Last news in Fakti

8 Септември, 2022 10:59 1 161 19

Страните от ЕС са произвели рекордно количество слънчева енергия през лятото

  • ес-
  • слънчева-
  • енергия-
  • производство-
  • нидерландия

Съюзът е произвел 99,4 тераватчаса слънчева енергия между май и август

Страните от ЕС са произвели рекордно количество слънчева енергия през лятото - 1
Източник: БГНЕС

Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от слънцето през лятото на тази година. Това сочат данните от проучване на изследователския център "Ембър клаймът" (Ember Climate), цитирани от ДПА.

Съюзът е произвел 99,4 тераватчаса слънчева енергия между май и август, което е с 22 тераватчаса повече спрямо същия период на миналата година, според доклада.

Допълнителната слънчева енергия, произведена в ЕС, се равнява на количество природен газ, чийто внос би струвал 29 милиарда евро, по изчисления на авторите на проучването.

Като цяло, 12 процента от общото количество енергия, произведена в Съюза между май и август, са генерирани от слънцето при 9 процента през миналата година.

"На фона на удара, който Европа понася поради газовата криза, соларната енергия до известна степен осигурява така необходимото облекчение", отбелязва анализаторът към "Ембър клаймът" Павел Чизяк.

Авторите на изследването са установили, че 18 от 27-те страни в ЕС са поставили нови национални рекорди по отношение на производството на електрическа енергия, генерирана от слънцето. България не е посочена сред тези държави.

На първо място е Нидерландия, при която повишението е с 23 процента, следва Германия с 19 на сто и Испания със 17 процента. Най-значителен напредък постига Полша, където производството на соларна енергия се увеличава 26 пъти от 2018 г. През тази година 8 процента от цялата енергия в страната е била генерирана от слънцето, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    27 6 Отговор
    Когато някой е идиот , никой не може да му помогне !!! Освен с въглища и свещи , де.....
  • 2 Браво

    17 25 Отговор
    Догодина - двойно. Всеки сложен панел е пирон в ковчега на руската енергийна мафия.
  • 3 Пребили Xлапето

    28 5 Отговор
    Страхотно. А що ще чинят те зимъска?
  • 4 ТОВА Е ИСТИНАТА!

    29 3 Отговор
    Я СТИГА С ЛАКАРДИИТЕ! РЕКОРДНО,РЕКОРДНО А ВИ КАЗВАТ ДА НЕ СЕ КЪПЕТЕ, ДА НЕ СЕ ОТОПЛЯВАТЕ. В САЩ В АРИЗОНА И КАЛИФОРНИЯ СА ИМ ЗАБРАНИЛИ ДА СИ ЗАРЕЖДАТ ЕЛ.КОЛИТЕ И ДА ГИ КАРАТ. ЗАРАДИ НЕДОСТИГ НА ТОК. ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ЛЪЖЕТЕ!!!!

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Ти кажи как

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "ТОВА Е ИСТИНАТА!":

    е в Масква. Нали си там.
  • 6 2888

    19 4 Отговор
    Па у нас е шашма. От едната страна влиза евтин ток от АЕЦ от другата страна излиза скъп ток от соларите. И понякога работят по 24 часа в денонощието. Куче влачи рейс!
  • 7 Евромисирка

    9 3 Отговор
    Страните от ЕС ще дзънзикат зимата.рекорда през лятото няма да ги сгрее през зимата .
    Z
  • 8 САНДОКАН

    12 0 Отговор
    Най накрая неЗАВИСИМИ с ЕВТИН ток. Браво Урсула
  • 9 Култура миянко

    9 2 Отговор
    Всичко звучи много хубаво или както казват,саундз гуд бът....,на кой както му хареса.А защо поради" неясна "причина на много места сметките за електричество нараства драстично?
  • 10 Аршлох

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТОВА Е ИСТИНАТА!":

    Преди три дни американците репортери от Редактед,суобщиха,че Ел Ей,дават по1000$ на месец за да не си караш електричката.Нещо много бързо зеле ното бъ деще взе да става кафяво.
  • 11 Соваж бейби

    7 1 Отговор
    Хакде да не се лъжем по между си ,няма такова нещо,защо фактурите за ток са с двойна или трийна цена ?Големи фирми затврят временно причина скъп ток ,защо тогава ????
  • 12 32631

    4 0 Отговор
    да стоиш на студено за да фалираш путин е все едно да пиеш гинкго билоба и да чакаш са се прави байдън
  • 13 човек от народа

    2 0 Отговор
    да си я събират, че зима иде !
  • 14 Макробиолог

    3 0 Отговор
    за 2019г делът в свет. енерго потребление приблизително е следния--петрол --40%,газ-20%,въглища-20%,ядрена-3%,ВЕИ/биомаса+перки+слънце+водно електр......./-17%.толкоз.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Макробиолог":

    Аха... Средно преди 3 години са яли свинско със зеле. Само дето едни са яли свинско, а други зеле... Макро гледна точка, а?
  • 16 От Германия

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Макробиолог":

    2020та година в Германия за 3та поредна година енергията от възобновяеми източници е оовече от фосилната. Ще коментираш ли?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Макробиолог

    0 0 Отговор
    мога да коментирам.....средно взето за света/зеле с свинско/,защото първо -пазара на енергоресурси е глобален...второ-Земята е общ дом--ако в швеция полувината енергия е чиста а в сомалия горят кюмур крайния резултат за природата е почти нула......за света---17%веи,от които повече от две трети са дърва и говежди екстременти/последните нали са съпроводени с отделяне на метан?/.....отделно----ЕЛЕКТРОенергията е около 1/5т.е.20% от общото енергопотребление в света....в германия малко повече от 50% от ЕЛЕКТРО производството е от ВЕИ от които около 2/3 са вятър и слънце...тоест стотици милиарди инвестиции,срещу 7-8% чиста енергия при условие че ветъра дуе та се къса.....и последно----ако теоретично 200 и кусур страни се напънат кат нидерландия,германия,швеция,австрия и т.н. към зелен преход,редките метали-сребро ,никел,...и т.н.ще ги копаме на седем планети подобни на Земята.....решението е просто но неизгодно за свет глобален финансото-корп елит който превърна страни като китай в фабрики бълващи джънк,боклук по нашему с цел свръхпечалби и свръхконтрол---чифт чехли от китай излизат на цена 1$ а в уолмарт са 5$,печалба почти като от кокаин?...сметката е проста ,при смяна на модела,местен малък проиводител ще ти ги направи качествени да ги носиш една година а не да си купиш 3 чифта за същата тая година...ето го 3кратното намаление на енерго и материални ресурси.
  • 18 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "От Германия":

    Затова ли цената на тока върви нагоре? Затова ли ни агитират да не се къпем,зимата отоплението на 19 градуса?Може да има и режим на тока.Ще карате електрички с пе да ли.
  • 19 Турбо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "От Германия":

    В буркани за зимата ли ще съхраняват енергията произведена през лятото?
Новини по държави: