Last news in Fakti

14 Септември, 2022 20:53 703 9

Борел: Преговорите по ядрената сделка са в застой

  • борел-
  • ядрена-
  • сделка-
  • застой-
  • иран

Борел през последната година и половина се опита да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

Борел: Преговорите по ядрената сделка са в застой - 1
Източник: БГНЕС

Преговорите за връщане на Иран и САЩ обратно в ядрената сделка, са в застой. Това призна в сряда върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от АФП.

"Страхувам се, че с политическата ситуация в САЩ и толкова много посоки, които не са убедителни, сега ще останем в един вид безизходица", каза Борел, цитира news.bg.

Борел през последната година и половина се опита да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., сериозно засегнато, след като тогавашният президент Доналд Тръмп накара Америка да се оттегли от него през 2018 г.

Иран отговори, като отмени придържането си към ангажиментите си, значително увеличи запасите си от обогатен уран и изключи камерите за наблюдение, управлявани от ядрения наблюдател на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Миналия месец Борел представи текст, който той описа по онова време като "окончателен" и все още счита най-добрата точка на равновесие между позициите на всички".

Но Иран се придържа към искането МААЕ да постави черта под разследване, започнало, когато агенцията откри следи от ядрен материал в три недекларирани обекта.

Политическата ситуация в САЩ се промени, тъй като президентът Джо Байдън е изправен пред междинни избори за Конгрес през ноември, което прави постигането на сделки с Иран по-трудно.

Борел каза, че през последните няколко месеца "предложенията се сближаваха, но за съжаление след лятото последните предложения не се сближават - те се разминават".

"Последните предложения от иранците не помогнаха, защото бяхме почти там, след това дойдоха нови предложения и политическата среда не е от най-благоприятните. Съжалявам, че го казвам, но не очаквам пробив през следващите дни.", каза той

Европейските страни по ядрената сделка, Великобритания, Франция и Германия, миналата седмица заявиха, че имат "сериозни съмнения" относно искреността на Иран в желанието си за възстановяване на пакта.

Иран определи съвместната декларация като неконструктивна и "достойна за съжаление".

Борел заяви, че в момента не може да предложи нищо друго, за да изведе сделката от задънената улица.

"От моя страна нямам какво повече да предложа", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешмерга

    1 1 Отговор
    Искат евтин газ от Иран но Израелтяните не дават.Между другото Анадола е Кюрдска свобода за Кюрдистан турке има да връща земи.
  • 2 Пич

    8 0 Отговор
    Кой приема насериозно сульовци , които ходят некъпани ???!!! Иранците са чисти хора !!!
  • 3 Слънчев вятър

    9 0 Отговор
    Очевидно Борел е лош политик и слаб дипломат.
  • 4 СССРБарета

    7 0 Отговор
    А ти какво очакваш бе че Иран ще ви се върже на глупавия договор ли! Ирански дронове пътуват за Русия както и боеприпаси и военно оборудване и много други стоки за подкрепление на Русия!
  • 5 Хихихи..

    10 0 Отговор
    Всички Западни Сделки са в Застой.ЕС е във финансов,морален и военен фалит.Понеже ЕС е щатска колония на изчерпване..
  • 6 Хахаха

    8 0 Отговор
    Запада вече никой не може да уплаши с нищо в икономическата сфера!
  • 7 КИКИ

    6 0 Отговор
    ТОЯ КОИ ГО СМЯТА ЗА ЖИВ
  • 8 в иран

    2 0 Отговор
    Ще стане както нареди император Путин така е казала Ванга вярно ли е не сме сигурни, плюс това барела е сольо и е без топъл душ, мърдьок
  • 9 Матрицата

    0 0 Отговор
    А знаете ли че американския псевдо-демократ Байдън е подписал указ който разрешава на САЩ да започне ядрена война! Не да отговори на атака, а да започне такава без повод и причина! Ето това дами и господа е американската "демокрация" в действие. Разбира се ни дума, ни вопъл, ни стон в Българската "журналистика" по въроса!