Last news in Fakti

10 Септември, 2022 10:25 4 532 25

Извънредно положение в щата Ню Йорк

  • ню йорк-
  • извънредно положение-
  • детски паралич

За детския паралич няма лек, но може да се предотврати с ваксинация. Патогенът засяга предимно деца, като предизвиква слабост в мускулите, парализа, а в тежка форма, трайна инвалидност и смърт

Извънредно положение в щата Ню Йорк - 1
Снимка: shutterstock

Губернаторът на американския щат Ню Йорк обяви извънредно положение, заради риск от детски паралич. Целта на мярката е да повиши ниските равнища на имунизация, след като вирусът беше открит в отпадните води на Ню Йорк и четири съседни области.

Засега е потвърден един случай, който е първи в страната от близо десетилетие. Ваксинацията срещу детският паралич в Съединените щати започва през 1955-та година, като до 1979 е обявена пълна победа над болестта.

Равнището на имунизация обаче е твърде ниска в някои части на Ню Йорк.

За детския паралич няма лек, но може да се предотврати с ваксинация. Патогенът засяга предимно деца, като предизвиква слабост в мускулите, парализа, а в тежка форма, трайна инвалидност и смърт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булпсихопат

    42 3 Отговор
    Липсва ли ви Зеленски???
  • 2 Войната срещу

    58 1 Отговор
    Човечеството набира скорост,тия болни мозъци не се спират пред нищо...
  • 3 Антиваксърите

    14 51 Отговор
    Антиваксърите дърпат света назад, защото те са ваксинирани като малки, но сега не ваксинират децата си. После що има усложнения, що има голяма заболеваемост... ами просто едно време като ти кажеха отиваш на ваксина и ти отиваш под строй. Тогава нямаше техника, компютри, нисък контрол и на никой не му пукаше толкова. Сега при всички тия модрени технологии всеки е станал по-доктор от доктора, всеки е фейсбук експерт, всеки знае толкова много, че не можеш да му затвориш устата.

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 4 Кон Шонъри

    38 2 Отговор
    Като не искате да се тровите с добро, ще ви тровим извънредно
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай Дън

    17 1 Отговор
    Аз съм насреща !
  • 7 Дейвид

    35 2 Отговор
    Против детски паралич има едно много ефикасно БЪЛГАРСКО лекарство - Нивалин. Произвежда се от блатно кокиче. Мисля, че все още се произвежда - преди година бих такива инжекции на котка, на която ампутираха едното краче след произшествие с автомобил. Животното е много добре. Когато бяхме деца ни ваксинираха задължително и в България нямаше такова заболяване!

    Коментиран от #8

  • 8 Бля,бля

    13 9 Отговор

    До коментар #7 от "Дейвид":

    И сега се прави ваксинация,ама върви доказвай на антиваксърите ,че изпробваните ваксини не водят до аутизъм или други болести.

    Коментиран от #12

  • 9 Само питам

    33 5 Отговор

    До коментар #3 от "Антиваксърите":

    За истинските ваксини говориш,нали?Защото тези новите ти върху децата си ги експериментирай .Маймунски паралич с ковид е най- новата от тях .

    Коментиран от #23

  • 10 Реалист

    29 2 Отговор
    Я да разкажете защо е толкова ниска ваксинацията! Защото ваксината срещу детски паралич на американците е със страшни странични ефекти. За това хората отказват да си я сложат. Едва след падането на желязната занеса лошите гадни и нищо не знаещи руснаци им дадоха лиценза за руската ваксина и вече нямат страничните ефекти. Но това не е политически угодно да се каже, нали? Все пак има информация от над 50 години. Проверете я и вижте истината!

    Коментиран от #17

  • 11 ежко

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Антиваксърите":

    Факта,че слагаш под един знаменател, тези които са против ваксините по принцип и тези които са против Ковид19- ваксините /които дори не са работещи ваксини,но така ги наричат, кой знае защо/ доказва каква каша са направили в главата ти!Здравословният скептицизъм е отишъл на кино и всичко в медиите са консумира с охота и безкритичност!
  • 12 Реалист

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бля,бля":

    Бля бля бля, уникално изказване. Тук не става въпрос за антиваксъри! Американците отказват ваксина за детски паралич поради самата ваксина. Тя разболява и осакатява толкова много деца, че самите власти скачат срещу нея. Когато е създадена американската ваксина е времето на желязната завеса. Руснаците правят великолепна ваксина, която слагат на всички деца в източния блок, в т.ч. и на нас. Страничните ефекти са минимум. В САЩ е страшно от осакатени деца. Масово родителите отказват да ваксинират децата си и въпреки че ги заплашват, че няма да ги пуснат в училище, те ги описват и създават т.н. домашно обучение в цели щати. Вижте историята хора. Има цели фермани изписани по повод тази ваксина в САЩ, че и доста снимки. Потресаващо е. Това да искаш да спасиш детето си от ваксина с безумни странични ефекти не е антиваксърство, а здрав разум. Осведомете се!

    Коментиран от #16, #25

  • 13 Aлфа Bълкът

    6 17 Отговор
    Едно време никой не те питаше искаш, не искаш ли ваксина. Ти си 7-8г, кожа и кости, те ти нахакат една конска игла в рамото. После на 12-14г ли беше ни викаха един по един от час да ходим до поликлиниката и ти набият една в крака до кокала и после се прибираш в даскалото на един крак, другия го сурниш.
    Сега тука коментиращите се правят на утрепани, сякаш не са ги ваксинирали през живота.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 ГРУЮ

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Нямат свършване глупотевините тук.
  • 15 Анна

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Винаги е имало право да се освободиш от ваксинация и все още го има у нас. Изисква се лекар и още 2 ма доктори да удостоверят, че не бива да те ваксинират. Най-често се прави защото детето е с алергии или защото е направило алергия към първата доза на ваксината. Това правило при личните лекари съществува от както съществуват ваксини у нас. Позволявам си да го кажа, защото в семейството ми има лекари от няколко поколения. Никой лекар няма да сложи ваксина на дете за което има съмнения, че може да отреагира негативно. А и сега има специални ваксини за такива деца, наричат се ацелуларни. Половината от ваксините за деца по задължителния БГ вакси календар са ацелуларни, защото МЗ реши, че е по-добре да са такива. И това е от над 10 години, че и повече. У нас положението е добро. Но на запад имат страшни проблеми.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Яни

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Ако цялата благодарност, която излекуваните деца и техните родители изпитват към Димитър Пасков и всички благословии, отправени към него, можеха да надвият природните закони, то лечителят им щеше да живее вечно. Не бихме сбъркали, ако освен „лечител“ наречем фармаколога „спасител“ и „избавител“. Пасков успява да отърве хиляди деца по целия свят от един кошмар. А какво по-благородно дело може да извърши един човек от облекчаването на детското страдание!?
  • 18 Бай Яни

    1 0 Отговор
    Зашо коментарът ми че в БГ е разработена ваксина срещу децкият паралич. Която се исползва и до днес.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пипи

    6 0 Отговор
    Заглавие-" Извънредно положение в щата Ню Йорк". По-долу четем "Засега е потвърден един случай, който е първи в страната от близо десетилетие". Странно, как ще наречем ситуацията,ако има над 1000 случаи???
  • 22 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анна":

    Аз не живея в България бе, аз идвам от Марс.
    Как се установяваше алергията:
    – Имаш ли алергия?
    – Май нямам?
    – Айде ваксинирайте го!
    Тук ми докарвате от десет реки на вода да спорите с фактите и давате наредби важащи единствено за 1:1000 случая.
    Ваксините спасяват милиони и убиват десетки поради неуточнени алергии, заболявания и синдроми.
    1000 000>10. Затова се ваксинираше масово, правото за отказване важи само за единици и затова трябва да минеш през един куп доктори, както си написал.
    С тоя интернет и социални мрежи и комунистите взеха да разбират и да реват за демокрация.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Истина

    1 0 Отговор
    За лошите неща, винаги има възмездие
  • 25 Украинка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Разгеле нещо добро за руснаци