Last news in Fakti

7 Септември, 2022 19:20 714 3

Поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събират за военни паради и политически протести

  • бразилия-
  • протести-
  • бразилския президент-
  • жаир болсонаро

Хиляди поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събраха днес на прояви по случай Деня на независимостта

Поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събират за военни паради и политически протести  - 1
Снимка: БГНЕС

Хиляди поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събраха днес на прояви по случай Деня на независимостта, включително военни паради и шествия, за да подкрепят крайнодесния лидер преди предстоящите оспорвани избори, съобщи Ройтерс.

Власти в столицата Бразилия удвоиха мерките за сигурност, за де попречат на привържениците на Болсонаро да се приближат до Върховния съд, както се опитаха да направят преди година на шествие, вдъхновено от нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 година. Снощи Болсонаро нареди на силите за сигурност да пуснат камиони с ремаркета, управлявани от негови поддръжници, да стигнат до голямо,покрито с трева пространство, където се очаква стотици хиляди да се съберат на негов предизборен митинг, но губернаторът на федералния окръг Ибанеис Роша, съюзник на президента, отхвърли тези инструкции и забраната за допускане на неоторизирани превозни средства в централната зона остана в сила.

Болсонаро се появи за кратко там, където се бяха събрали се привържениците му, преди началото на военния парад, отбелязващ 200 годишнината от обявяването на независимостта на Бразилия от Португалия. Противници на Болсонаро го критикуват, че използва националния празник и военния парад за целите на предизборната си кампания за изборите на 2 октомври. Според социологическите проучвания той изостава от левия си съперник Лула да Силва.

Очаква се митингите, планирани в Бразилия, Сао Пауло и Рио де Жанейро, да покажат с каква подкрепа се ползва президентът, отправящ нападки срещу бразилските демократични институции, както и докъде може да стигне той в оспорването на изборните резултати. Критиките на Болсонаро към бразилската система за гласуване и съдилищата, които я контролират, накараха някои негови радикални привърженици да призоват за военен преврат. Има опасения, че той се готви да се позове на изборни измами като своя съюзник, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, за да отхвърли потенциална победа на Лула на изборите следващия месец.

Митингите биха могли да мобилизират привържениците на Болсонаро, но той рискува да увеличи и високия брой на отхвърлящите го, особено ако направи остри изявления, както се случи миналата година на Деня на независимостта.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по фелафелите

    0 1 Отговор
    пак ще марширува BOPE !
    Вива Сомбра Нера !

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Искаш да кажеш?

    1 1 Отговор
    V.i.v.a Вива S.o.m.b.r.a Сомбра N.e.g.r.a Негра
Новини по държави: