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не тр и й

    34 8 Отговор
    Изглежда режимът в Румъния се включи във войната в Украйна, защото от база 59 в северна Румъния излитат Миг-29, които летят ниско, за да не ги прехванат радарите и когато влязат в Украйна, набират височина и влизат в боя. Някой разбира ли колко опасна е тази безумна ротшилдова ескалация и как може да доведе до 3та световна война? Първите 2 също те ги направиха, за да създадат т.нар. непризнат Израел.
  • 6 Вече

    43 5 Отговор
    И петокласниците знаят кой разпалва войните по света.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хамериканска следа има там

    26 2 Отговор
    Те нали Хамериканците са миротворци и нали искат "нов световен ред"
  • 9 Пауло

    34 2 Отговор
    Всички войни са разпалвани от американските кръволоци и империалистически завоеватели модерно наричани "демократизатори". Пример затова са целият арабски свят, африка, азия и сега източна Европа.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Наркос

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "А бе":

    Само Сащ! Ти си плачкай ,)
  • 11 Само напомням

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пауло":



    НАРО-вци ще запалят и Косово скоро.




    😉
  • 12 Иван

    4 17 Отговор

    До коментар #9 от "Пауло":

    Ейй все САЩ са виновни и все България е най-великата нация.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 цербер

    1 1 Отговор
    след като президентКАТА Цай Ингвен нареди да бъдат взети "енергични мерки" срещу китайските провокации-както ги нарече тя.
  • 15 Пъци

    8 1 Отговор
    "Първо, искам да ви кажа, че Тайван е провинция на Китай и като такава той няма никакво така наречено министерство на отбраната. Тайванските власти показват нервност, но това няма никакво значение", каза той.
    Само сменете "Тайван" с "Украйна" и "Китай" с "Русия" и.....? Познато ли Ви е от някъде?
  • 16 САЩ

    4 0 Отговор
    Тайван е китайски...Китайците ще си вземат Тайван, а ЕС и САЩ ще гледат като телета
  • 17 Да, много интересно

    7 0 Отговор
    21 милиона Тайван плашат 1,402 милиарда китайци?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.