Last news in Fakti

1 Септември, 2022 11:45 1 024 7

Индианка победи Сара Пейлин на извънредните избори за Конгреса в Аляска

  • аляска-
  • демократическа партия-
  • сара пейлин-
  • избори в сащ

Демократът Мери Пелтола спечели извънредните избори за единственото място в Камарата на представителите на Аляска в САЩ в сряда изпреварвайки републиканския кандидат Сара Пейлин

Индианка победи Сара Пейлин на извънредните избори за Конгреса в Аляска - 1
Снимка: Shutterstock

Демократът Мери Пелтола спечели извънредните избори за единственото място в Камарата на представителите на Аляска в САЩ в сряда изпреварвайки републиканския кандидат Сара Пейлин, която търси политическо завръщане в щата, където някога е била губернатор, предава Associated Press.

Пелтола, която е от племето Юпик и навърши 49 години в сряда, ще стане първата местна жителка на Аляска в Камарата на представителите и първата жена, заела мястото. Тя ще служи през оставащите месеци от мандата на покойния републикански конгресмен Дон Йънг, който заемаше поста 49 години преди смъртта си през март и стана най-дълго служилият представител в Конгреса на САЩ.

Победата на Пелтола, носи радост за демократите, особено поради по-доброто от очакваното представяне на специалните избори в цялата страна тази година. Тя ще бъде първият демократ, който заема място в Камарата на представителите на Аляска след покойния конгресмен Ник Бегич, който се кандидатира за преизбиране през 1972 г., когато самолетът му изчезна. Бегич по-късно е обявен за мъртъв и Йънг през 1973 г. бе избран на мястото му.

Пелтола обедини демократите, докато нейните двама републикански опоненти - Пейлин и внукът на Бегич, също с име Ник Бегич - понякога се преследваха един друг.

Резултатите дойдоха 15 дни след изборите на 16 август, след изтичане на крайния срок за получаване на бюлетини, изпратени по пощата от чужбина. Макар и никой от кандидатите да не спечели повече от половината от гласовете, съгласно новата система за класиране Пелтола бе обявена за победител, след като получи най-много гласове.

Резултатите от сряда се превърнаха в разочарование за Пейлин, която се стреми да се завърне в политиката 14 години, след като бе издигната на националната сцена, когато Джон Маккейн я избра за негова кандидатка за вицепрезидент на президентските избори през 2008 г. В надпреварата си за мястото в Камарата на представителите тя се ползваше с немалка популярност и спечели одобрението на бившия президент Доналд Тръмп.

Но критиците поставиха под съмнение ангажимента ѝ към Аляска, цитирайки решението ѝ да подаде оставка като губернатор през юли 2009 г., по средата на мандата си. Пейлин стана консервативен коментатор по телевизията и се появява в телевизионни риалити програми, наред с други занимания.

Поражението на Пейлин на извънредните избори обаче не означава, че тя е загубила шанса си за мястото в Камарата на представителите на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадуровска машинка

    4 0 Отговор
    С мен демокрацията е гарантирана
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    14 5 Отговор
    Върнете Аляска на руснаците ✌

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Теодор Рузвелт

    2 6 Отговор
    Хвани едната, удари другата, както се казва едната искаше връщане на Аляска на Русия другата ще го връща на индионците, самите хора в Аляска искат да са си в САЩ, да върнеш нещо окупирано на Русия е грешка, то и Украйна върна ядреното си оръжие и какво стана сега са под окупация
  • 5 Теодор Рузвелт

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    Стига с тия руснаци бе вместо да са над 1 милииард че имат територия колокот четири континента, алхохолизма и имперализма ги върна в първи век цялата им федерация на злото има над 2000 окупирани народи а руснаците са едвам 111 милиона заедно с пенсионерите , престъпниците, алхоколниците и окупаторите които са пратени в Украйна да връщат територия на отдавна загинала империя
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    Снимката е на канадско езеро, просто за информация.
  • 7 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Сара Пейлин е с интелекта на Джен Псаки и Карин Жан Пиер. Там това сега е като мода айкюто да не превишава номера на обувките.