Last news in Fakti

12 Септември, 2022 14:17 2 850 4

Ще стане ли Нова Зеландия република?

  • нова зеландия-
  • страна-
  • република-
  • кралица елизабет-
  • монархия

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн каза, че каза че нейното правителство няма да предприеме никакви стъпки за превръщането на страната в република

Ще стане ли Нова Зеландия република? - 1
Източник: БГНЕС

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн каза, че каза че нейното правителство няма да предприеме никакви стъпки за превръщането на Нова Зеландия в република след смъртта на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Ардърн смята, че Нова Зеландия в крайна сметка ще стане република и това вероятно ще се случи в рамките на нейния живот, но в момента има по-належащи проблеми, които нейното правителство трябва да разреши, предаде БТА.

Министър-председателката говори за първи за ситуацията в страната след смъртта на Елизабет и във връзка с предишни свои коментари по въпроса.Ардърн е изразявала подкрепа за превръщане на Нова Зеландия в република.

При настоящата система британският монарх остава държавен глава на Нова Зеландия и е представляван в страната от генерал-губернатор. Ролята на генерал-губернатора в наши дни се смята за предимно церемониална, но въпреки това много хора твърдят, че Нова Зеландия няма да може напълно да излезе от сянката на своето колониално минало и да стане наистина независима, докато не се превърне в република.

„ От няколко години има дебат по този въпрос“, каза премиерката. „Става въпрос само за темпото и за това колко широко се разгръща това обсъждане. Многократно съм излагала своята гледна точка. Вярвам, че след време Нова Зеландия ще се насочи в тази посока. Вярвам, че е вероятно това да се случи в рамките на моя живот“.

Ардърн подчерта обаче, че превръщането в република не е краткосрочна мярка или нещо, което нейното правителство планира да обсъжда, тъй като са налице толкова много предизвикателства, а това е голям, значим дебат, който не трябва да протича припряно.

Много хора в Нова Зеландия преди смятаха, че дебатът за републиката ще се ускори едва след смъртта на Елизабет, като се има предвид колко обичана беше тя от широката общественост, но Ардърн каза, че не прави връзка между двете събития.

Тя днес обяви, че 26 септември ще бъде ден на национален траур в памет на кралицата. Същия ден в столицата Уелингтън ще се състои държавна възпоменателна служба за покойната Елизабет Втора.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тази

    6 1 Отговор
    Е е от тия на шфап.
  • 2 Много

    13 1 Отговор
    Са и опъвали ушите ! Защо ли ?!
  • 3 4555

    4 0 Отговор
    НЕ НЯМА
  • 4 Крали Марко

    6 1 Отговор
    Трансграничната монархия се разпада. Смяхте се на СССР.