Last news in Fakti

5 Септември, 2022 19:59 2 502 28

Световните лидери поздравиха новия премиер на Великобритания

  • великобритания-
  • олаф шолц-
  • лиз тръс-
  • премиер-
  • пост

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че с нетърпение очаква да работи с Лиз Тръс

Световните лидери поздравиха новия премиер на Великобритания - 1
Източник: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че с нетърпение очаква да работи с Лиз Тръс "в тези трудни времена", предаде Франс прес. Днес тя беше избрана да оглави Консервативната партия във Великобритания и ще бъде следващият премиер на страната. "Великобритания и Германия ще продължат да работят в тясно сътрудничество като партньори и приятели", добави Шолц в "Туитър".

Напускащият поста на британски премиер Борис Джонсън призова консерваторите да се обединят зад Лиз Тръс, която наследява мнозинство, отслабено от скандали и разделено по време на приключилата кампания. "Сега е моментът всички консерватори да я подкрепят на 100%", написа също в "Туитър" Джонсън, който утре трябва да подаде оставка пред британската кралица Елизабет Втора. Той поздрави своята наследничка, като заяви, че "тя има добрите намерения да се бори с кризата с цената на живота си, да обедини партията и да преследва голямата цел за обединение и премахване на различията в нашата страна".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изказа надежда за "зачитане на разбирателството" между Великобритания и Европейския съюз след избирането на Лиз Тръс. "Великобритания и ЕС са партньори. Заедно сме изправени пред многобройни предизвикателства - от климатичните промени до войната в Украйна. Надявам се, че ще имаме конструктивни отношения със зачитане на разбирателството помежду ни", каза още тя.

Ройтерс съобщи, че още преди официалното обявяване на Лиз Тръс за лидер на Консервативната партия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е коментирал темата. "Не искам да казвам, че нещата ще станат по-лоши, защото е трудно да си го представя. За съжаление обаче, това може да се очаква, предвид факта, че кандидатите за британски премиер се състезаваха, използвайки антируска реторика, заплашваха с нови действия срещу нас и така нататък. Затова не мисля, че трябва да се надяваме на нещо по-добро", коментира Песков.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди поздрави Лиз Тръс за избирането ѝ, предаде АФП. "Поздравления за Лиз Тръс, която беше избрана да бъде следващият премиер на Великобритания. Уверен съм, че под ваше ръководство стратегическото партньорство между Индия и Великобритания ще бъде подсилено. Пожелавам ви всичко най-добро в новата ви роля и с новите ви отговорности", написа Моди.

Ирландският министър-председател Михол Мартин написа в "Туитър": "Поздравления, Лиз Тръс, за избирането ви за лидер на Консервативната партия. Очаквам с нетърпение да работим заедно като премиер на нашия най-близък съсед по важни въпроси както в двустранните ни отношения, така и на глобално ниво".

Лидерката на "Италиански братя" Джорджа Мелони, сочена за фаворит на предстоящите избори в Италия, също поздрави Тръс, предаде Ройтерс. "Поздравления за Лиз Тръс, новия лидер на британската Консервативна партия и премиер на Великобритания. Торите са сред основателите на политическото семейство на Европейските консерватори и реформисти, на която имам честта да бъда председател, и съм убедена, че заедно с нея ще заздравим допълнително нашето консолидирано политическо и културно сътрудничество", заяви Мелони.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира избора на Тръс по време на пресконференция. "Говорих с Лиз Тръс няколко пъти през последните месеци, когато тя оглавяваше външното министерство, и спокойно мога да кажа, че се радвам за избирането ѝ, защото това ще бъде продължение и може би дори заздравяване, съдейки по думите ѝ, на британската политика, идентична до този момент с полската, за подкрепа на Украйна в нейната борба за независимост, свобода, суверенитет и нашите европейски ценности".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    24 8 Отговор
    Същата като Маргото Тачър - само дето тази сега няма петрол от Северно море да я спаси от фалит.
  • 2 Слънчев вятър

    27 1 Отговор
    Тя ще построи най-високата стена и ще изкопае най-дълбокия ров.
  • 3 8888

    33 0 Отговор
    Кривата захапка Лиз ше довърши UK
  • 4 Щом си избраха

    33 0 Отговор
    такова недоразумение пиши британците бегали.
  • 5 Кочо

    38 0 Отговор
    Поредната тьотка на върха на европейската политика! Яростен русофоб, в комбинация с невежество, арогантност и некадърност!

    Коментиран от #8

  • 6 БОПАЛ

    15 0 Отговор
    ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ СИ Е ОПРАЛА НЯКОЙ НЕЩА ТЯ ВОДАТА ЕДНА БЛАГА ЕДНА ХУБАВА -ДА НЕ СМЪРДИ НА КОПЪРКА С ДОМАТЕН СОС НА СЛЪНЦЕ ЮЛИ ЧЕСЕЦ
  • 7 случаен

    31 0 Отговор
    световните лицемери поздравиха новото лицемерие на ганглия
  • 8 точно така

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Забравил си да напишеш още алчност и наглост.........те островните грозници и без това вече са го закъсали яко, а тая направо ще ги довърши! Не разбирам как държава с миналото и претенциите на великобритания може да избира подобни индивиди за премиери ( джонсън и тереза змей бяха същите зелени тикви) и да очаква че от това ще произлезе нещо добро за държавата! А сравнението на тази проскубана патица с Маргарет Тачър е наистина смехотворно и направо буди съжаление!
  • 9 Слънчев вятър

    16 0 Отговор
    Посетителите на британските пъбове имат причина да си поръчат допълнителна чаша.
  • 10 не ми стана ясно

    22 0 Отговор
    как и кои толкова бързо я избраха тая кранта?
  • 11 Слънчев вятър

    12 1 Отговор
    Има много неща на света, приятелю мой, Хорацио, които не са и присънвали на нашите мъдреци
  • 12 Деян Икебаната

    30 0 Отговор
    Изумително е колко тъпи хора застават начело на великите сили. Това нещо е от категорията на Деса Дуловска.

    Коментиран от #14

  • 13 Рошко

    16 0 Отговор
    Шолц нямал търпение да дойде зимата че са се топлят заедно, значи аз вярвам че народа на англия а не кралицата и тайния съвет си избират министър председател, дааа тва е парламентарна монархия дори ротшилд и коленичи на бабето
  • 14 Рошко

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Деян Икебаната":

    Не е изумително в днешно време е нормално, когато нормалните си седим идиотите да ни управляват
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт е,

    21 0 Отговор
    Министър на Шотландия нарече избора на
    Лизета политическа катастрофа...
  • 17 Сандо

    8 1 Отговор
    След огромната наслада,която ми достави музиката на група Пикник в неделния ден,само избора на Лизи-то можеше да ме ощастливи повече.Ех Путине,защо тия работят за теб?
  • 18 Не става

    2 0 Отговор
    за лиз@не.

    Коментиран от #19

  • 19 хаааа

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не става":

    Ааа що? ако я гледаш през пълна бутилка-става за много работи, даже и за ..
  • 20 Сандо

    10 0 Отговор
    А иначе сериозно:руснаците могат да отворят шампанското,и не защото тая патка ще им навреде,а защото Азия вече е в тяхната съдинка.За тези,които още не са разбрали:в последните военни учения участваха заедно Китай и Индия,а това е кошмара на бившия хегемон.И естествено можем да отправим въпроса а България :Накъде?Но първо трябва да се унищожи Козяк,барабар с всичкития и лизачи!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ще берем ядове

    9 0 Отговор
    На соростията и трябват безмозъчни , тая покрива нормативите .
  • 23 Чърчил

    6 1 Отговор
    Голем "консервативен" напредък: от рошавото Боре на Лиз Тръц! "Българофилите"-"консерватори" от ДС-МВРо караДжамбазите поздравили ли са я?! Ами полското комуне под "консервативно" прикритие Шкварек?!
  • 24 Пешо

    5 1 Отговор
    Англичаните не са от най-умните, личи им.А тая е по зле от рошко.
  • 25 Слънчев вятър

    3 0 Отговор
    Правителството на Тръс ще бъде агресивно и хаотично. Стратегията за победата му ще бъде основната задача на Конгреса на Британската конфедерация на профсъюзите.

    Коментиран от #27

  • 26 ааа неее

    4 0 Отговор
    "Заедно сме изправени пред многобройни предизвикателства - от климатичните промени до войната в Украйна"---Ахаа ще борят климатичните промени с горене на въглища и дърва и с спосориране удължаването на екологичната война в Украйна. И подкрепа на бомбенето на ЗАЕЦа от зеленото джудже,
  • 27 Добре де

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Слънчев вятър":

    Каква им е файдата на британците от Брексита след като Клаус Шваб им натресе свои послушни глобалисти за премиери? Също като тези дето назначи и в ЕС............ и Канада и Австралия .
  • 28 Дядо Боби

    0 0 Отговор
    Oще един изрод на политическата сцена.
Новини по държави: