Last news in Fakti

5 Септември, 2022 17:30 898 19

25 години от кончината на Майка Тереза

  • албания-
  • майка тереза-
  • нобелова награда за мир

Днес се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка, носител на Нобелова награда за мир, Майка Тереза

25 години от кончината на Майка Тереза - 1
Снимка: КосоваПрес - Майка Тереза

Днес се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка, носител на Нобелова награда за мир, Майка Тереза, съобщи КосоваПрес.

По този случай президентът на Косово Вьоса Османи, председателят на косовския парламент Глаук Конюфца и министър-председателят Албин Курти отдадоха почит към светицата в 08:30 ч. местно време в столицата на Косово, Прищина. В 09:30 ч. президентът Османи и министър-председателят Курти посетиха къщата музей на Майка Тереза в косовския град Призрен.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза, че Майка Тереза е оставила пример, който трябва да бъде следван от идните поколения. „Днес си припомняме с много гордост цялото ѝ дело, цялата ѝ мисия и примера, който остави след себе си за поколенията, които идват, като показа какво значи любовта, уважението, помощта един към друг, които винаги трябва да бъдат пътеводна светлина във всекидневната ни работа“, каза Вьоса Османи.

В специална церемония по случай „Дните на Майка Тереза“ днес в 15:00 ч. в кабинета на президента Османи ще се проведе церемония по удостояване с медал за хуманизъм „Майка Тереза“ на няколко известни личности.

В Епископията на Косово в 11:00 ч. ще се проведе тържествена литургия за празника на Майка Тереза, на който тази година се отбелязват 25 години от кончината ѝ, 6 години от канонизацията ѝ от папа Франциск и 5 години от освещаването на катедралата с нейното име.

В 13:00 ч. в центъра „БогданиПолис“ (“BogdaniPolis”) в катедралата „Майка Тереза“ се открива ексклузивната фотоизложба за светицата под именованието „Нося в сърцето си моя албански народ“, а в 20:00 ч. предстои концерт на Косовската филхармония.

Майка Тереза, чието пълно име е Аниеза Гондже Бояджиу, е родена на 26 август 1910 г. в Скопие. Тя е известна албанска хуманистка, носител на Нобелова награда за мир през 1979 г. и обявена за блажена от Ватикана на 19 октомври 2003 г.

Приживе тя се грижи за 7500 деца в 60 училища, лекува 960 000 болни в 213 диспансера, единствена в целия свят се грижи за 47 000 жертви на проказа в 54 клиники, грижи се за 3400 бездомни и изоставени възрастни хора в 20 старчески дома, осиновява 160 незаконни и осиротели деца. Това са цифрите в средата на 80-те години, като до края на живота ѝ и до ден днешен те са се променили значително.

Майка Тереза напуска този свят на 5 септември 1997 г. в индийския град Калкута.

На 4 юли 2016 г. папа Франциск обявява Майка Тереза за светица.

Две са чудесата, известни по целия свят, които водят до канонизирането на албанската монахиня. Първото от тях е свидетелството на Моника Бесра, майка на 5 деца, която твърди, че молитвата пред образа на Майка Тереза я е излекувала от тумор в стомаха. Това се случва през 1998 г., една година след кончината на светицата. Жената разказва, че последователите на Майка Тереза я завели в една църква и ѝ казали да се моли пред снимката на албанката, като ѝ дали медальон на Майка Тереза, който да постави върху стомаха си. Бесра казва, че след като се събудила, болката и болестта били изчезнали. Това чудо е признато през 2003 г. от папа Йоан Павел II.

През 2015 г. от папа Франциск е признато второто чудо – 25-годишен младеж от Бразилия твърди, че се е излекувал от мозъчен тумор благодарение на албанската монахиня.

Общото събрание на ООН обявява чрез специална резолюция 5 септември, на който се отбелязва годишнината от смъртта на св. Майка Тереза, за Световен ден на благотворителността. Този ден е обявен и с цел признаване на ролята на добротворците за справяне с хуманитарните кризи и облекчаване на човешките страдания, както и на опита на благотворителни организации и отделни личности, какъвто е и изключителният принос на Майка Тереза.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор
    ПОКЛОН тя беше много ЧОВЕЧНА и МЪДРА

    Коментиран от #5

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 6 Отговор
    КАЗАЛА е МНОГО МЪДРОСТИ МЪДРА ЖЕНА ЧОВЕЧНА ПОКЛОН

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роза

    11 5 Отговор
    Албания с право се гордее с тази прочута в цял свят монахиня!Колко голямо сърце трябва да имаш,за да извършиш толкова много добри дела!Ще бъдат винаги святи делото и и паметта и!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Роза":

    РОЗА напълно си ТОЧНА
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мислителят

    7 3 Отговор
    Светица . Мир на праха ѝ . Поклон !
  • 16 хххх

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тоз нейн цитат е велик. „Не се срамувай да признаеш, че си падал по стълбите на живота! Този, който не е падал, дори не се е опитал да живее!“

    Коментиран от #18

  • 17 Истината

    11 8 Отговор
    Демон зле маскиран на праведница
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "хххх":

    БЛАГОДАРЯ МНОГО а и когато си УСПЕШЕН имаш фалшиви ПРИЯТЕЛИ и ИСТИНСКИ врагове

    Коментиран от #19

  • 19 Механик

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тебе пак ли те пуснаха? Един месец и нещо, те нямаше, та си бяхме поодъхнали от тебе.
Новини по държави: